Stiri Presa Online > Locale - Stiri Locale > Ultimile Stiri din judetul Covasna > Am scăpat de ploi, vine canicula!

Am scăpat de ploi, vine canicula!

Stiri Presa Online
Publicat marți, 18 iunie 2013, 7:29.

Stire de ultima ora din judetul Covasna: Am scăpat de ploi, vine canicula!

Urmează zile fierbinți, pline de soare şi temperaturi de peste 30 de grade la umbră. Află care sunt sfaturile specialiştilor pentru această perioadă

Temperaturile din următoarele zile vor sări de 30 de grade Celsius la umbră, astfel că după ploile de până acum ne vom confrunta cu zile de caniculă, meteorologii așteptându-se chiar și la temperaturi care vor atinge 35 de grade. Iar aceste temperaturi, până acum câțiva ani specifice mai mult sudului țării, vor afecta și județul nostru, astfel că ne putem aștepta la aer uscat, greu de respirat și la soare puternic, arzător. De altfel, schimbările climatice sunt cu atât mai evidente cu cât temperaturi nefiresc de ridicate sunt așteptate, zilele acestea, inclusiv la Întorsura Buzăului. Cei de la stația meteorologică de aici spun că se așteaptă la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ceea ce înseamnă foarte mult pentru zona denumită iarna și „polul frigului în România”.

Căldura mare a venit încă de ieri, când la amiază soarele dogorea, iar încăperile mai puțin răcoroase sau fără aer condiționat au devenit adevărate saune. În plus, traficul auto a contribuit la încingerea aerului, astfel că zonele de maximă circulație au devenit de ocolit pentru pietoni.

Ambulanța este pregătită

Serviciul de Ambulanță Covasna lucrează la capacitate maximă nu doar în aceste zile de caniculă ci pe tot parcursul verii, potrivit directorului Török Zsuzsanna. Aceasta ne-a spus că serviciul este asigurat cu asistență medicală de urgență de 11 mașini ziua și alte nouă mașini pe timp de noapte.

„Nu ne așteptăm la cazuri grave, dar e bine să fim precauți. Cred că oamenii au învățat deja ce trebuie să facă în aceste zile şi știu că e important consumul de lichide și costumația ușoară, însă e bine să fim prevăzători, căci mereu e loc de surprize”, ne-a mai spus Török.

Lichidele și îmbrăcămintea ușoară, arme contra caniculei

Medicii atenționează că aceste zile sunt dintre cele mai periculoase, deoarece ele pot provoca arsuri la nivelul pielii ori declanșarea unor infarcte sau accidente vasculare. Medicul Lucia Sereș ne-a declarat că pe o astfel de căldură este recomandat consumul cât mai mare de lichide și protecția solară – inclusiv haine albe, subțiri, din materiale naturale precum bumbacul, care să ne protejeze pielea. Nu sunt recomandate băuturile alcoolice și nici mâncărurile prăjite și grele, ci mai degrabă apa, limonada, fructele, salatele și grătarele ușoare – peștele, de exemplu. De evitat sunt cafeaua și înghețata – contrar aparențelor, aceasta face mai mult rău decât bine, deoarece conține zahăr și nenumărate chimicale, dăunătoare organismului. De asemenea, medicii recomandă ca lichidele să fie consumate la temperaturi normale, adică nu foarte reci, deoarece șocul termic provoacă răceli. Sportul și eforturile fizice ar trebui să fie întrerupte pe vreme de caniculă, deoarece consumă energie în vreme ce corpul uman oricum luptă pentru a rezista căldurii.

Atenție la alunițe și arsuri!

„Sper că oamenii vor înțelege că e bine să se ferească de soare în aceste zile, mai ales între orele 11 și 16. Dacă totuși trebuie să iasă din case, să se înarmeze cu apă, pălării de soare și să poarte haine subțiri, ușoare, în culori deschise, evitând materialele sintetice. Femeile însărcinate, copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili la căldură, se poate ajunge la accidente vasculare, infarcte sau leșinuri în stradă. În plus, e bine de știut că cei care au alunițe trebuie să le protejeze de soare, stratul de ozon s-a tot subțiat și aceste alunițe pot deveni maligne”, a spus Lucia Sereș.

