Am scăpat de ploi, vine canicula!


Publicat marți, 18 iunie 2013, 7:29, in categoria Covasna, Locale.

Stire de ultima ora din judetul Covasna: Am scăpat de ploi, vine canicula!

Urmează zile fierbinți, pline de soare şi temperaturi de peste 30 de grade la umbră. Află care sunt sfaturile specialiştilor pentru această perioadă

Temperaturile din următoarele zile vor sări de 30 de grade Celsius la umbră, astfel că după ploile de până acum ne vom confrunta cu zile de caniculă, meteorologii așteptându-se chiar și la temperaturi care vor atinge 35 de grade. Iar aceste temperaturi, până acum câțiva ani specifice mai mult sudului țării, vor afecta și județul nostru, astfel că ne putem aștepta la aer uscat, greu de respirat și la soare puternic, arzător. De altfel, schimbările climatice sunt cu atât mai evidente cu cât temperaturi nefiresc de ridicate sunt așteptate, zilele acestea, inclusiv la Întorsura Buzăului. Cei de la stația meteorologică de aici spun că se așteaptă la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ceea ce înseamnă foarte mult pentru zona denumită iarna și „polul frigului în România”.

Căldura mare a venit încă de ieri, când la amiază soarele dogorea, iar încăperile mai puțin răcoroase sau fără aer condiționat au devenit adevărate saune. În plus, traficul auto a contribuit la încingerea aerului, astfel că zonele de maximă circulație au devenit de ocolit pentru pietoni.

Ambulanța este pregătită

Serviciul de Ambulanță Covasna lucrează la capacitate maximă nu doar în aceste zile de caniculă ci pe tot parcursul verii, potrivit directorului Török Zsuzsanna. Aceasta ne-a spus că serviciul este asigurat cu asistență medicală de urgență de 11 mașini ziua și alte nouă mașini pe timp de noapte.

„Nu ne așteptăm la cazuri grave, dar e bine să fim precauți. Cred că oamenii au învățat deja ce trebuie să facă în aceste zile şi știu că e important consumul de lichide și costumația ușoară, însă e bine să fim prevăzători, căci mereu e loc de surprize”, ne-a mai spus Török.

Lichidele și îmbrăcămintea ușoară, arme contra caniculei

Medicii atenționează că aceste zile sunt dintre cele mai periculoase, deoarece ele pot provoca arsuri la nivelul pielii ori declanșarea unor infarcte sau accidente vasculare. Medicul Lucia Sereș ne-a declarat că pe o astfel de căldură este recomandat consumul cât mai mare de lichide și protecția solară – inclusiv haine albe, subțiri, din materiale naturale precum bumbacul, care să ne protejeze pielea. Nu sunt recomandate băuturile alcoolice și nici mâncărurile prăjite și grele, ci mai degrabă apa, limonada, fructele, salatele și grătarele ușoare – peștele, de exemplu. De evitat sunt cafeaua și înghețata – contrar aparențelor, aceasta face mai mult rău decât bine, deoarece conține zahăr și nenumărate chimicale, dăunătoare organismului. De asemenea, medicii recomandă ca lichidele să fie consumate la temperaturi normale, adică nu foarte reci, deoarece șocul termic provoacă răceli. Sportul și eforturile fizice ar trebui să fie întrerupte pe vreme de caniculă, deoarece consumă energie în vreme ce corpul uman oricum luptă pentru a rezista căldurii.

Atenție la alunițe și arsuri!

„Sper că oamenii vor înțelege că e bine să se ferească de soare în aceste zile, mai ales între orele 11 și 16. Dacă totuși trebuie să iasă din case, să se înarmeze cu apă, pălării de soare și să poarte haine subțiri, ușoare, în culori deschise, evitând materialele sintetice. Femeile însărcinate, copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili la căldură, se poate ajunge la accidente vasculare, infarcte sau leșinuri în stradă. În plus, e bine de știut că cei care au alunițe trebuie să le protejeze de soare, stratul de ozon s-a tot subțiat și aceste alunițe pot deveni maligne”, a spus Lucia Sereș.

Potrivit medicului, una dintre cele mai dese probleme a ultimilor ani o reprezintă arsurile pe piele, care provoacă alergii grave și pot duce la cancere în timp. Tocmai de asta, medicii recomandă protecția cu materiale ușoare, părându-se că nici cremele de protecție solară nu mai fac față agresivității soarelui, indiferent de gradul ridicat de protecție.

