Anvelopele auto si geometria rotilor

0
789

roti

Stabilitatea traiectoriei oricarui autovehicul este influentata direct de catre tinuta de drum a acestuia. In plus, o presiune corespunzatoare a cauciucurilor poate sa scada riscul de pierdere a controlului a autovehiculului, si totodata poate sa previna uzura cauciucurilor si la obtinerea unui consum de carburant mai redus. Daca se ia in calcul legea, toate cauciucurile auto de pe aceea axa trebuie obligatoriu sa indeplineasca aceleasi caracterisitici, dintre care dimensiunile, apartenenta la aceeasi categorie de utilizare, structura, indicele de viteza precum si sarcina sau indicele de greutate suportat de catre fiecare cauciuc in parte. Daca doriti sa treceti mai lesne peste un teren dificil puteti sa reduceti pentru o perioada scurta de timp presiunea anvelopelor auto, in cazul in care detineti un autovehicul 4×4.
Pentru a putea asigura confort pentru toti cei care se afla intr-un autovehicul precum si durata de viata a autovehiculului, anvelopele auto trebuie sa aiba capacitatea de a absorbi orice denivelare a drumului precum si sa o amortizeze. Calitatea partii din anvelopa care intra in contact cu carosabilul, in ciuda faptului ca vorbim despre cativa centimetri patrati, conditioneaza transmisia de efort atat la accelerarare cat si la franare. Ceea ce urmeaza este probabil stiut de catre orice conducator auto responsabil, si anume faptul ca este necesar ca presiunea anvelopelor auto sa fie verificata la rece, adica autovehiculul sa nu fi parcurs o distanta de cel putin doua ore, sau faptul ca a parcurs ori doi ori trei kilometri maximum, cu o viteza redusa. Totodata, anvelopele auto pot fi verificate si la cald atunci cand adaugi o cantitate mica de 0,3 bari la rece.
Perioada de viata a anvelopelor auto este direct dependenta de o multitudine de factori, dintre care numim cativa, calitatea cauciucului, intrucat anvelopele auto mai scumpe vor avea mai intotdeauna o durata de viata mult mai ridicata decat ce a anvelopelor auto mai ieftine, insa si alti factori cum ar fi, viteza cu care rulati autovehiculul, greutatea acestuia precum si greutatile in plus pe care le depozitati in acesta, suprafata de contact a anvelopelor auto cu carosabilul, de conditiile vremii, intrucat intotdeauna un carosabil umed sau cu ninsoare va uza mult mai mult anvelopa auto decat un carosabil mai uscat.
In vederea asigurarii unei geometrii potrivite a rotilor este necesar sa le pozitionezi pe toate corect, iar in plus, trebuie sa respecti ambele paralelisme, adica atat intre axe cat si intre sosea si roti. Daca geometria anvelopelor auto nu este corecta, ori chiar dereglata, cauciucurile auto pot sa se uzeze mult mai rapid, chiar daca detii anvelope de iarna, de vara sau all season, in plus o geometrie dereglata a rotilor poate sa duca si la o creste in ceea ce priveste consumul de combustibil.