Am scăpat de ploi, vine canicula!


Publicat marți, 18 iunie 2013, 7:29, in categoria Covasna, Locale.

Stire de ultima ora din judetul Covasna: Am scăpat de ploi, vine canicula!

Urmează zile fierbinți, pline de soare şi temperaturi de peste 30 de grade la umbră. Află care sunt sfaturile specialiştilor pentru această perioadă

Temperaturile din următoarele zile vor sări de 30 de grade Celsius la umbră, astfel că după ploile de până acum ne vom confrunta cu zile de caniculă, meteorologii așteptându-se chiar și la temperaturi care vor atinge 35 de grade. Iar aceste temperaturi, până acum câțiva ani specifice mai mult sudului țării, vor afecta și județul nostru, astfel că ne putem aștepta la aer uscat, greu de respirat și la soare puternic, arzător. De altfel, schimbările climatice sunt cu atât mai evidente cu cât temperaturi nefiresc de ridicate sunt așteptate, zilele acestea, inclusiv la Întorsura Buzăului. Cei de la stația meteorologică de aici spun că se așteaptă la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ceea ce înseamnă foarte mult pentru zona denumită iarna și „polul frigului în România”.

Căldura mare a venit încă de ieri, când la amiază soarele dogorea, iar încăperile mai puțin răcoroase sau fără aer condiționat au devenit adevărate saune. În plus, traficul auto a contribuit la încingerea aerului, astfel că zonele de maximă circulație au devenit de ocolit pentru pietoni.

Ambulanța este pregătită

Serviciul de Ambulanță Covasna lucrează la capacitate maximă nu doar în aceste zile de caniculă ci pe tot parcursul verii, potrivit directorului Török Zsuzsanna. Aceasta ne-a spus că serviciul este asigurat cu asistență medicală de urgență de 11 mașini ziua și alte nouă mașini pe timp de noapte.

„Nu ne așteptăm la cazuri grave, dar e bine să fim precauți. Cred că oamenii au învățat deja ce trebuie să facă în aceste zile şi știu că e important consumul de lichide și costumația ușoară, însă e bine să fim prevăzători, căci mereu e loc de surprize”, ne-a mai spus Török.

Lichidele și îmbrăcămintea ușoară, arme contra caniculei

Medicii atenționează că aceste zile sunt dintre cele mai periculoase, deoarece ele pot provoca arsuri la nivelul pielii ori declanșarea unor infarcte sau accidente vasculare. Medicul Lucia Sereș ne-a declarat că pe o astfel de căldură este recomandat consumul cât mai mare de lichide și protecția solară – inclusiv haine albe, subțiri, din materiale naturale precum bumbacul, care să ne protejeze pielea. Nu sunt recomandate băuturile alcoolice și nici mâncărurile prăjite și grele, ci mai degrabă apa, limonada, fructele, salatele și grătarele ușoare – peștele, de exemplu. De evitat sunt cafeaua și înghețata – contrar aparențelor, aceasta face mai mult rău decât bine, deoarece conține zahăr și nenumărate chimicale, dăunătoare organismului. De asemenea, medicii recomandă ca lichidele să fie consumate la temperaturi normale, adică nu foarte reci, deoarece șocul termic provoacă răceli. Sportul și eforturile fizice ar trebui să fie întrerupte pe vreme de caniculă, deoarece consumă energie în vreme ce corpul uman oricum luptă pentru a rezista căldurii.

Atenție la alunițe și arsuri!

„Sper că oamenii vor înțelege că e bine să se ferească de soare în aceste zile, mai ales între orele 11 și 16. Dacă totuși trebuie să iasă din case, să se înarmeze cu apă, pălării de soare și să poarte haine subțiri, ușoare, în culori deschise, evitând materialele sintetice. Femeile însărcinate, copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili la căldură, se poate ajunge la accidente vasculare, infarcte sau leșinuri în stradă. În plus, e bine de știut că cei care au alunițe trebuie să le protejeze de soare, stratul de ozon s-a tot subțiat și aceste alunițe pot deveni maligne”, a spus Lucia Sereș.

Potrivit medicului, una dintre cele mai dese probleme a ultimilor ani o reprezintă arsurile pe piele, care provoacă alergii grave și pot duce la cancere în timp. Tocmai de asta, medicii recomandă protecția cu materiale ușoare, părându-se că nici cremele de protecție solară nu mai fac față agresivității soarelui, indiferent de gradul ridicat de protecție.