Ștrandul e atrăgător când căldura încinge asfaltul

Cu toate acestea însă, majoritatea oamenilor s-a arătat încântată de venirea unui val de căldură puternic, mulți exprimându-și speranța că acesta va ține până la finele săptămânii, pentru a se putea bucura în voie de el. Mai mult, la Sfântu Gheorghe există și atracția ștrandului, astfel că tinerii și copiii mai ales abia așteptau zilele călduroase în care să se poată bălăci în voie în apă.

„Nu mă deranjează că va fi caniculă, din partea mea poate fi cât se poate de cald. Cred că ne-am săturat cu toții de ploi, abia așteptam fierbințeala de vară. Avem ștrandul, avem Oltul aproape, zone verzi, numai bine e de ieșit la plajă și la grătare”, ne-a spus Laura, o tânără de 25 de ani care nu se teme de arsuri și mizează pe tinerețea sa, convinsă fiind că nu-i pot face rău câteva ore de plajă intensă.

De la muncă direct pe terase

Mai greu este însă pentru cei care lucrează afară, deoarece în majoritatea cazurilor ei poartă uniforme standard – cei din construcții, de exemplu. Muncitorii care lucrează la reparațiile stradale spun că în zilele de caniculă temperaturile sunt insuportabile, mai ales că sunt în funcțiune și utilajele, care emană la rândul lor căldură. Oamenii spun că în general angajatorii respectă regulile și le oferă cei 2 litri de apă în caz de caniculă. Iar cei care nu primesc apa de la angajatori… au învățat să se „descurce”.

„Nu am primit apă niciodată de la angajator, dar nu am să mor eu de sete. Pentru azi, mi-am cumpărat o bere rece, o am dosită și mă mai răcoresc cu ea… Nu am ce face, asta e, plus că-mi trece timpul mai ușor”, ne-a spus un vânzător ambulant, care are lângă mica sa tonetă și o umbreluță sub care se mai adăpostește, din când în când, de razele soarelui.

Piețarii sunt ceva mai norocoși, căci tarabele lor sunt mari și răcoroase. Ei simt însă căldura direct la marfă, care se veștejește și-și pierde din culoare din cauza aerului uscat; au găsit însă soluția și pentru asta, astfel încât câțiva stropi buni, aruncați direct asupra verdețurilor și legumelor pleoștite le împrospătează imediat.

Alții, care lucrează în vânzări, spun că nu pot nici ei evita căldura de peste zi, dar mai găsesc câte o oră liberă, pentru a se răcori la vreo terasă. De fapt, cei mai bucuroși de venirea căldurii sunt tot comercianții și proprietarii de terase: lumea vine să cumpere apă și înghețată, în vreme ce alții, cu mai mult timp liber, aleg să se răcorească sub umbrele largi ale teraselor, la câte o bere sau limonadă. Așa se face că terasele din centrul oraşelor devin neîncăpătoare deja cu puțin înaintea prânzului și își găsesc clienți pe măsură ce se apropie după-amiaza și seara, când oamenii termină munca.

The post Am scăpat de ploi, vine canicula! appeared first on Covasna Media.

Citeste toata stirea Am scăpat de ploi, vine canicula! la covasnamedia.ro.

Nu rata celelalte stiri din presa locala si din judetul Covasna. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de mai jos.

Urmareste site-ul nostru si pe Facebook la adresa de web http://facebook.com/StiriPresaOnline si pe Twitter la adresa http://twitter.com/StiriPresOnline. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.


Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - marți, 29 iulie 2014

  Farmecul uitat al călătoriei cu trenul [FOTO]

  Publicat: luni, 28 iulie 2014, 23:15 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Farmecul uitat al călătoriei cu trenul [FOTO] Un reportaj realizat pe ruta Sfântu Gheorghe – Breţcu şi retur, cu un tren Personal care opreşte în toate gările şi haltele de pe traseu În ultima vreme trenul a devenit pentru mulți un mijloc de transport nu foarte apreciat. E...

  Femeia ca o șansă

  Publicat: luni, 28 iulie 2014, 23:03 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Femeia ca o șansă Program de informare a femeilor din Őrkő demarat de CL și mai multe ONG-uri Autoritățile din Sfântu Gheorghe, împreună cu mai multe organizații nonguvernamentale, implementează un nou proiect în cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe, prin care doresc în primul rând informarea femeilor din comunitatea...

