Covasna, Locale: Am scăpat de ploi, vine canicula!

Stire de ultima ora din judetul Covasna: Am scăpat de ploi, vine canicula!

Urmează zile fierbinți, pline de soare şi temperaturi de peste 30 de grade la umbră. Află care sunt sfaturile specialiştilor pentru această perioadă

Temperaturile din următoarele zile vor sări de 30 de grade Celsius la umbră, astfel că după ploile de până acum ne vom confrunta cu zile de caniculă, meteorologii așteptându-se chiar și la temperaturi care vor atinge 35 de grade. Iar aceste temperaturi, până acum câțiva ani specifice mai mult sudului țării, vor afecta și județul nostru, astfel că ne putem aștepta la aer uscat, greu de respirat și la soare puternic, arzător. De altfel, schimbările climatice sunt cu atât mai evidente cu cât temperaturi nefiresc de ridicate sunt așteptate, zilele acestea, inclusiv la Întorsura Buzăului. Cei de la stația meteorologică de aici spun că se așteaptă la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ceea ce înseamnă foarte mult pentru zona denumită iarna și „polul frigului în România”.

Căldura mare a venit încă de ieri, când la amiază soarele dogorea, iar încăperile mai puțin răcoroase sau fără aer condiționat au devenit adevărate saune. În plus, traficul auto a contribuit la încingerea aerului, astfel că zonele de maximă circulație au devenit de ocolit pentru pietoni.

Ambulanța este pregătită

Serviciul de Ambulanță Covasna lucrează la capacitate maximă nu doar în aceste zile de caniculă ci pe tot parcursul verii, potrivit directorului Török Zsuzsanna. Aceasta ne-a spus că serviciul este asigurat cu asistență medicală de urgență de 11 mașini ziua și alte nouă mașini pe timp de noapte.

„Nu ne așteptăm la cazuri grave, dar e bine să fim precauți. Cred că oamenii au învățat deja ce trebuie să facă în aceste zile şi știu că e important consumul de lichide și costumația ușoară, însă e bine să fim prevăzători, căci mereu e loc de surprize”, ne-a mai spus Török.

Lichidele și îmbrăcămintea ușoară, arme contra caniculei

Medicii atenționează că aceste zile sunt dintre cele mai periculoase, deoarece ele pot provoca arsuri la nivelul pielii ori declanșarea unor infarcte sau accidente vasculare. Medicul Lucia Sereș ne-a declarat că pe o astfel de căldură este recomandat consumul cât mai mare de lichide și protecția solară – inclusiv haine albe, subțiri, din materiale naturale precum bumbacul, care să ne protejeze pielea. Nu sunt recomandate băuturile alcoolice și nici mâncărurile prăjite și grele, ci mai degrabă apa, limonada, fructele, salatele și grătarele ușoare – peștele, de exemplu. De evitat sunt cafeaua și înghețata – contrar aparențelor, aceasta face mai mult rău decât bine, deoarece conține zahăr și nenumărate chimicale, dăunătoare organismului. De asemenea, medicii recomandă ca lichidele să fie consumate la temperaturi normale, adică nu foarte reci, deoarece șocul termic provoacă răceli. Sportul și eforturile fizice ar trebui să fie întrerupte pe vreme de caniculă, deoarece consumă energie în vreme ce corpul uman oricum luptă pentru a rezista căldurii.

Atenție la alunițe și arsuri!

„Sper că oamenii vor înțelege că e bine să se ferească de soare în aceste zile, mai ales între orele 11 și 16. Dacă totuși trebuie să iasă din case, să se înarmeze cu apă, pălării de soare și să poarte haine subțiri, ușoare, în culori deschise, evitând materialele sintetice. Femeile însărcinate, copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili la căldură, se poate ajunge la accidente vasculare, infarcte sau leșinuri în stradă. În plus, e bine de știut că cei care au alunițe trebuie să le protejeze de soare, stratul de ozon s-a tot subțiat și aceste alunițe pot deveni maligne”, a spus Lucia Sereș.

Potrivit medicului, una dintre cele mai dese probleme a ultimilor ani o reprezintă arsurile pe piele, care provoacă alergii grave și pot duce la cancere în timp. Tocmai de asta, medicii recomandă protecția cu materiale ușoare, părându-se că nici cremele de protecție solară nu mai fac față agresivității soarelui, indiferent de gradul ridicat de protecție.

