Am scăpat de ploi, vine canicula!


Publicat marți, 18 iunie 2013, 7:29, in categoria Covasna, Locale.

Stire de ultima ora din judetul Covasna: Am scăpat de ploi, vine canicula!

Urmează zile fierbinți, pline de soare şi temperaturi de peste 30 de grade la umbră. Află care sunt sfaturile specialiştilor pentru această perioadă

Temperaturile din următoarele zile vor sări de 30 de grade Celsius la umbră, astfel că după ploile de până acum ne vom confrunta cu zile de caniculă, meteorologii așteptându-se chiar și la temperaturi care vor atinge 35 de grade. Iar aceste temperaturi, până acum câțiva ani specifice mai mult sudului țării, vor afecta și județul nostru, astfel că ne putem aștepta la aer uscat, greu de respirat și la soare puternic, arzător. De altfel, schimbările climatice sunt cu atât mai evidente cu cât temperaturi nefiresc de ridicate sunt așteptate, zilele acestea, inclusiv la Întorsura Buzăului. Cei de la stația meteorologică de aici spun că se așteaptă la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ceea ce înseamnă foarte mult pentru zona denumită iarna și „polul frigului în România”.

Căldura mare a venit încă de ieri, când la amiază soarele dogorea, iar încăperile mai puțin răcoroase sau fără aer condiționat au devenit adevărate saune. În plus, traficul auto a contribuit la încingerea aerului, astfel că zonele de maximă circulație au devenit de ocolit pentru pietoni.

Ambulanța este pregătită

Serviciul de Ambulanță Covasna lucrează la capacitate maximă nu doar în aceste zile de caniculă ci pe tot parcursul verii, potrivit directorului Török Zsuzsanna. Aceasta ne-a spus că serviciul este asigurat cu asistență medicală de urgență de 11 mașini ziua și alte nouă mașini pe timp de noapte.

„Nu ne așteptăm la cazuri grave, dar e bine să fim precauți. Cred că oamenii au învățat deja ce trebuie să facă în aceste zile şi știu că e important consumul de lichide și costumația ușoară, însă e bine să fim prevăzători, căci mereu e loc de surprize”, ne-a mai spus Török.

Lichidele și îmbrăcămintea ușoară, arme contra caniculei

Medicii atenționează că aceste zile sunt dintre cele mai periculoase, deoarece ele pot provoca arsuri la nivelul pielii ori declanșarea unor infarcte sau accidente vasculare. Medicul Lucia Sereș ne-a declarat că pe o astfel de căldură este recomandat consumul cât mai mare de lichide și protecția solară – inclusiv haine albe, subțiri, din materiale naturale precum bumbacul, care să ne protejeze pielea. Nu sunt recomandate băuturile alcoolice și nici mâncărurile prăjite și grele, ci mai degrabă apa, limonada, fructele, salatele și grătarele ușoare – peștele, de exemplu. De evitat sunt cafeaua și înghețata – contrar aparențelor, aceasta face mai mult rău decât bine, deoarece conține zahăr și nenumărate chimicale, dăunătoare organismului. De asemenea, medicii recomandă ca lichidele să fie consumate la temperaturi normale, adică nu foarte reci, deoarece șocul termic provoacă răceli. Sportul și eforturile fizice ar trebui să fie întrerupte pe vreme de caniculă, deoarece consumă energie în vreme ce corpul uman oricum luptă pentru a rezista căldurii.

Atenție la alunițe și arsuri!

„Sper că oamenii vor înțelege că e bine să se ferească de soare în aceste zile, mai ales între orele 11 și 16. Dacă totuși trebuie să iasă din case, să se înarmeze cu apă, pălării de soare și să poarte haine subțiri, ușoare, în culori deschise, evitând materialele sintetice. Femeile însărcinate, copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili la căldură, se poate ajunge la accidente vasculare, infarcte sau leșinuri în stradă. În plus, e bine de știut că cei care au alunițe trebuie să le protejeze de soare, stratul de ozon s-a tot subțiat și aceste alunițe pot deveni maligne”, a spus Lucia Sereș.

Potrivit medicului, una dintre cele mai dese probleme a ultimilor ani o reprezintă arsurile pe piele, care provoacă alergii grave și pot duce la cancere în timp. Tocmai de asta, medicii recomandă protecția cu materiale ușoare, părându-se că nici cremele de protecție solară nu mai fac față agresivității soarelui, indiferent de gradul ridicat de protecție.