Ștrandul e atrăgător când căldura încinge asfaltul

Cu toate acestea însă, majoritatea oamenilor s-a arătat încântată de venirea unui val de căldură puternic, mulți exprimându-și speranța că acesta va ține până la finele săptămânii, pentru a se putea bucura în voie de el. Mai mult, la Sfântu Gheorghe există și atracția ștrandului, astfel că tinerii și copiii mai ales abia așteptau zilele călduroase în care să se poată bălăci în voie în apă.

„Nu mă deranjează că va fi caniculă, din partea mea poate fi cât se poate de cald. Cred că ne-am săturat cu toții de ploi, abia așteptam fierbințeala de vară. Avem ștrandul, avem Oltul aproape, zone verzi, numai bine e de ieșit la plajă și la grătare”, ne-a spus Laura, o tânără de 25 de ani care nu se teme de arsuri și mizează pe tinerețea sa, convinsă fiind că nu-i pot face rău câteva ore de plajă intensă.

De la muncă direct pe terase

Mai greu este însă pentru cei care lucrează afară, deoarece în majoritatea cazurilor ei poartă uniforme standard – cei din construcții, de exemplu. Muncitorii care lucrează la reparațiile stradale spun că în zilele de caniculă temperaturile sunt insuportabile, mai ales că sunt în funcțiune și utilajele, care emană la rândul lor căldură. Oamenii spun că în general angajatorii respectă regulile și le oferă cei 2 litri de apă în caz de caniculă. Iar cei care nu primesc apa de la angajatori… au învățat să se „descurce”.

„Nu am primit apă niciodată de la angajator, dar nu am să mor eu de sete. Pentru azi, mi-am cumpărat o bere rece, o am dosită și mă mai răcoresc cu ea… Nu am ce face, asta e, plus că-mi trece timpul mai ușor”, ne-a spus un vânzător ambulant, care are lângă mica sa tonetă și o umbreluță sub care se mai adăpostește, din când în când, de razele soarelui.

Piețarii sunt ceva mai norocoși, căci tarabele lor sunt mari și răcoroase. Ei simt însă căldura direct la marfă, care se veștejește și-și pierde din culoare din cauza aerului uscat; au găsit însă soluția și pentru asta, astfel încât câțiva stropi buni, aruncați direct asupra verdețurilor și legumelor pleoștite le împrospătează imediat.

Alții, care lucrează în vânzări, spun că nu pot nici ei evita căldura de peste zi, dar mai găsesc câte o oră liberă, pentru a se răcori la vreo terasă. De fapt, cei mai bucuroși de venirea căldurii sunt tot comercianții și proprietarii de terase: lumea vine să cumpere apă și înghețată, în vreme ce alții, cu mai mult timp liber, aleg să se răcorească sub umbrele largi ale teraselor, la câte o bere sau limonadă. Așa se face că terasele din centrul oraşelor devin neîncăpătoare deja cu puțin înaintea prânzului și își găsesc clienți pe măsură ce se apropie după-amiaza și seara, când oamenii termină munca.

The post Am scăpat de ploi, vine canicula! appeared first on Covasna Media.

Citeste toata stirea Am scăpat de ploi, vine canicula! la covasnamedia.ro.

Nu rata celelalte stiri din presa locala si din judetul Covasna. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de mai jos.

Urmareste site-ul nostru si pe Facebook la adresa de web http://facebook.com/StiriPresaOnline si pe Twitter la adresa http://twitter.com/StiriPresOnline. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.


Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - sâmbătă, 26 iulie 2014

  „Viaţa individului nu trebuie să fie condiţionată de etnie”

  Publicat: vineri, 25 iulie 2014, 11:34 Stire de ultima ora din judetul Covasna: „Viaţa individului nu trebuie să fie condiţionată de etnie” Interviu cu fostul prefect al judeţului Covasna, Gheorghe Tatu, realizat de Dumitru Manolăchescu în seria „Oameni pentru comunitate” Gheorghe Tatu s-a născut la 11 martie 1941 într-un „foarte frumos sat de sub munte”, adică în Sebeşul de Sus –...

  6 covăsneni, trimişi în judecată pentru trafic de persoane

  Publicat: joi, 24 iulie 2014, 23:27 Stire de ultima ora din judetul Covasna: 6 covăsneni, trimişi în judecată pentru trafic de persoane Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial (B.T.) Covasna au finalizat ancheta în cazul grupării criminale specializată în trafic de persoane, condusă de Ghiorghică Mihály, unul dintre capii lumii interlope din...