Ștrandul e atrăgător când căldura încinge asfaltul

Cu toate acestea însă, majoritatea oamenilor s-a arătat încântată de venirea unui val de căldură puternic, mulți exprimându-și speranța că acesta va ține până la finele săptămânii, pentru a se putea bucura în voie de el. Mai mult, la Sfântu Gheorghe există și atracția ștrandului, astfel că tinerii și copiii mai ales abia așteptau zilele călduroase în care să se poată bălăci în voie în apă.

„Nu mă deranjează că va fi caniculă, din partea mea poate fi cât se poate de cald. Cred că ne-am săturat cu toții de ploi, abia așteptam fierbințeala de vară. Avem ștrandul, avem Oltul aproape, zone verzi, numai bine e de ieșit la plajă și la grătare”, ne-a spus Laura, o tânără de 25 de ani care nu se teme de arsuri și mizează pe tinerețea sa, convinsă fiind că nu-i pot face rău câteva ore de plajă intensă.

De la muncă direct pe terase

Mai greu este însă pentru cei care lucrează afară, deoarece în majoritatea cazurilor ei poartă uniforme standard – cei din construcții, de exemplu. Muncitorii care lucrează la reparațiile stradale spun că în zilele de caniculă temperaturile sunt insuportabile, mai ales că sunt în funcțiune și utilajele, care emană la rândul lor căldură. Oamenii spun că în general angajatorii respectă regulile și le oferă cei 2 litri de apă în caz de caniculă. Iar cei care nu primesc apa de la angajatori… au învățat să se „descurce”.

„Nu am primit apă niciodată de la angajator, dar nu am să mor eu de sete. Pentru azi, mi-am cumpărat o bere rece, o am dosită și mă mai răcoresc cu ea… Nu am ce face, asta e, plus că-mi trece timpul mai ușor”, ne-a spus un vânzător ambulant, care are lângă mica sa tonetă și o umbreluță sub care se mai adăpostește, din când în când, de razele soarelui.

Piețarii sunt ceva mai norocoși, căci tarabele lor sunt mari și răcoroase. Ei simt însă căldura direct la marfă, care se veștejește și-și pierde din culoare din cauza aerului uscat; au găsit însă soluția și pentru asta, astfel încât câțiva stropi buni, aruncați direct asupra verdețurilor și legumelor pleoștite le împrospătează imediat.

Alții, care lucrează în vânzări, spun că nu pot nici ei evita căldura de peste zi, dar mai găsesc câte o oră liberă, pentru a se răcori la vreo terasă. De fapt, cei mai bucuroși de venirea căldurii sunt tot comercianții și proprietarii de terase: lumea vine să cumpere apă și înghețată, în vreme ce alții, cu mai mult timp liber, aleg să se răcorească sub umbrele largi ale teraselor, la câte o bere sau limonadă. Așa se face că terasele din centrul oraşelor devin neîncăpătoare deja cu puțin înaintea prânzului și își găsesc clienți pe măsură ce se apropie după-amiaza și seara, când oamenii termină munca.

The post Am scăpat de ploi, vine canicula! appeared first on Covasna Media.

Citeste toata stirea Am scăpat de ploi, vine canicula! la covasnamedia.ro.

Nu rata celelalte stiri din presa locala si din judetul Covasna. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de mai jos.

Urmareste site-ul nostru si pe Facebook la adresa de web http://facebook.com/StiriPresaOnline si pe Twitter la adresa http://twitter.com/StiriPresOnline. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.


Alte Stiri din Covasna, Locale - Stiri din Presa Online - sâmbătă, 19 aprilie 2014


  Pastorală la marele praznic al Învierii Domnului

  Publicat: vineri, 18 aprilie 2014, 11:00 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Pastorală la marele praznic al Învierii Domnului † IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei   Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi, părintească binecuvântare.   „Noi știm că am trecut din...

  Prognoza meteo: Vremea se îndreaptă de Paşte şi se încălzeşte în mare parte din ţară

  Publicat: vineri, 18 aprilie 2014, 10:45 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Prognoza meteo: Vremea se îndreaptă de Paşte şi se încălzeşte în mare parte din ţară Vineri, norii acoperă mare parte din ţară, în sudul centrul şi estul teritoriului ploile sunt prezente întreaga zi, şi vorbim de cantităţi cumulate ce ating 15….20 de l/mp, ba chiar depăşesc izolat 25...

  Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a încetat din viață

  Publicat: vineri, 18 aprilie 2014, 7:13 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a încetat din viață Celebrul scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1982, a încetat din viață, la vârsta de 87 de ani. Este considerat cel mai popular și poate cel mai bun scriitor de limbă spaniolă de la...