  Urgenţe medicale în ultima săptămână

  Publicat: luni, 28 iulie 2014, 21:57 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Urgenţe medicale în ultima săptămână La Secția de Urgențe UPU-SMURD a Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe s-au prezentat în intervalul 21-27 iulie un număr de 662 pacienți. În 191 de cazuri specialiştii instituţiei au recurs la internare. În funcție de specialități cazurile înregistrate se divid în...

  Insolaţia: simptome şi măsuri de prim ajutor

  Publicat: luni, 28 iulie 2014, 20:39 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Insolaţia: simptome şi măsuri de prim ajutor Insolaţia este o urgenţă medi­cală, ce poate apărea în cazul expunerii prelungite în timpul verii la razele soarelui. În mod normal, organismul uman posedă o serie de mecanisme de adaptare la temperaturi ambientale înalte, prin care îşi menţine o temperatură constantă....

  Românii au, în medie, 630 de euro în conturile de pensii private obligatorii

  Publicat: luni, 28 iulie 2014, 18:21 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Românii au, în medie, 630 de euro în conturile de pensii private obligatorii Valoarea medie a unui cont de pensie privată obligatorie (Pilonul II) era de 2.770 lei (630 euro) la finalul lunii iunie 2014, potrivit datelor publicate, luni, de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/. Sistemul pensiilor private...

  Tradiţiile au umplut din nou Valea Zânelor [FOTO]

  Publicat: duminică, 27 iulie 2014, 23:42 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Tradiţiile au umplut din nou Valea Zânelor [FOTO] Nedeia Mocănească a adunat mii de localnici şi turişti la Covasna Vremea a ținut cu organizatorii în acest an, astfel că Nedeia Mocănească din Voineştii Covasnei a însemnat prilej de sărbătoare și distracție pentru mii de localnici și turiști, veniți...

  Grupul ecologist Indigo monitorizează avizarea amenajării unei microhidrocentrale lângă Comandău

  Publicat: duminică, 27 iulie 2014, 22:35 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Grupul ecologist Indigo monitorizează avizarea amenajării unei microhidrocentrale lângă Comandău Liderul grupului ecologist Indigo din Sfântu Gheorghe, Toro Attila, a declarat că va monitoriza „cu mare atenţie” autorizarea construirii unei microhidrocentrale pe Râul Bâsca Mare, în apropierea localităţii Comandău, menţionând că ong-ul său se va opune investiţiei dacă...

  Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, i-a mulţumit prefectului Marius Popica pentru reclama făcută steagului secuiesc

  Publicat: duminică, 27 iulie 2014, 21:35 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, i-a mulţumit prefectului Marius Popica pentru reclama făcută steagului secuiesc Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, care a participat sâmbătă seara în calitate de invitat la ceremonia oficială de rearborare a două steaguri secuieşti în municipiul Târgu Secuiesc, i-a mulţumit prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, pentru...

  Trucuri care vă ajută să vă treziţi mai devreme dimineaţa

  Publicat: duminică, 27 iulie 2014, 19:45 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Trucuri care vă ajută să vă treziţi mai devreme dimineaţa Persoanele care se trezesc mai devreme dimineaţa sunt, în general, mult mai satisfăcute cu propria viaţă. Cercetătorii au arătat că oamenii au profiluri diferite de somn, dar societatea modernă se învârte în jurul ideei că persoanele care se...

  Persoanele fizice cu mai multe case nu vor mai fi impozitate suplimentar

  Publicat: duminică, 27 iulie 2014, 17:21 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Persoanele fizice cu mai multe case nu vor mai fi impozitate suplimentar Persoanele care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, conform sistemului aplicat în ultimii ani, această impunere urmând să fie eliminată de anul viitor, prin noul Cod Fiscal....

  Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - marți, 29 iulie 2014

   Un clujean angajat la Institutul de Fizica Atomica, mester sticlar la Festivalul Sighisoara

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 9:26 Stire de ultima ora din judetul Cluj: Un clujean angajat la Institutul de Fizica Atomica, mester sticlar la Festivalul Sighisoara Angajat la Institutul de Fizica Atomica din Cluj, unde repara piese de laborator, Salamon Zsolt este unul din mestesugarii veniti la festivalul de la Sighisoara, unde si-a adus creatiile- globuri si vaze viu colorate. E...