  „Viaţa individului nu trebuie să fie condiţionată de etnie”

  Publicat: joi, 24 iulie 2014, 21:33 Stire de ultima ora din judetul Covasna: „Viaţa individului nu trebuie să fie condiţionată de etnie” Interviu cu fostul prefect al judeţului Covasna, Gheorghe Tatu, realizat de Dumitru Manolăchescu în seria „Oameni pentru comunitate” Gheorghe Tatu s-a născut la 11 martie 1941 într-un „foarte frumos sat de sub munte”, adică în Sebeşul de Sus –...

  Și fumatul îngrașă

  Publicat: joi, 24 iulie 2014, 19:06 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Și fumatul îngrașă Femeile fumătoare și supraponderale au o percepție mai slabă a gustului dulciurilor și grăsimilor, fiind înclinate să consume mai mult din aceste categorii de alimente – arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Washington, preluat de passionsante.be. Se știe în prezent că...

  Ce greşeli fac femeile la volan

  Publicat: joi, 24 iulie 2014, 19:04 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Ce greşeli fac femeile la volan Nu credem că fetele conduc mai prost decât bărbaţii. Doar câteodată anumite obiceiuri… feminine le împiedică să fie cele mai bune şoferiţe de pe şosea. „Câteodată“ am spus! Aşadar, ce greşeli fac femeile la volan? Încearcă să fie multitasking. Să se uite...

  Lupul poate deveni personaj pozitiv

  Publicat: miercuri, 23 iulie 2014, 23:42 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Lupul poate deveni personaj pozitiv Un proiect de conservare a populaţiei de lupi a fost demarat de APM Covasna în parteneriat cu alte judeţe Conservarea populației de lupi este principalul obiectiv al unul proiect finanțat de Comisia Europeană, care a pornit la începutul lunii iulie. „Wolflife” este primul...

  Marșul bicicliștilor – ediția de noapte

  Publicat: miercuri, 23 iulie 2014, 21:36 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Marșul bicicliștilor – ediția de noapte Asociația „Sepsi Bike” organizează vineri o nouă ediție a Bike Walk, dar de această dată bicicliștii vor mărșălui noaptea pe străzile din Sfântu Gheorghe. Ediția de anul trecut a marșului nocturn a avut mare succes, iar cei care lună de lună participă...

  10 motive serioase să faci sport, la care nu te-ai fi gândit

  Publicat: miercuri, 23 iulie 2014, 20:17 Stire de ultima ora din judetul Covasna: 10 motive serioase să faci sport, la care nu te-ai fi gândit De cele mai multe ori, oamenii se apucă de sport pentru că vor să slăbească. Însă estetica nu ar trebuie să rămână singurul motiv pentru care să vrei să faci mişcare. Sfatulparintilor.ro prezintă 10 motive serioase...

  Circulaţia pe DN 11 B Târgu Secuiesc – Cozmeni, blocată în urma unei ploi torenţiale

  Publicat: miercuri, 23 iulie 2014, 18:15 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Circulaţia pe DN 11 B Târgu Secuiesc – Cozmeni, blocată în urma unei ploi torenţiale Circulaţia pe DN 11 B Târgu Secuiesc – Cozmeni a fost întreruptă, miercuri după-amiază, în județul Harghita, în urma unei ploi torenţiale şi a scurgerilor de pe versanţi care au adus aluviuni pe...

  Depistarea hepatitei este un lux

  Publicat: marți, 22 iulie 2014, 22:42 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Depistarea hepatitei este un lux Pacienţii români nu au acces la medicamentele inovatoare, iar unii nu își permit nici măcar analizele necesare pentru depistarea bolii În următorii 20 de ani, numărul românilor bolnavi de hepatită C care fac ciroză se va dubla şi va trece de 800.000, avertizează...

  Alte Stiri de ultima ora din Covasna, Locale - sâmbătă, 26 iulie 2014

   Tir cu o rachetă antitanc asupra casei primarului oraşului Liov, în estul Ucrainei

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 16:08 Stire de ultima ora din judetul Cluj Napoca: Tir cu o rachetă antitanc asupra casei primarului oraşului Liov, în estul Ucrainei O rachetă antitanc a fost trasă asupra casei primarului din Liov, un bastion naţionalist în estul Ucrainei, au anunţat sâmbătă autorităţile, deschizând o anchetă pentru comiterea unui “atentat terorist”. Citeste toata stirea Tir cu...