  „Rabla” pentru persoane juridice, amânată cu o săptămână

  Publicat: joi, 17 aprilie 2014, 21:49 Stire de ultima ora din judetul Covasna: „Rabla” pentru persoane juridice, amânată cu o săptămână Sesiunea de depunere a dosarelor va începe pe 30 aprilie Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă deschiderea sesiunii de depunere şi validare a dosarelor pentru persoanele juridice şi instituțiile publice din Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2014,...

  Drept la replică

  Publicat: joi, 17 aprilie 2014, 21:40 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Drept la replică Ca reacție la articolele apărute în Observatorul de Covasna din 15 și 16 aprilie 2014, Inspectoratul Școlar Județean Covasna face următoarele precizări: La Inspectoratul Școlar Județean Covasna a fost înregistrată o cerere din partea doamnei profesoare Mihaela Blănaru, prin care aceasta contesta două decizii diferite...

  Cum să vopsești ouăle natural și sănătos

  Publicat: joi, 17 aprilie 2014, 18:34 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Cum să vopsești ouăle natural și sănătos Iată cum puteți vopsi natural și sănătos ouăle de Paște: Paprika Pune la fiert într-un vas micuț trei linguri de paprika cu apă pentru aproximtiv 30 de minute. Vei obține astfel ouă roșu-cărămiziu uniforme și sănătoase. Șofranul Cu ajutorul șofranului, vei...

  Medici: Mieii sub opt kilograme nu sunt buni de consum

  Publicat: joi, 17 aprilie 2014, 16:24 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Medici: Mieii sub opt kilograme nu sunt buni de consum Mielul poate fi toxic dacă e prea mic. Şi nici proteine nu are. Medicii veterinari spun că mielul este bine dezvoltat şi sănătos pentru consum doar dacă are peste 8 kilograme. O friptură gustoasă şi sănătoasă depinde de...

  Veste proastă de la meteorologi. Ploaie şi vânt puternic de vineri până sâmbătă

  Publicat: joi, 17 aprilie 2014, 14:22 Stire de ultima ora din judetul Covasna: Veste proastă de la meteorologi. Ploaie şi vânt puternic de vineri până sâmbătă Meteorologii atenţionează că, de vineri dimineaţă până sâmbătă dimineaţă, va ploua în sudul, centrul şi estul ţării. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor atinge la rafală 55-60 de kilometri pe oră. De vineri,...

  „Tăcerea și indiferența celor din jur, cea mai mare dezamăgire”

  Publicat: miercuri, 16 aprilie 2014, 21:43 Stire de ultima ora din judetul Covasna: „Tăcerea și indiferența celor din jur, cea mai mare dezamăgire” Fostele directoare ale CNMV, Luminiţa Costea şi Maria Băilă, cred că demisia din conducerea Colegiului este cel mai bun răspuns la nedreptatea Inspectoratului Şcolar Scandalul profesoarei bătăușe de la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) din Sfântu Gheorghe, Mihaela...

  EDITORIAL. Steaguri şi interpretări

  Publicat: miercuri, 16 aprilie 2014, 21:39 Stire de ultima ora din judetul Covasna: EDITORIAL. Steaguri şi interpretări Formidabil ce talent avem să ne lăsăm păcăliţi de ţinte false! Despre Duicu şi corupţia din cabinetul primului ministru nu mai ştie nimeni nimic, în dezbaterea publică a apărut ca prin farmec o jurnalistă şantajistă, transformată peste noapte în soţie de primar pesedist şi...

  Alte Stiri din Covasna, Locale - Stiri din Presa Online - sâmbătă, 19 aprilie 2014


   FOTBAL – LIGA 3 – FCM Baia Mare a inceput Play Off-ul cu infrangere cu 0-1 la Cugir

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 6:10 Stire de ultima ora din judetul Maramures: FOTBAL – LIGA 3 – FCM Baia Mare a inceput Play Off-ul cu infrangere cu 0-1 la Cugir In prima etapa de Play Off, FCM Baia Mare a evoluat la Metalurgistul Cugir. Victoria a revenit gazdelor cu 1-0, prin golul inscris de Itu inca din minutul 14. In...

