Stiri Presa Online > Locale - Stiri Locale > Ultimile Stiri din judetul Covasna > Am scăpat de ploi, vine canicula!

Am scăpat de ploi, vine canicula!

Stiri Presa Online
Publicat marți, 18 iunie 2013, 7:29.

Stire de ultima ora din judetul Covasna: Am scăpat de ploi, vine canicula!

Urmează zile fierbinți, pline de soare şi temperaturi de peste 30 de grade la umbră. Află care sunt sfaturile specialiştilor pentru această perioadă

Temperaturile din următoarele zile vor sări de 30 de grade Celsius la umbră, astfel că după ploile de până acum ne vom confrunta cu zile de caniculă, meteorologii așteptându-se chiar și la temperaturi care vor atinge 35 de grade. Iar aceste temperaturi, până acum câțiva ani specifice mai mult sudului țării, vor afecta și județul nostru, astfel că ne putem aștepta la aer uscat, greu de respirat și la soare puternic, arzător. De altfel, schimbările climatice sunt cu atât mai evidente cu cât temperaturi nefiresc de ridicate sunt așteptate, zilele acestea, inclusiv la Întorsura Buzăului. Cei de la stația meteorologică de aici spun că se așteaptă la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ceea ce înseamnă foarte mult pentru zona denumită iarna și „polul frigului în România”.

Căldura mare a venit încă de ieri, când la amiază soarele dogorea, iar încăperile mai puțin răcoroase sau fără aer condiționat au devenit adevărate saune. În plus, traficul auto a contribuit la încingerea aerului, astfel că zonele de maximă circulație au devenit de ocolit pentru pietoni.

Ambulanța este pregătită

Serviciul de Ambulanță Covasna lucrează la capacitate maximă nu doar în aceste zile de caniculă ci pe tot parcursul verii, potrivit directorului Török Zsuzsanna. Aceasta ne-a spus că serviciul este asigurat cu asistență medicală de urgență de 11 mașini ziua și alte nouă mașini pe timp de noapte.

„Nu ne așteptăm la cazuri grave, dar e bine să fim precauți. Cred că oamenii au învățat deja ce trebuie să facă în aceste zile şi știu că e important consumul de lichide și costumația ușoară, însă e bine să fim prevăzători, căci mereu e loc de surprize”, ne-a mai spus Török.

Lichidele și îmbrăcămintea ușoară, arme contra caniculei

Medicii atenționează că aceste zile sunt dintre cele mai periculoase, deoarece ele pot provoca arsuri la nivelul pielii ori declanșarea unor infarcte sau accidente vasculare. Medicul Lucia Sereș ne-a declarat că pe o astfel de căldură este recomandat consumul cât mai mare de lichide și protecția solară – inclusiv haine albe, subțiri, din materiale naturale precum bumbacul, care să ne protejeze pielea. Nu sunt recomandate băuturile alcoolice și nici mâncărurile prăjite și grele, ci mai degrabă apa, limonada, fructele, salatele și grătarele ușoare – peștele, de exemplu. De evitat sunt cafeaua și înghețata – contrar aparențelor, aceasta face mai mult rău decât bine, deoarece conține zahăr și nenumărate chimicale, dăunătoare organismului. De asemenea, medicii recomandă ca lichidele să fie consumate la temperaturi normale, adică nu foarte reci, deoarece șocul termic provoacă răceli. Sportul și eforturile fizice ar trebui să fie întrerupte pe vreme de caniculă, deoarece consumă energie în vreme ce corpul uman oricum luptă pentru a rezista căldurii.

Atenție la alunițe și arsuri!

„Sper că oamenii vor înțelege că e bine să se ferească de soare în aceste zile, mai ales între orele 11 și 16. Dacă totuși trebuie să iasă din case, să se înarmeze cu apă, pălării de soare și să poarte haine subțiri, ușoare, în culori deschise, evitând materialele sintetice. Femeile însărcinate, copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili la căldură, se poate ajunge la accidente vasculare, infarcte sau leșinuri în stradă. În plus, e bine de știut că cei care au alunițe trebuie să le protejeze de soare, stratul de ozon s-a tot subțiat și aceste alunițe pot deveni maligne”, a spus Lucia Sereș.

Potrivit medicului, una dintre cele mai dese probleme a ultimilor ani o reprezintă arsurile pe piele, care provoacă alergii grave și pot duce la cancere în timp. Tocmai de asta, medicii recomandă protecția cu materiale ușoare, părându-se că nici cremele de protecție solară nu mai fac față agresivității soarelui, indiferent de gradul ridicat de protecție.