   EUROBAROMETRU – Romanii au o parere proasta despre economia nationala, dar sunt optimisti in privinta UE

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 16:06 Stire de ultima ora din judetul Maramures: EUROBAROMETRU – Romanii au o parere proasta despre economia nationala, dar sunt optimisti in privinta UE Romanii au o parere proasta despre starea economiei nationale (85%), in schimb sunt optimisti in legatura cu viitorul Uniunii Europene (75%), chiar daca 57% apreciaza ca vocea lor nu conteaza in spatiul...

   Droguri de risc de 30.000 de euro trimise din Spania, interceptate la Sebeş. Furnizorul este acuzat şi de proxenetism

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 15:52 Stire de ultima ora din judetul Alba: Droguri de risc de 30.000 de euro trimise din Spania, interceptate la Sebeş. Furnizorul este acuzat şi de proxenetism Un colet poştal din Spania, interceptat de autorităţile judiciare în 23 iulie, în Sebeş conţinea 850 de grame de droguri de risc. Conform probelor din dosar, inculpatul Alexandru Stelian...

   Prognoza pe trei luni: Afla cum va fi vremea in perioada august – octombrie

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 15:50 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Prognoza pe trei luni: Afla cum va fi vremea in perioada august – octombrie Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a temperaturilor si precipitatiilor pentru intervalul august octombrie 2014.Potrivit ANM, estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata ECMWF de la...

   Un TIR a îngreunat circulaţia în Apahida după ce şi-a pierdut încărcătura- VIDEO

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 15:48 Stire de ultima ora din judetul Cluj Napoca: Un TIR a îngreunat circulaţia în Apahida după ce şi-a pierdut încărcătura- VIDEO Un incident rutier a avut loc vineri la ieşire din Apahida, înspre Jucu, exact în sensul giratoriu. Şoferul unui TIR, care transporta granit, şi-a pierdut încărcătura, lucru care a îngreunat circulaţia rutieră mai bine...

   Ce are de gând Rozalia Biro să facă la Ministerul Culturii şi ce crede că o recomandă pentru această demnitate

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 15:48 Stire de ultima ora din judetul Bihor: Ce are de gând Rozalia Biro să facă la Ministerul Culturii şi ce crede că o recomandă pentru această demnitate Cu mai puţin de o săptămână înainte să fie nominalizată ca ministru al Culturii şi vicepremier al României pentru a putea fi numită prin decret prezidenţial, senatoarea UDMR...

   Efectul MTO? Iohannis il bate pe Ponta intr-un ultim sondaj

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 15:34 Stire de ultima ora din judetul Timis: Efectul MTO? Iohannis il bate pe Ponta intr-un ultim sondaj Președintele PNL Klaus Iohannis îl va învinge pe premierul Victor Ponta în turiul II al alegerilor prezidențiale, relevă un ultim sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS). Citeste toata stirea Efectul MTO? Iohannis il bate...

   INFRACTOR PRINS – Autorul unei talharii in Germania, prins de politisti in Ardusat

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 15:25 Stire de ultima ora din judetul Maramures: INFRACTOR PRINS – Autorul unei talharii in Germania, prins de politisti in Ardusat Peste 50 de persoane urmarite pentru a fi arestate sau pentru a executa pedepsele cu inchisoarea primite in instanta si 115 date disparute, dintre care 72 de minori, au fost gasite in ultima saptamana, informeaza...

   Municipalitatea a răsplătit olimpicii Zalăului şi cuplurile de aur

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 15:25 Stire de ultima ora din judetul Salaj: Municipalitatea a răsplătit olimpicii Zalăului şi cuplurile de aur Şi în acest an, cu ocazia “Zilelor Cetăţii”, Primăria Municipiului Zalău nu a uitat să răsplătească cu premii, constând în bani, pe cei mai buni elevi ai liceelor şi şcolilor gimnaziale din oraş. Astfel, sâmbătă, 26 iulie, în cadrul...

   Ca si USL-istii odinioara, au omis strofa cu Traian: Congresul reunit al PNL – PDL a debutat cu varianta prescurtata a imnului national

   Publicat: sâmbătă, 26 iulie 2014, 15:22 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Ca si USL-istii odinioara, au omis strofa cu Traian: Congresul reunit al PNL – PDL a debutat cu varianta prescurtata a imnului national Congresul reunit al PNL si PDL a inceput cu intonarea imnului national. Mai precis, cu o varianta prescurtata a acestuia, asa cum s a intamplat...

Lasa un comentariu


− cinci = doiAboneaza-te la newsletter-ul nostru si vei fi printre primii

care afla stirile de ultima ora din ziarele online din Romania.

Newsletter

Detalii abonare