   "Au vrut sa arate ca exista": Directia Regionala Antifrauda Constanta a speriat patronii din Focsani

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 5:31 Stire de ultima ora din judetul Constanta: "Au vrut sa arate ca exista": Directia Regionala Antifrauda Constanta a speriat patronii din Focsani Directia Regionala Antifrauda de la Constanta, institutie nascuta dupa desfiintarea Garzii Financiare, face gauri adanci in bugetul mai multor firme din judet care au fost calcate de inspectorii antifrauda, in urma cu cateva...

   Sfânta Lumină de la Ierusalim

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 5:00 Stire de ultima ora din judetul Vrancea: Sfânta Lumină de la Ierusalim În Sambata Mare, la ora 7:00 dimineata, se pecetluieste Sfantul Mormant. Se controleaza sa nu fie inauntru nimic care sa se aprinda, se pregatesc doua panglici mari, se asaza pe usa capelei Sfantului Mormant si se pecetluiesc cu ceara. Dimineata se deschid portile...

   Cutremur violent in largul Insulelor Papua Noua Guinee. Vezi ce magnitudine a avut

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 4:34 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Cutremur violent in largul Insulelor Papua Noua Guinee. Vezi ce magnitudine a avut La 04.04 Ora Romaniei un cutremur, cu magnitudinea 6.7, a lovit Regiunea seismica Bougainville PNG.Epicentrul a fost localizat la intersectia coordonatelor 6.73 S 155.08 E, la o adancime de 48 de kilometri.Cutremurul s a produs,...

   Revista presei locale

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 4:00 Stire de ultima ora din judetul Constanta: Revista presei locale RADU MAZARE VA FI CERCETAT IN LIBERTATE. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva Sfanta Lumina de Pasti vine din largul Marii Negre Eveniment unic in comuna Saraiu. Calea Crucii , refacuta in Joia Mare ICCJ: Radu Mazare ramane liber Borna Petrolul poate...

   Sentinţă drastică: 23 de ani de puşcărie pentru soţul canotoarei incendiate

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 1:50 Stire de ultima ora din judetul Iasi: Sentinţă drastică: 23 de ani de puşcărie pentru soţul canotoarei incendiate Cei doi locuiau într-o casa a parintilor fetei. Barbatul era nemultumit ca socrii nu-i faceau acte pe casa. Sentinta judecatorilor de la Tribunalul Iasi poate fi atacata cu apel atât de criminal, cât si de procurori. Cum...

   A fost lansată sesiunea de finanţare pe Măsura 411.21- „Modernizarea exploatatiilor agricole”

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 1:18 Stire de ultima ora din judetul Botosani: A fost lansată sesiunea de finanţare pe Măsura 411.21- „Modernizarea exploatatiilor agricole” LANSAREA SESIUNII nr. 4 DE CERERI DE PROIECTE PENTRU:   Măsura 411.21 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” 1. Fondul disponibil (valoarea publica) pentru masura 411.21 este de 71.485 euro. Suma maxima nerambusabilă alocata pentru finantarea unui proiect...

   Actualitate – Trenuri suplimentare de Paste si 1 Mai

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 1:10 Stire de ultima ora din judetul Dolj: Actualitate – Trenuri suplimentare de Paste si 1 Mai Un numar de 17 trenuri Regio si InterRegio vor circula suplimentar pâna pe 5 mai, cu ocazia sarbatorilor de Pasti si 1 Mai, însa în unele zile libere din aceasta perioada unele trenuri nu vor circula, informeaza compania CFR...

   Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi, sâmbătă seară, la Înviere

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 1:09 Stire de ultima ora din judetul Botosani: Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi, sâmbătă seară, la Înviere Zeci de mii de persoane din Botoşani sunt aşteptaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la bisericile şi mănăstirile din judeţ pentru a participa la slujba de Înviere. Cele mai aglomerate lăcase de cult vor fi, ca şi...

   Rezultatele parţiale ale etapei a 28-a din Liga 1. Clasament

   Publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2014, 0:59 Stire de ultima ora din judetul Botosani: Rezultatele parţiale ale etapei a 28-a din Liga 1. Clasament Vineri: Gaz Metan Mediaş – Oţelul Galaţi 0-2 (Cooper ’36, ’68) Sâmbătă FC Vaslui – Corona Braşov, ora 17.00 – Digi Sport CFR Cluj – Ceahlăul Piatra Neamţ, ora 19.30 – Digi Sport Duminică, 20 aprilie Dinamo Bucureşti –...

Lasa un comentariu


unu + sapte =

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si vei fi printre primii care afla stirile de ultima ora din ziarele online din Romania. Detalii abonare.

Newsletter