Ștrandul e atrăgător când căldura încinge asfaltul

Cu toate acestea însă, majoritatea oamenilor s-a arătat încântată de venirea unui val de căldură puternic, mulți exprimându-și speranța că acesta va ține până la finele săptămânii, pentru a se putea bucura în voie de el. Mai mult, la Sfântu Gheorghe există și atracția ștrandului, astfel că tinerii și copiii mai ales abia așteptau zilele călduroase în care să se poată bălăci în voie în apă.

„Nu mă deranjează că va fi caniculă, din partea mea poate fi cât se poate de cald. Cred că ne-am săturat cu toții de ploi, abia așteptam fierbințeala de vară. Avem ștrandul, avem Oltul aproape, zone verzi, numai bine e de ieșit la plajă și la grătare”, ne-a spus Laura, o tânără de 25 de ani care nu se teme de arsuri și mizează pe tinerețea sa, convinsă fiind că nu-i pot face rău câteva ore de plajă intensă.

De la muncă direct pe terase

Mai greu este însă pentru cei care lucrează afară, deoarece în majoritatea cazurilor ei poartă uniforme standard – cei din construcții, de exemplu. Muncitorii care lucrează la reparațiile stradale spun că în zilele de caniculă temperaturile sunt insuportabile, mai ales că sunt în funcțiune și utilajele, care emană la rândul lor căldură. Oamenii spun că în general angajatorii respectă regulile și le oferă cei 2 litri de apă în caz de caniculă. Iar cei care nu primesc apa de la angajatori… au învățat să se „descurce”.

„Nu am primit apă niciodată de la angajator, dar nu am să mor eu de sete. Pentru azi, mi-am cumpărat o bere rece, o am dosită și mă mai răcoresc cu ea… Nu am ce face, asta e, plus că-mi trece timpul mai ușor”, ne-a spus un vânzător ambulant, care are lângă mica sa tonetă și o umbreluță sub care se mai adăpostește, din când în când, de razele soarelui.

Piețarii sunt ceva mai norocoși, căci tarabele lor sunt mari și răcoroase. Ei simt însă căldura direct la marfă, care se veștejește și-și pierde din culoare din cauza aerului uscat; au găsit însă soluția și pentru asta, astfel încât câțiva stropi buni, aruncați direct asupra verdețurilor și legumelor pleoștite le împrospătează imediat.

Alții, care lucrează în vânzări, spun că nu pot nici ei evita căldura de peste zi, dar mai găsesc câte o oră liberă, pentru a se răcori la vreo terasă. De fapt, cei mai bucuroși de venirea căldurii sunt tot comercianții și proprietarii de terase: lumea vine să cumpere apă și înghețată, în vreme ce alții, cu mai mult timp liber, aleg să se răcorească sub umbrele largi ale teraselor, la câte o bere sau limonadă. Așa se face că terasele din centrul oraşelor devin neîncăpătoare deja cu puțin înaintea prânzului și își găsesc clienți pe măsură ce se apropie după-amiaza și seara, când oamenii termină munca.

The post Am scăpat de ploi, vine canicula! appeared first on Covasna Media.

Citeste toata stirea Am scăpat de ploi, vine canicula! la covasnamedia.ro.

Nu rata celelalte stiri din presa locala si din judetul Covasna. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de mai jos.

Urmareste site-ul nostru si pe Facebook la adresa de web http://facebook.com/StiriPresaOnline si pe Twitter la adresa http://twitter.com/StiriPresOnline. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.


Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - sâmbătă, 30 august 2014

  Steaua şi Astra Giurgiu şi-au aflat adversarele în grupele Europa League

  Publicat: vineri, 29 august 2014, 17:54 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Steaua şi Astra Giurgiu şi-au aflat adversarele în grupele Europa League Astăzi a avut loc tragerea la sorţi pentru grupele Europa League, unde România este reprezentată de Steaua Bucureşti şi Astra Giurgiu. Campioana României, Steaua Bucureşti, care a fost eliminată din Liga Campionilor de Ludogoreţ Razgrad în urma loviturilor...

  Modernizarea Spitalului Județean continuă [FOTO]

  Publicat: joi, 28 august 2014, 23:05 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Modernizarea Spitalului Județean continuă [FOTO] Secțiile de ortopedie, urgențe și neonatologie au fost reabilitate În urmă cu 4 ani Consiliul Județean Covasna a preluat de la stat managementul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, și imediat unitatea s-a transformat într-un șantier. Era clar că este nevoie...