Ștrandul e atrăgător când căldura încinge asfaltul

Cu toate acestea însă, majoritatea oamenilor s-a arătat încântată de venirea unui val de căldură puternic, mulți exprimându-și speranța că acesta va ține până la finele săptămânii, pentru a se putea bucura în voie de el. Mai mult, la Sfântu Gheorghe există și atracția ștrandului, astfel că tinerii și copiii mai ales abia așteptau zilele călduroase în care să se poată bălăci în voie în apă.

„Nu mă deranjează că va fi caniculă, din partea mea poate fi cât se poate de cald. Cred că ne-am săturat cu toții de ploi, abia așteptam fierbințeala de vară. Avem ștrandul, avem Oltul aproape, zone verzi, numai bine e de ieșit la plajă și la grătare”, ne-a spus Laura, o tânără de 25 de ani care nu se teme de arsuri și mizează pe tinerețea sa, convinsă fiind că nu-i pot face rău câteva ore de plajă intensă.

De la muncă direct pe terase

Mai greu este însă pentru cei care lucrează afară, deoarece în majoritatea cazurilor ei poartă uniforme standard – cei din construcții, de exemplu. Muncitorii care lucrează la reparațiile stradale spun că în zilele de caniculă temperaturile sunt insuportabile, mai ales că sunt în funcțiune și utilajele, care emană la rândul lor căldură. Oamenii spun că în general angajatorii respectă regulile și le oferă cei 2 litri de apă în caz de caniculă. Iar cei care nu primesc apa de la angajatori… au învățat să se „descurce”.

„Nu am primit apă niciodată de la angajator, dar nu am să mor eu de sete. Pentru azi, mi-am cumpărat o bere rece, o am dosită și mă mai răcoresc cu ea… Nu am ce face, asta e, plus că-mi trece timpul mai ușor”, ne-a spus un vânzător ambulant, care are lângă mica sa tonetă și o umbreluță sub care se mai adăpostește, din când în când, de razele soarelui.

Piețarii sunt ceva mai norocoși, căci tarabele lor sunt mari și răcoroase. Ei simt însă căldura direct la marfă, care se veștejește și-și pierde din culoare din cauza aerului uscat; au găsit însă soluția și pentru asta, astfel încât câțiva stropi buni, aruncați direct asupra verdețurilor și legumelor pleoștite le împrospătează imediat.

Alții, care lucrează în vânzări, spun că nu pot nici ei evita căldura de peste zi, dar mai găsesc câte o oră liberă, pentru a se răcori la vreo terasă. De fapt, cei mai bucuroși de venirea căldurii sunt tot comercianții și proprietarii de terase: lumea vine să cumpere apă și înghețată, în vreme ce alții, cu mai mult timp liber, aleg să se răcorească sub umbrele largi ale teraselor, la câte o bere sau limonadă. Așa se face că terasele din centrul oraşelor devin neîncăpătoare deja cu puțin înaintea prânzului și își găsesc clienți pe măsură ce se apropie după-amiaza și seara, când oamenii termină munca.

The post Am scăpat de ploi, vine canicula! appeared first on Covasna Media.

Citeste toata stirea Am scăpat de ploi, vine canicula! la covasnamedia.ro.

Nu rata celelalte stiri din presa locala si din judetul Covasna. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de mai jos.

Urmareste site-ul nostru si pe Facebook la adresa de web http://facebook.com/StiriPresaOnline si pe Twitter la adresa http://twitter.com/StiriPresOnline. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.


Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - joi, 27 noiembrie 2014


  Sentință definitivă în Cazul „Mikó”: Deputatul UDMR Markó Attila, 3 ani de închisoare cu suspendare

  Publicat miercuri, 26 noiembrie 2014, 23:07 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Sentință definitivă în Cazul „Mikó”: Deputatul UDMR Markó Attila, 3 ani de închisoare cu suspendare Deputatul UDMR Markó Attila a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în cazul retrocedării clădirii Liceului Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe. Decizia pronunțată de magistrații de la Curtea de...


  EDITORIAL. BOR şi poporul lui Ţuţea

  Publicat miercuri, 26 noiembrie 2014, 23:05 Stire de ultima ora din judetul Covasna: EDITORIAL. BOR şi poporul lui Ţuţea Petre Ţuţea spunea cu tristeţe înainte să moară: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”. Îl completează alt monstru sacru al neamului românesc, Constantin Brâncuşi: „V-am lăsat proşti, vă găsesc şi mai proşti”. Or mai fi valabile vorbele...


