Covasna, Locale: Am scăpat de ploi, vine canicula!

Stire de ultima ora din judetul Covasna: Am scăpat de ploi, vine canicula!

Urmează zile fierbinți, pline de soare şi temperaturi de peste 30 de grade la umbră. Află care sunt sfaturile specialiştilor pentru această perioadă

Temperaturile din următoarele zile vor sări de 30 de grade Celsius la umbră, astfel că după ploile de până acum ne vom confrunta cu zile de caniculă, meteorologii așteptându-se chiar și la temperaturi care vor atinge 35 de grade. Iar aceste temperaturi, până acum câțiva ani specifice mai mult sudului țării, vor afecta și județul nostru, astfel că ne putem aștepta la aer uscat, greu de respirat și la soare puternic, arzător. De altfel, schimbările climatice sunt cu atât mai evidente cu cât temperaturi nefiresc de ridicate sunt așteptate, zilele acestea, inclusiv la Întorsura Buzăului. Cei de la stația meteorologică de aici spun că se așteaptă la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ceea ce înseamnă foarte mult pentru zona denumită iarna și „polul frigului în România”.

Căldura mare a venit încă de ieri, când la amiază soarele dogorea, iar încăperile mai puțin răcoroase sau fără aer condiționat au devenit adevărate saune. În plus, traficul auto a contribuit la încingerea aerului, astfel că zonele de maximă circulație au devenit de ocolit pentru pietoni.

Ambulanța este pregătită

Serviciul de Ambulanță Covasna lucrează la capacitate maximă nu doar în aceste zile de caniculă ci pe tot parcursul verii, potrivit directorului Török Zsuzsanna. Aceasta ne-a spus că serviciul este asigurat cu asistență medicală de urgență de 11 mașini ziua și alte nouă mașini pe timp de noapte.

„Nu ne așteptăm la cazuri grave, dar e bine să fim precauți. Cred că oamenii au învățat deja ce trebuie să facă în aceste zile şi știu că e important consumul de lichide și costumația ușoară, însă e bine să fim prevăzători, căci mereu e loc de surprize”, ne-a mai spus Török.

Lichidele și îmbrăcămintea ușoară, arme contra caniculei

Medicii atenționează că aceste zile sunt dintre cele mai periculoase, deoarece ele pot provoca arsuri la nivelul pielii ori declanșarea unor infarcte sau accidente vasculare. Medicul Lucia Sereș ne-a declarat că pe o astfel de căldură este recomandat consumul cât mai mare de lichide și protecția solară – inclusiv haine albe, subțiri, din materiale naturale precum bumbacul, care să ne protejeze pielea. Nu sunt recomandate băuturile alcoolice și nici mâncărurile prăjite și grele, ci mai degrabă apa, limonada, fructele, salatele și grătarele ușoare – peștele, de exemplu. De evitat sunt cafeaua și înghețata – contrar aparențelor, aceasta face mai mult rău decât bine, deoarece conține zahăr și nenumărate chimicale, dăunătoare organismului. De asemenea, medicii recomandă ca lichidele să fie consumate la temperaturi normale, adică nu foarte reci, deoarece șocul termic provoacă răceli. Sportul și eforturile fizice ar trebui să fie întrerupte pe vreme de caniculă, deoarece consumă energie în vreme ce corpul uman oricum luptă pentru a rezista căldurii.

Atenție la alunițe și arsuri!

„Sper că oamenii vor înțelege că e bine să se ferească de soare în aceste zile, mai ales între orele 11 și 16. Dacă totuși trebuie să iasă din case, să se înarmeze cu apă, pălării de soare și să poarte haine subțiri, ușoare, în culori deschise, evitând materialele sintetice. Femeile însărcinate, copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili la căldură, se poate ajunge la accidente vasculare, infarcte sau leșinuri în stradă. În plus, e bine de știut că cei care au alunițe trebuie să le protejeze de soare, stratul de ozon s-a tot subțiat și aceste alunițe pot deveni maligne”, a spus Lucia Sereș.

Potrivit medicului, una dintre cele mai dese probleme a ultimilor ani o reprezintă arsurile pe piele, care provoacă alergii grave și pot duce la cancere în timp. Tocmai de asta, medicii recomandă protecția cu materiale ușoare, părându-se că nici cremele de protecție solară nu mai fac față agresivității soarelui, indiferent de gradul ridicat de protecție.