  Două camere de supraveghere vor fi montate la Sânzieni

  Publicat: joi, 28 august 2014, 21:57 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Două camere de supraveghere vor fi montate la Sânzieni Consiliul Județean Covasna a adoptat joi în cadrul ședinței ordinare din această lună proiectul de hotărâre cu privire la achiziționarea unor camere de supraveghere care vor fi montate la Sânzieni. La ședință a participat și șeful IPJ Covasna, cms....

  Programul „Stop Fumat!” a intrat în… stop cardiac

  Publicat: miercuri, 27 august 2014, 22:27 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Programul „Stop Fumat!” a intrat în… stop cardiac Nu sunt bani pentru cei care doresc să scape de acest viciu Unul dintre cele mai importante programe de prevenție ale Ministerului Sănătății, programul „Stop Fumat!”, este în pauză forțată din punct de vedere al tratamentului, și asta pentru că...

  Oraşul populat numai de către femei

  Publicat: miercuri, 27 august 2014, 19:38 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Oraşul populat numai de către femei Burlacii sunt invitaţi de locuitoare să vină în acel loc pentru a-şi găsi o soţie Există un oraş populat în întregime de către femei. Acestea au lansat un apel către burlaci să vină în acel loc pentru a-şi găsi o soţie. Mai...

  Renault pregătește o versiune sportivă a modelului Dacia Sandero

  Publicat: miercuri, 27 august 2014, 17:57 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Renault pregătește o versiune sportivă a modelului Dacia Sandero Directorul Renaultsport, Patrice Ratti, a declarat pentru revista britanică Autocar că grupul Renault lucrează la o versiune sportivă a modelului Dacia Sandero, care va fi lansată pe piață anul viitor, dar nu va fi vândută pe piața din Europa....

  UDMR: Ţinutul secuiesc va fi condus de un preşedinte. Ce mai conţine proiectul maghiarilor pentru autonomie teritorială

  Publicat: miercuri, 27 august 2014, 13:47 Stire de ultima ora din judetul Covasna: UDMR: Ţinutul secuiesc va fi condus de un preşedinte. Ce mai conţine proiectul maghiarilor pentru autonomie teritorială Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă preşedinte propriu, care să stăpânească peste Harghita, Covasna şi Mureş. Preşedintele ar urma să fie ales prin vot direct de către cetăţenii din cele trei...

  Școli și grădinițe închise

  Publicat: marți, 26 august 2014, 23:04 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Școli și grădinițe închise Noutăți înainte de începerea noului an școlar Câteva unități de învățământ din județul Covasna și-au pierdut personalitatea juridică, iar altele și-au închis temporar sau definitiv porțile. Părinții din mediul rural care lucrează la oraș aleg să își ducă și copiii în grădinițele și școlile...

  Amenzi de peste 100.000 de lei în urma unui control la societăţi din domeniul silviculturii

  Publicat: marți, 26 august 2014, 20:57 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Amenzi de peste 100.000 de lei în urma unui control la societăţi din domeniul silviculturii Poliţiştii au aplicat amenzi în valoare de peste 100.000 de lei în urma unei ample acţiuni de prevenire şi combatere a ilegalităţilor şi evaziunii fiscale în domeniul silvic. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului...

  Ce pericol ascunde ţigara electronică

  Publicat: marți, 26 august 2014, 19:58 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Ce pericol ascunde ţigara electronică Potrivit unui studiu realizat recent, ţigara electronică prezintă un interes mai mare tinerilor nefumători decât ţigările convenţionale. Astfel, cei care încearcă să fumeze din curiozitate dintr-o ţigară electronică sunt foarte predispuşi să încerce şi tutunul obişnuit. Studiile au arătat că ţigările electronice încurajează...

  Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - sâmbătă, 30 august 2014

   Bornele din Ținutul Secuiesc au fost vopsite în culorile Ungariei

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 11:06 Stire de ultima ora din judetul Cluj Napoca: Bornele din Ținutul Secuiesc au fost vopsite în culorile Ungariei O grupare maghiară extremistă a vopsit mai multe borne din Ținutul Secuiesc în culorile steagului Ungariei. Citeste toata stirea Bornele din Ținutul Secuiesc au fost vopsite în culorile Ungariei la monitorulcj.ro. Urmareste site-ul nostru si pe Facebook...

   Motorina de contrabanda, confiscata din Portul Constanta (galerie foto)

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 10:56 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Motorina de contrabanda, confiscata din Portul Constanta (galerie foto) Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au identificat trei cetateni romani care transportau, cu o autoutilitara, doua tone de motorina de contrabanda in Portul Constanta. Oamenii legii au oprit pentru control, aseara, putin inainte de miezul noptii,...