Potrivit medicului, una dintre cele mai dese probleme a ultimilor ani o reprezintă arsurile pe piele, care provoacă alergii grave și pot duce la cancere în timp. Tocmai de asta, medicii recomandă protecția cu materiale ușoare, părându-se că nici cremele de protecție solară nu mai fac față agresivității soarelui, indiferent de gradul ridicat de protecție.

Ștrandul e atrăgător când căldura încinge asfaltul

Cu toate acestea însă, majoritatea oamenilor s-a arătat încântată de venirea unui val de căldură puternic, mulți exprimându-și speranța că acesta va ține până la finele săptămânii, pentru a se putea bucura în voie de el. Mai mult, la Sfântu Gheorghe există și atracția ștrandului, astfel că tinerii și copiii mai ales abia așteptau zilele călduroase în care să se poată bălăci în voie în apă.

„Nu mă deranjează că va fi caniculă, din partea mea poate fi cât se poate de cald. Cred că ne-am săturat cu toții de ploi, abia așteptam fierbințeala de vară. Avem ștrandul, avem Oltul aproape, zone verzi, numai bine e de ieșit la plajă și la grătare”, ne-a spus Laura, o tânără de 25 de ani care nu se teme de arsuri și mizează pe tinerețea sa, convinsă fiind că nu-i pot face rău câteva ore de plajă intensă.

De la muncă direct pe terase

Mai greu este însă pentru cei care lucrează afară, deoarece în majoritatea cazurilor ei poartă uniforme standard – cei din construcții, de exemplu. Muncitorii care lucrează la reparațiile stradale spun că în zilele de caniculă temperaturile sunt insuportabile, mai ales că sunt în funcțiune și utilajele, care emană la rândul lor căldură. Oamenii spun că în general angajatorii respectă regulile și le oferă cei 2 litri de apă în caz de caniculă. Iar cei care nu primesc apa de la angajatori… au învățat să se „descurce”.

„Nu am primit apă niciodată de la angajator, dar nu am să mor eu de sete. Pentru azi, mi-am cumpărat o bere rece, o am dosită și mă mai răcoresc cu ea… Nu am ce face, asta e, plus că-mi trece timpul mai ușor”, ne-a spus un vânzător ambulant, care are lângă mica sa tonetă și o umbreluță sub care se mai adăpostește, din când în când, de razele soarelui.

Piețarii sunt ceva mai norocoși, căci tarabele lor sunt mari și răcoroase. Ei simt însă căldura direct la marfă, care se veștejește și-și pierde din culoare din cauza aerului uscat; au găsit însă soluția și pentru asta, astfel încât câțiva stropi buni, aruncați direct asupra verdețurilor și legumelor pleoștite le împrospătează imediat.

Alții, care lucrează în vânzări, spun că nu pot nici ei evita căldura de peste zi, dar mai găsesc câte o oră liberă, pentru a se răcori la vreo terasă. De fapt, cei mai bucuroși de venirea căldurii sunt tot comercianții și proprietarii de terase: lumea vine să cumpere apă și înghețată, în vreme ce alții, cu mai mult timp liber, aleg să se răcorească sub umbrele largi ale teraselor, la câte o bere sau limonadă. Așa se face că terasele din centrul oraşelor devin neîncăpătoare deja cu puțin înaintea prânzului și își găsesc clienți pe măsură ce se apropie după-amiaza și seara, când oamenii termină munca.

The post Am scăpat de ploi, vine canicula! appeared first on Covasna Media.

Citeste toata stirea Am scăpat de ploi, vine canicula! la covasnamedia.ro.

Nu rata celelalte stiri din presa locala si din judetul Covasna. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de mai jos.

Urmareste site-ul nostru si pe Facebook la adresa de web http://facebook.com/StiriPresaOnline si pe Twitter la adresa http://twitter.com/StiriPresOnline. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.


Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - sâmbătă, 22 noiembrie 2014


  Black Friday – ţeapă sau reduceri?

  Publicat vineri, 21 noiembrie 2014, 0:11 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Black Friday – ţeapă sau reduceri? Vineri e ziua marilor reduceri de preț în România, iar covăsnenii nu se dau la o parte de la promoţii La fel cum s-a întâmplat cu Valentine’s Day sau Halloween, am preluat de la americani și Black Friday, vinerea în care prețurile,...