  Ce nu trebuie să facă bărbații care vor să se lase de fumat

  Publicat miercuri, 26 noiembrie 2014, 21:04 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Ce nu trebuie să facă bărbații care vor să se lase de fumat Bărbaţii care încearcă să se lase de fumat ar trebui să evite să privească imagini cu femei frumoase, a arătat un studiu realizat în Taiwan. Cum explică autorii studiului fenomenul? Cercetătorii cred că vederea unei...


  Cum să ne ferim de răceală și gripă!

  Publicat miercuri, 26 noiembrie 2014, 0:46 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Cum să ne ferim de răceală și gripă! Recomandările specialiștilor pentru a trece de iarnă fără febră și tuse Diferențele de temperatură din ultima perioadă, zilele neobișnuit de calde pentru noiembrie, apoi frigul care a venit parcă de nicăieri ne pot pune la încercare organismul. Este perioada în...


  EDITORIAL. N-au plătit şi n-au înţeles nimic

  Publicat marți, 25 noiembrie 2014, 22:36 Stire de ultima ora din judetul Covasna: EDITORIAL. N-au plătit şi n-au înţeles nimic După cheful dubios din Emirate, departe de întristata familie, Victor Ponta s-a prezentat „să dea seamă” deputaţilor pentru dezastrul votului din diaspora. Întunecat şi fără obişnuitul rictus, premierul a fost, însă, acelaşi, adică omul egal cu el însuşi: suficient şi superficial....


  Topul celor mai neinspirate cadouri de Sărbători

  Publicat marți, 25 noiembrie 2014, 20:33 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Topul celor mai neinspirate cadouri de Sărbători Pentru români, topul celor mai neinspirate cadouri de Sărbători este condus de produsele ali­mentare (61%), urmate de articolele de papetărie (47%) sau peştii de acvariu (43%), dar şi de bani, în timp ce pe europeni îi deranjează şi electrocasnicele şi cosmeticele...


  FC Sepsi primește vizita echipei din Deva

  Publicat marți, 25 noiembrie 2014, 14:43 Stire de ultima ora din judetul Covasna: FC Sepsi primește vizita echipei din Deva Sala Sporturilor „Szabó Kati” din Sfântu Gheorghe va găzdui după-masă ultima partidă din cadrul primei etape a returului Ligii I la futsal, în care gazdele, FC Sepsi, vor primi vizita formației Autobergamo Deva. În tur FC Sepsi a fost învinsă la...


  Pregătiţi pentru iarnă!

  Publicat luni, 24 noiembrie 2014, 23:59 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Pregătiţi pentru iarnă! Autorităţile locale şi judeţene spun că iarna nu le va lua prin surprindere Prima ninsoare a apărut deja în mai toate zonele județului, și cu toate că nu a stat, data din calendar ne duce cu gândul la nămeți, frig și celebra frază „iarna ne-a...


  CCI Covasna organizează un seminar pe tema finanțărilor europene

  Publicat luni, 24 noiembrie 2014, 21:59 Stire de ultima ora din judetul Covasna: CCI Covasna organizează un seminar pe tema finanțărilor europene Investitorii covăsneni sunt invitați să participe la un seminar gratuit, organizat cu scopul de a le oferi celor interesați informații despre cum pot accesa fonduri europene în vederea înființării unei afaceri, sau a dezvoltării celei deja existente. Seminarul „Oportunități...


  Prima Gală Națională a Societății Civile Tinere a avut loc la Covasna [FOTO]

  Publicat duminică, 23 noiembrie 2014, 23:10 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Prima Gală Națională a Societății Civile Tinere a avut loc la Covasna [FOTO] Stațiunea Covasna a fost în weekend gazda primei ediții a Galei Naționale a Societății Civile Tinere din România, eveniment ce s-a desfășurat sub genericul „Inspirăm o nouă generație” și care a adunat laolaltă reprezentanți ai...

  Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - joi, 27 noiembrie 2014


   Metalul Resita alearga dupa puncte

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 19:12 Stire de ultima ora din judetul Caras-Severin: Metalul Resita alearga dupa puncte Startul returului Ligii a II-a de fotbal, Seria a II-a, nu a fost unul reușit pentru Metalul Reșița. Din nouă puncte, elevii lui Daniel Oprița au obținut doar două, în urma egalurilor cu Șoimii Pâncota în deplasare și CS Mioveni, pe teren propriu....