Ștrandul e atrăgător când căldura încinge asfaltul

Cu toate acestea însă, majoritatea oamenilor s-a arătat încântată de venirea unui val de căldură puternic, mulți exprimându-și speranța că acesta va ține până la finele săptămânii, pentru a se putea bucura în voie de el. Mai mult, la Sfântu Gheorghe există și atracția ștrandului, astfel că tinerii și copiii mai ales abia așteptau zilele călduroase în care să se poată bălăci în voie în apă.

„Nu mă deranjează că va fi caniculă, din partea mea poate fi cât se poate de cald. Cred că ne-am săturat cu toții de ploi, abia așteptam fierbințeala de vară. Avem ștrandul, avem Oltul aproape, zone verzi, numai bine e de ieșit la plajă și la grătare”, ne-a spus Laura, o tânără de 25 de ani care nu se teme de arsuri și mizează pe tinerețea sa, convinsă fiind că nu-i pot face rău câteva ore de plajă intensă.

De la muncă direct pe terase

Mai greu este însă pentru cei care lucrează afară, deoarece în majoritatea cazurilor ei poartă uniforme standard – cei din construcții, de exemplu. Muncitorii care lucrează la reparațiile stradale spun că în zilele de caniculă temperaturile sunt insuportabile, mai ales că sunt în funcțiune și utilajele, care emană la rândul lor căldură. Oamenii spun că în general angajatorii respectă regulile și le oferă cei 2 litri de apă în caz de caniculă. Iar cei care nu primesc apa de la angajatori… au învățat să se „descurce”.

„Nu am primit apă niciodată de la angajator, dar nu am să mor eu de sete. Pentru azi, mi-am cumpărat o bere rece, o am dosită și mă mai răcoresc cu ea… Nu am ce face, asta e, plus că-mi trece timpul mai ușor”, ne-a spus un vânzător ambulant, care are lângă mica sa tonetă și o umbreluță sub care se mai adăpostește, din când în când, de razele soarelui.

Piețarii sunt ceva mai norocoși, căci tarabele lor sunt mari și răcoroase. Ei simt însă căldura direct la marfă, care se veștejește și-și pierde din culoare din cauza aerului uscat; au găsit însă soluția și pentru asta, astfel încât câțiva stropi buni, aruncați direct asupra verdețurilor și legumelor pleoștite le împrospătează imediat.

Alții, care lucrează în vânzări, spun că nu pot nici ei evita căldura de peste zi, dar mai găsesc câte o oră liberă, pentru a se răcori la vreo terasă. De fapt, cei mai bucuroși de venirea căldurii sunt tot comercianții și proprietarii de terase: lumea vine să cumpere apă și înghețată, în vreme ce alții, cu mai mult timp liber, aleg să se răcorească sub umbrele largi ale teraselor, la câte o bere sau limonadă. Așa se face că terasele din centrul oraşelor devin neîncăpătoare deja cu puțin înaintea prânzului și își găsesc clienți pe măsură ce se apropie după-amiaza și seara, când oamenii termină munca.

The post Am scăpat de ploi, vine canicula! appeared first on Covasna Media.

Citeste toata stirea Am scăpat de ploi, vine canicula! la covasnamedia.ro.

Nu rata celelalte stiri din presa locala si din judetul Covasna. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de mai jos.

Urmareste site-ul nostru si pe Facebook la adresa de web http://facebook.com/StiriPresaOnline si pe Twitter la adresa http://twitter.com/StiriPresOnline. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.


Alte Stiri din Covasna, Locale - Stiri din Presa Online - joi, 24 aprilie 2014


  Trei mașini implicate într-un accident la Sfântu Gheorghe

  Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 11:00 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Trei mașini implicate într-un accident la Sfântu Gheorghe O persoană a fost rănită și trei mașini au fost avariate într-un accident rutier ce s-a petrecut miercuri în Sfântu Gheorghe la intersecția dintre străzile 1 Decembrie 1918 și Nicolae Bălcescu. Polițiștii spun că de vină ar fi un șofer...

  O familie din Sfântu Gheorghe riscă să ajungă în stradă

  Publicat: miercuri, 23 aprilie 2014, 22:13 Stire de ultima ora din judetul Covasna: O familie din Sfântu Gheorghe riscă să ajungă în stradă Cele 8 suflete ale familiei Vrăbescu așteaptă un miracol din partea comunităţii În subsolul unui imobil de pe strada Fabricii din Sfântu Gheorghe trăiește o familie cu 6 copii. Locuiesc aici de 12 ani, însă acum vor trebui...