   Consilier local nemulțumit de comportamentul angajaților de la Serviciul Public Local de Evidența Populației

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 10:53 Stire de ultima ora din judetul Botosani: Consilier local nemulțumit de comportamentul angajaților de la Serviciul Public Local de Evidența Populației Un consilier local a acuzat, sâmbătă, în ședința de Consiliu Local, comportamentul angajaților de la Serviciul Public Local de Evidența Populației în relația cu cetățenii. Ady Petrușcă a spus că angajații de acolo le...

   Funar: „Unul dintre obiectivele OUG care dă libertate la migrația politică este autonomia Ținutului Secuiesc”

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 10:49 Stire de ultima ora din judetul Cluj Napoca: Funar: „Unul dintre obiectivele OUG care dă libertate la migrația politică este autonomia Ținutului Secuiesc” Candidatul la alegerile prezindețiale, Gheorghe Funar, susține că în spatele deciziei de reintroducere a migraţiei politice a primarilor, preşedinţilor de Consilii judeţene şi a consilierilor locali şi judeţeni, votată joi în Parlament,...

   Moment trist: Incep funerariile lui Dinu Patriciu

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 10:47 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Moment trist: Incep funerariile lui Dinu Patriciu La cimitirul Bellu din Capitala incepe slujba de inmormantare a lui Dinu Patriciu. Familia a cerut decenta si intimitate, astfel ca jurnalistilor nu le va fi permis sa ia imagini de la momentul despartirii. O slujba are loc si in comuna...

   30 august, zi plina de semnificatii istorice pentru clujeni

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 10:46 Stire de ultima ora din judetul Cluj: 30 august, zi plina de semnificatii istorice pentru clujeni Ziua de 30 august a fost, de-a lungul istoriei, plina de semnificatii, atat pentru clujeni, cat si la nivel national si international. Citeste toata stirea 30 august, zi plina de semnificatii istorice pentru clujeni la http://ziuadecj.realitatea.net. Nu rata celelalte...

   DIN ARHIVA DE AUR – Viorica Marincas, inspectorul sef al IPJ Maramures, si-a construit casa cu detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Baia Mare

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 10:46 Stire de ultima ora din judetul Maramures: DIN ARHIVA DE AUR – Viorica Marincas, inspectorul sef al IPJ Maramures, si-a construit casa cu detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Baia Mare Aveti mai jos un material scris de jurnalistul Ioan Romeo Rosiianu, aparut pe site-ul www.necenzuratmm.ro, in categoria Dezvaluiri, pe care il publicam pentru ca...

   Amintiri din copilarie la Muzeul Satului: o casa de la Chizatau l-a transportat in timp pe Titu Bojin

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 10:40 Stire de ultima ora din judetul Timis: Amintiri din copilarie la Muzeul Satului: o casa de la Chizatau l-a transportat in timp pe Titu Bojin Muzeul Satului Bănățean are, din această săptămână, 25 de gospodării. Ultima dintre ele provine din Chizătău și a fost deschisă pentru public vineri, spre încântarea președintelui CJ Timiș. Titu Bojin...

   Cosmin Andrei îi cere demisia de onoare directorului Teatrului “Vasilache”

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 10:36 Stire de ultima ora din judetul Botosani: Cosmin Andrei îi cere demisia de onoare directorului Teatrului “Vasilache” Consilierul local Cosmin Andrei solicită demisia de onoare a directorului Teatrului “Vasilache”, Florin Aionițoaie, în urma participării, alături de alți doi actori ai teatrului la concursul ” Românii au talent”. Andrei a avut o opinie distinctă în urma...

   Deputatul Roman se opune mutării Direcţiei Vamale la Cluj

   Publicat: sâmbătă, 30 august 2014, 10:25 Stire de ultima ora din judetul Bihor: Deputatul Roman se opune mutării Direcţiei Vamale la Cluj Deputatul oan Sorin Roman va depune luni o interpelare la adresa preşedintelui ANAF şi ministrului de finanţe cu solicitarea de a nu muta sediul Direcţiei Regionale Vamale din Oradea la Cluj. “Nu văd de ce moftul unei doamne directoare...

Lasa un comentariu


+ sapte = treisprezeceAboneaza-te la newsletter-ul nostru si vei fi printre primii

care afla stirile de ultima ora din ziarele online din Romania.

Newsletter

Detalii abonare