   SPRIJIN – Pentagonul studiaza posibilitatea de a oferi Ucrainei informatii vizand rachetele separatistilor

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 9:26 Stire de ultima ora din judetul Maramures: SPRIJIN – Pentagonul studiaza posibilitatea de a oferi Ucrainei informatii vizand rachetele separatistilor Militarii americani dezbat oportunitatea de a permite Ucrainei sa profite de informatii de care dispun, cu scopul de a-i permite sa tinteasca mai bine rachetele pe care le detin separatistii prorusi, au anuntat luni mai...

   Pictura zilei: Visul de Frida Kahlo

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 9:23 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Pictura zilei: Visul de Frida Kahlo Nascuta pe 6 iulie, in Mexic, in casa albastra a tatalui sau, unde a trait aproape toata viata, Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon, pe numele ei adevarat, in majoritatea lucrarilor sale, a combinat traditiile si simbolistica religioasa mexicana cu tratarea suprarealista...

   România sărbătorește azi „Ziua Imnului Național”

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 9:09 Stire de ultima ora din judetul Cluj Napoca: România sărbătorește azi „Ziua Imnului Național” Azi, 29 iulie, România sărbătorește Ziua Imnului Național – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848, sărbătoare proclamată în conformitate cu Legea nr. 99/1998. Citeste toata stirea România sărbătorește azi „Ziua Imnului Național” la monitorulcj.ro. Urmareste site-ul nostru...

   Delegare de elită: Orădeanul Adrian Alexandrescu a arbitrat finala Campionatului European de polo

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 9:08 Stire de ultima ora din judetul Bihor: Delegare de elită: Orădeanul Adrian Alexandrescu a arbitrat finala Campionatului European de polo Pe lângă portarul CSM Digi Gojko Pjetlovic, care a devenit campion european alături de Serbia, Oradea a mai avut un reprezentant în finala Campionatului European de polo de la Budapesta. După ce a condus semifinala...

   Test pentru şoferi: prin ce parte se ocoleşte obstacolul?

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 9:06 Stire de ultima ora din judetul Prahova: Test pentru şoferi: prin ce parte se ocoleşte obstacolul? Lucrările de la linia de tramvai de pe strada Gheorghe Doja se încadrează în acelaşi tipar ca restul şantierelor din oraş: semnalizarea lasă de dorit, siguranţa traficului rutier este pusă în pericol, muncitori care lucrează fără echipament de protecţie...

   REPORTAJ FOTO Culegătorii de afine din Apuseni

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 9:04 Stire de ultima ora din judetul Alba: REPORTAJ FOTO Culegătorii de afine din Apuseni Zeci de oameni pot fi văzuţi în această perioadă în poienile de pe munte adunând afine negre. Este perioada în care se recoltează acest fruct de pădure, foarte solicitat pentru export. Pentru fiecare kilogram de fructe de pădure proaspete, localnicii primesc...

   Evz.ro: Gigi Becali vrea sa-l distruga pe singurul doctor care i-a pus diagnosticul corect

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 9:03 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Evz.ro: Gigi Becali vrea sa-l distruga pe singurul doctor care i-a pus diagnosticul corect Pentru a obtine intreruperea pedepsei, mogulul din Pipera a adunat in jurul sau un grup de bdquo;somitati medicalerdquo; care i au exagerat boala. Un singur medic s a incapatanat sa sustina ca, pentru suferinta...

   Foc la şopron şi terenuri

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 8:51 Stire de ultima ora din judetul Bihor: Foc la şopron şi terenuri Un incendiu izbucnit sâmbătă seara la un şopron al unei gospodării de la Viişoara a necesitat ajutorul pompierilor de la Detaşamentul Marghita. Citeste toata stirea Foc la şopron şi terenuri la bihon.ro. Nu rata celelalte stiri locale. Vezi titlurile cele mai importante in...

   Şansă! Adolescent, salvat de medici, după o operaţie complicată pe creier

   Publicat: marți, 29 iulie 2014, 8:49 Stire de ultima ora din judetul Botosani: Şansă! Adolescent, salvat de medici, după o operaţie complicată pe creier Un tânăr, de 20 de ani, a devenit un om normal, după o operaţie extrem de complicată şi costisitoare. Nicolae Pavil, de 20 de ani, s-a luptat cu o tumoră pe creier ce putea fi operată doar...

Lasa un comentariu


+ cinci = doisprezeceAboneaza-te la newsletter-ul nostru si vei fi printre primii

care afla stirile de ultima ora din ziarele online din Romania.

Newsletter

Detalii abonare