  A început concursul de educație ecologică „Școala Zero Waste”

  Publicat: miercuri, 23 aprilie 2014, 22:05 Stire de ultima ora din judetul Covasna: A început concursul de educație ecologică „Școala Zero Waste” Judeţul Covasna are 7 şcoli înscrise în competiţie, fiind pe locul doi în ţară la acest capitol „Școala Zero Waste” este un concurs național de educație ecologică și colectare selectivă destinat tuturor școlilor din învățământul primar și gimnazial din...

  Atenţie la metoda de înşelăciune „Super Bingo”

  Publicat: miercuri, 23 aprilie 2014, 21:59 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Atenţie la metoda de înşelăciune „Super Bingo” În ultima perioadă, în ţară a fost semnalată comiterea unor fapte de înşelăciune prin corespondenţă, prin metoda „Super Bingo Metropolis – câştigarea premiului”. Modul de operare folosit de către infractori constă în faptul că victima este înştiinţată   printr-o scrisoare primită prin...

  De ce folosesc utilizatorii Facebook butonul de unfriend

  Publicat: miercuri, 23 aprilie 2014, 19:29 Stire de ultima ora din judetul Covasna: De ce folosesc utilizatorii Facebook butonul de unfriend Două studii realizate de cercetătorii de la Universitatea Colorado din Denver arată care sunt persoanele care au mai mari şanse să primească „unfriend” pe Facebook şi care este impactul emoţional al acestui gest. Potrivit primului studiu, coordonat de Christopher Sibona,...

  Guvernul a majorat cifra de şcolarizare la profesional şi postliceal şi a redus la gimnazial-liceal

  Publicat: miercuri, 23 aprilie 2014, 18:42 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Guvernul a majorat cifra de şcolarizare la profesional şi postliceal şi a redus la gimnazial-liceal Cifrele de şcolarizare în învăţământul profesional şi postliceal au fost majorate pentru anul 2014-2015, pentru a se asigura şcolarizarea în proporţie de 100% a elevilor în învăţământul general obligatoriu, iar cifrele pentru învăţământul...

  Fiscul vrea să combată munca la negru prin controale stricte, într-un program pilot de la 1 mai

  Publicat: miercuri, 23 aprilie 2014, 13:30 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Fiscul vrea să combată munca la negru prin controale stricte, într-un program pilot de la 1 mai Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va demara la 1 mai un program pilot de combatere a muncii la negru, care vizează contribuabilii din regiunile Ploieşti şi Braşov cu risc de evaziune,...

  Arestat pentru o mită de 500 de lei

  Publicat: miercuri, 23 aprilie 2014, 11:30 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Arestat pentru o mită de 500 de lei Un polițist din Covasna a fost arestat pentru 29 de zile după un flagrant de luare de mită Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov l-au arestat pe comisarul șef de poliție Nicolae Stănescu, din cadrul Poliției...

  Arestat pentru o mită de 500 de lei

  Publicat: miercuri, 23 aprilie 2014, 7:48 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Arestat pentru o mită de 500 de lei Un comisar şef din staţiunea Covasna a fost arestat pentru 29 de zile după un flagrant de luare de mită. Reacţia şefului IPJ Covasna dar şi restul detaliilor despre acest subiect le puteţi citi în ziarul Observatorul de Covasna de azi!...

  Ziua Forţelor Terestre ale Armatei României

  Publicat: marți, 22 aprilie 2014, 21:58 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Ziua Forţelor Terestre ale Armatei României „Nimic nu îi este dat omului pe pământ – lupta face parte din viaţă şi conflictul există – eroul este cel care nu permite niciunui obstacol să îl împiedice în a-şi urma valorile alese.” Andrew Bernstein Denumite ca atare sau nu, forţele...

  Alte Stiri din Covasna, Locale - Stiri din Presa Online - joi, 24 aprilie 2014


   Noul calendar al evaluărilor la clasele II, IV-a şi a VI-a

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:53 Stire de ultima ora din judetul Botosani: Noul calendar al evaluărilor la clasele II, IV-a şi a VI-a Evaluările care se fac în premieră anul acesta la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor derula între 28 şi 30 mai pentru elevii de clasa a IV-a, între 2 şi 4 iunie...

   Servicii in premiera de second opinion in oncologie la Clinica Gral Medical din Ploiesti

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:52 Stire de ultima ora din judetul Prahova: Servicii in premiera de second opinion in oncologie la Clinica Gral Medical din Ploiesti Inca din anul 2010, Prof. Dr. Thomas Brodowicz ofera consultatii de second opinion in Bucuresti la Gral Medical. Ilustrul medic oncolog participa sustinut la intocmirea planului de tratament oncologic alaturi de o echipa multidisciplinara...