  EDITORIAL. Frica

  Publicat joi, 20 noiembrie 2014, 23:05 Stire de ultima ora din judetul Covasna: EDITORIAL. Frica N-au crezut niciodată că Victor Ponta poate fi bătut aşa de rău; idolul lor politic, omul din spatele tuturor mizeriilor, „alesul” sprijinit de toată suflarea anti-băsistă, de toţi primarii traseişti, de toţi gazetarii cu pasiuni linguale, de Dumnezeul întruchipat de Biserica Ortodoxă Română – cum să...


  Tocurile, arma secretă a femeilor

  Publicat joi, 20 noiembrie 2014, 20:38 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Tocurile, arma secretă a femeilor Una din armele de nădejde a femeilor maestre în arta seducţiei sunt tocurile înalte. Cercetările specialiştilor au arătat că bărbaţii au tendinţa să sară mai degrabă în ajutorul unei domniţe la ananghie care poartă tocuri, decât în ajutorul celor care poartă pantofi cu...


  Începe campania de vaccinare antigripală

  Publicat joi, 20 noiembrie 2014, 0:41 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Începe campania de vaccinare antigripală Imunizarea va fi demarată la sfârşitul acestei săptămâni, pentru început la persoanele instituționalizate și cadrele medicale Persoanele instituționalizate și cadrele medicale sunt primele care vor primi vaccinul antigripal anul acesta. Prima tranșă de vaccin va ajunge în județ la sfârșitul săptămânii, urmând ca...


  Cariera Racoş se închide temporar

  Publicat miercuri, 19 noiembrie 2014, 21:30 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Cariera Racoş se închide temporar Vor avea loc reorganizări şi la o fabrică de apă minerală Numărul şomerilor din judeţul Covasna va creşte în perioada iernii ca urmare a reorganizării ori suspendării activităţii unor societăţi comerciale, printre acestea numărându-se cariera de la Racoş şi o fabrică de îmbuteliere...


  Băuturi calde pentru zile reci

  Publicat miercuri, 19 noiembrie 2014, 20:56 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Băuturi calde pentru zile reci Vinul roşu cu scorţişoară vindecă… …răcelile. Vinul roşu conţine o substanţă renumită deja pentru proprietăţile ei: res­vera­trolul. Acesta este un antioxidant care protejează celulele sănătoase ale corpului de virusuri şi bacterii. Scorţişoara conţine un antioxidant care, împreună cu cel din vinul roşu, are...


  Sepsi-SIC joacă miercuri la Târgoviște

  Publicat miercuri, 19 noiembrie 2014, 14:29 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Sepsi-SIC joacă miercuri la Târgoviște Echipa de baschet feminin Sepsi-SIC va disputa miercuri partida contând pentru cea de a 12-a etapă a Ligii Naționale în deplasare la Târgoviște. Între cele două echipe există o rivalitate, iar meciurile au fost mai mereu intens disputate. Jucătoarele conduse de Zoran Mikes...


  Sepsi-SIC joacă miercuri la Târgoviște

  Publicat miercuri, 19 noiembrie 2014, 14:29 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Sepsi-SIC joacă miercuri la Târgoviște Echipa de baschet feminin Sepsi-SIC va disputa miercuri partida contând pentru cea de a 12-a etapă a Ligii Naționale în deplasare la Târgoviște. Între cele două echipe există o rivalitate, iar meciurile au fost mai mereu intens disputate. Jucătoarele conduse de Zoran Mikes...


  Cod galben de ploaie, ninsoare şi vânt până vineri la prânz

  Publicat miercuri, 19 noiembrie 2014, 12:03 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Cod galben de ploaie, ninsoare şi vânt până vineri la prânz Din această seară până mâine dimineaţă la ora 6.00, va ploua în jumătatea de est a ţării, iar în Dobrogea, Bărăgan şi în estul şi sudul Moldovei cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40…50...


  Concert Voltaj la Sfântu Gheorghe pe 1 Decembrie

  Publicat miercuri, 19 noiembrie 2014, 0:49 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Concert Voltaj la Sfântu Gheorghe pe 1 Decembrie Ziua Națională a României va aduce anul acesta multe evenimente în județul Covasna Anul acesta Ziua națională a României va fi marcată în județul Covasna printr-o serie de evenimente culturale, artistice și, desigur, militare. Prefectura Covasna, alături de partenerii săi,...

  Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - sâmbătă, 22 noiembrie 2014


   GALERIE FOTO: Elicopter din Câmpia Turzii, cu 10 militari la bord, PRĂBUȘIT în județul Sibiu

   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 2:26 Stire de ultima ora din judetul Cluj Napoca: GALERIE FOTO: Elicopter din Câmpia Turzii, cu 10 militari la bord, PRĂBUȘIT în județul Sibiu Opt militari de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii au murit și doi sunt internați în stare gravă la spital după ce elicopterul în care se aflau s-a părbușit în...


   Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2014

   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 2:05 Stire de ultima ora din judetul Prahova: Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2014 BERBEC: TAUR: Sunteti plin de idei si dati dovada de ingeniozitate. Ati putea sa demarati o afacere, dar se pare ca va lipsesc banii. Va sfatuim sa cereti un imprumut de la o ruda instarita, pentru ca aveti sanse reale de reusita....


   GALERIE FOTO: PATRU ACCIDENTE într-o oră. Un pieton A MURIT

   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 1:25 Stire de ultima ora din judetul Vrancea: GALERIE FOTO: PATRU ACCIDENTE într-o oră. Un pieton A MURIT Patru accidente au avut loc vineri seara, în Vrancea, pe parcursul unei ore, fiind soldate cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei. Citeste toata stirea GALERIE FOTO: PATRU ACCIDENTE într-o oră. Un pieton A MURIT la monitorulvn.ro....


   Usturoiul te scapă de grăsimea de pe burtă

   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 1:01 Stire de ultima ora din judetul Galati: Usturoiul te scapă de grăsimea de pe burtă Majoritatea femeilor nu sunt mulţumite de felul în care arată, chiar dacă, în realitate, ele arată foarte bine. Una dintre cele mai întâlnite probleme în rândul sexului feminin este problema grăsimii de pe burtă. Chiar şi după mult timp de...


   Aniversaţii zilei de 22 noiembrie

   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 1:00 Stire de ultima ora din judetul Botosani: Aniversaţii zilei de 22 noiembrie Directorul Teatrului Vasilache, actorul Florin Aionitoaie, omul de afaceri Neculai Hasmatuchi de la Instal Con, comandantul Detaşamentului Mobil de Jandarmi, mr. Cristian Feciuc, profesorul Oana Irina Ilincariu de la Colegiul Mihai Eminescu, profesorul Mihaela Carmen Pavel de la Grupul Scolar Alexandru cel Bun,...


   Vant puternic la Tulcea

   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 0:49 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Vant puternic la Tulcea Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare de cod galben de vant puternic la Tulcea. Avertizarea este valabila pana dimineata, la ora 05.00. Meteorologii informeaza ca pe arii relativ extinse in judetul Tulcea se vor semnala intensificari ale vantului care vor depasi la...


   Vant puternic la Tulcea

   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 0:49 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Vant puternic la Tulcea Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare de cod galben de vant puternic la Tulcea. Avertizarea este valabila pana dimineata, la ora 05.00. Meteorologii informeaza ca pe arii relativ extinse in judetul Tulcea se vor semnala intensificari ale vantului care vor depasi la...


   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 0:36 Stire de ultima ora din judetul Buzau: Ce se întâmplă la P.N.L.? Păi la P.N.L. se întâmplă o preluare prin absorbţie a P.N.L.-ului de către P.D.-L. Şi vă spun de ce, dincolo de Vasile Blaga şi faptul că a condus campania. Membrii înregistraţi ai P.D.-L.-ului sunt undeva în jur de 180.000, dacă nu mă înşel....


   UNPR multumește membrilor și simpatizanților săi care au participat la vot

   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 0:09 Stire de ultima ora din judetul Ialomita: UNPR multumește membrilor și simpatizanților săi care au participat la vot Uniunea Națională pentru Progresul României multumește membrilor și simpatizanților săi care au participat la vot și își manifestă respectul față de opțiunile tuturor alegătorilor. În contextul rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României, UNPR susține conducerea...


   Un picior în zona \inghinală, 8 etape de suspendare

   Publicat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 0:06 Stire de ultima ora din judetul Buzau: Un picior în zona \inghinală, 8 etape de suspendare Opt etape de suspendare şi 200 lei amendă a primit Sandu Dedu, jucător al echipei Voinţa Limpeziş, după episodul mai puţin plăcut petrecut la meciul de la Unirea Padina din cadrul etapei a 11-a a Ligii a V-a. Mai...

Lasa un comentariu


sapte + trei =Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si vei fi printre primii care afla stirile de ultima ora din ziarele online din Romania. 

Newsletter
Detalii abonare la Newsletter

×