   Proxenet de minori, ridicat de poliţie în Boldeşti – Scăeni

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 19:06 Stire de ultima ora din judetul Prahova: Proxenet de minori, ridicat de poliţie în Boldeşti – Scăeni Un bărbat din Boldești – Scăeni a fost ridicat, ieri, de polițiștii din localitate din casa în care locuia fiind condamnat pentru proxenetism.Ieri dimineață, în jurul orei 09.00, polițiștii din Boldești-Scăeni s-au deplasat la domiciliul unui bărbat din...


   Cutremur astăzi în Vrancea! (Eveniment)

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 19:05 Stire de ultima ora din judetul Brasov: Cutremur astăzi în Vrancea! (Eveniment) Un nou cutremur s-a produs, joi, în zona seismică Vrancea.  Seismul a avut o magnitudine de 3,0 pe scara Richter, s-a produs la ora 14:23, la o adâncime de 129 de kilometri, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, scrie libertatea.ro. Cel mai puternic...


   In Piata Balcescu, daca Horticultura nu curata ambrozia, intervine TSD!

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 18:59 Stire de ultima ora din judetul Timis: In Piata Balcescu, daca Horticultura nu curata ambrozia, intervine TSD! În Piața Bălcescu e plin de ambrozie, dar nu există nicio șansă ca Horticultura să intervină, pentru că nu e vorba de zona centrală. Democrat-liberalul Simion Moșiu a făcut o interpelare pe această temă și, dacă n-a tot...


   In meciul cu Timisoara, pornim cu sansa a doua

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 18:55 Stire de ultima ora din judetul Caras-Severin: In meciul cu Timisoara, pornim cu sansa a doua După meciul cu timișorenii, în tabăra caransebeșeană se va trage linie. Citeste toata stirea In meciul cu Timisoara, pornim cu sansa a doua la caon.ro. Nu rata celelalte stiri din presa locala si din judetul Caras-Severin. Vezi titlurile cele...


   Terapie prin zâmbet

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 18:30 Stire de ultima ora din judetul Ialomita: Terapie prin zâmbet Asociația „Din inimă pentru aproapele” din cadrul Protopopiatului Slobozia în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” și Spitalul Județean de Urgență Slobozia a desfășurat marți, 25 noiembrie 2014, acțiunea socială „Terapie prin zâmbet”, în cinstea Sfântului Stelian, ocrotitorul mamei și a copiilor. În cadrul acțiunii,...


   Contract de pază dat aiurea de Primăria Botoşani. Vezi câţi bani au imputat auditorii Curţii de Conturi

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 18:14 Stire de ultima ora din judetul Botosani: Contract de pază dat aiurea de Primăria Botoşani. Vezi câţi bani au imputat auditorii Curţii de Conturi Printre neregulile constatate de auditorii Curţii de Conturi la Primăria Botoşani se numără şi cele referitoare la serviciile de pază contractate de instituţie. Astfel, potrivit raportului întocmit de auditori numai la...


   Presedintele Consiliului Fiscal: Trebuie acoperit un gol de 2% din PIB in buget pentru reducerea CAS si alte masuri

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 18:07 Stire de ultima ora din judetul Cluj: Presedintele Consiliului Fiscal: Trebuie acoperit un gol de 2% din PIB in buget pentru reducerea CAS si alte masuri Guvernul are de acoperit un gol la buget de circa 2% din PIB pentru anul viitor, provenit din scaderea CAS si alte masuri adoptate recent, la care se adauga...


   Realitatea primarului Creţu: "Sibiul are ce învăţa de la noi, ei stau mult mai prost ca Bistriţa"

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 18:02 Stire de ultima ora din judetul Bistrita Nasaud: Realitatea primarului Creţu: "Sibiul are ce învăţa de la noi, ei stau mult mai prost ca Bistriţa" Declaraţie halucinantă a primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu. Acesta a spus, în şedinţa de Consiliu Local de astăzi, că cei din administraţia locală din Sibiu au ce învaţă de la Primăria...


   Consiliul Judeţean renunţă la firma Tetraedru, care manageriază Spitalul Judeţean Călăraşi

   Publicat joi, 27 noiembrie 2014, 17:55 Stire de ultima ora din judetul Calarasi: Consiliul Judeţean renunţă la firma Tetraedru, care manageriază Spitalul Judeţean Călăraşi Preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu a anunţat,  la întâlnirea cu presa, că renunţă la firma care răspunde de managementul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, Tetraedru Medical Consulting. Acesta s-a declarat nemulţumit de activitatea depusă, care nu a...Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si vei fi printre primii care afla stirile de ultima ora din ziarele online din Romania. 

Newsletter
Detalii abonare la Newsletter

×