   Litoral Tv: Aeroportul Tulcea primeste finantare

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:44 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Litoral Tv: Aeroportul Tulcea primeste finantare Proiectul bdquo;Modernizare suprafete de miscare, extindere pista si platforma imbarcare debarcare la Aeroportul Tulceardquo;, a intrat pe lista proiectelor admise pentru testare in Masterplanul General de Transport. Valoarea estimata a investitiei se ridica la 13 milioanele de lei, iar 25 din suma...

   EVOCARE – Piese de Shakespeare, pe scenele lumii intregi, pentru a marca 450 de ani de la nasterea dramaturgului

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:43 Stire de ultima ora din judetul Maramures: EVOCARE – Piese de Shakespeare, pe scenele lumii intregi, pentru a marca 450 de ani de la nasterea dramaturgului Piese de teatru scrise de William Shakespeare vor fi puse in scena in lumea intreaga – de pe plajele din Bahamas pana in Coreea de Nord – pentru a...

   Liviu Neagu şi Dan Diaconescu, în campanie electorală cu DD-mobilul

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:42 Stire de ultima ora din judetul Teleorman: Liviu Neagu şi Dan Diaconescu, în campanie electorală cu DD-mobilul Vineri, în prima zi de campanie electorală, PP-DD îşi lansează candidaţii la alegerile europarlamentare la Arad, printr-o amplă manifestare, la care vor participa toţi candidaţii înscrişi în cursa electorală europeană. În context, tot de la Arad, Liviu Neagu...

   Au regăsit Lumina şi au împărtăşit-o !

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:42 Stire de ultima ora din judetul Suceava: Au regăsit Lumina şi au împărtăşit-o ! Creştinii ortodocşi din judeţul nostru au venit în număr mare în noaptea Slujbei de Înviere, cu reînnoită emoţie, pentru a primi învăţătura jertfei unice care i-a făcut să fie ce sunt, pentru a primi Lumina şi a împărtăşi Lumina. Aproape peste...

   Tragedia din tabăra de la Buşteni: Profesorul de matematică condamnat la închisoare! (Eveniment)

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:42 Stire de ultima ora din judetul Brasov: Tragedia din tabăra de la Buşteni: Profesorul de matematică condamnat la închisoare! (Eveniment) In ianuarie 2013, o eleva olimpică de 13 ani de la o scoala bucuresteana, aflata intr-o tabara de matematica la Busteni, a fost gasita, căzută de la etaj, langa vila unde era cazata. Aceasta se...

   În neregulă, pe şosele

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:41 Stire de ultima ora din judetul Bihor: În neregulă, pe şosele 168 din 260 de sancţiuni contravenţionale date miercuri pe şoselele din Bihor, au fost pentru depăşirea limitelor legale de viteză. Poliţiştii spun că alte 20 de amenzi le-au dat celor pe care i-au prins că nu erau legaţi cu centura de siguranţă.  Citeste toata...

   Vezi programul de la Târgul Agro-Zoo, organizat la Poligonul ACR

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:40 Stire de ultima ora din judetul Botosani: Vezi programul de la Târgul Agro-Zoo, organizat la Poligonul ACR Târgul Agro-zoo va fi organizat, pe 3 şi 4 mai, la Poligonul ACR. Invitatul de onoare al evenimentului va fi liderul PNL, Crin Antonescu. Acesta va veni la Botoşani pe 4 mai, iar după o întâlnire cu membrii...

   Troiţa ridicată în memoria morţilor din Olosig şi Seleuş, sfinţită de patru preoţi de confesiuni diferite (FOTO/VIDEO)

   Publicat: joi, 24 aprilie 2014, 13:40 Stire de ultima ora din judetul Bihor: Troiţa ridicată în memoria morţilor din Olosig şi Seleuş, sfinţită de patru preoţi de confesiuni diferite (FOTO/VIDEO) După ce a stârnit critici deoarece a înhumat doar cu un preot ortodox osemintele scoase din Olosig şi Seleuş, Administraţia Domeniului Public Oradea a chemat, la sfinţirea troiţei înălţate în memoria...

Lasa un comentariu


− unu = doi

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si vei fi printre primii

care afla stirile de ultima ora din ziarele online din Romania.

Newsletter

Detalii abonare