Brandeberg Bran – cateva motive pentru a vizita Transilvania

0
424

Pentru cei care inca se mai intreaba de ce sa viziteze Transilvania, si ce este de vazut aici, expunem impresia unui turist strain ajuns sa ne descopere.

Cand am ajuns prima data Romania, am vrut sa vizitez castelul Bran pentru toate povestile tesute in jurul lui si m-am cazat la Brandeberg Bran unde am ramas impresionat de absolut tot, de la personal la calitatea serviciilor. O atmosfera magica!

In continuare am mai revenit de cateva ori si m-am cazat tot aici. Aici ma bucur de fiecare data cand vad cat de frumoase sunt sarbatorile si traditiile vechi.

Tanar si batran, toata lumea adora sa celebreze astfel de momente.

Daca ajungeti in sate, pentru Craciun sau pentru Anul Nou, veti vedea grupuri de tineri, adesea imbracati in costume traditionale, calatorind din casa in casa si urand oamenilor un an bun.

Sarbatorile de aici sunt un alt motiv pentru care Transilvania pare plina de viata si autenticitate.

Poate ca sunt cel mai mult atras de acest loc si  de peisajele fabuloase cu care a fost binecuvantat. Dealuri, vai, munti impresionanti, chei salbatice vor aparea in fata voastra. Este suficient sa parasiti orasele pentru putin timp. Casele inconjurate de paduri si imprastiate pe dealuri formeaza o imagine rustica fermecatoare.

In multe asezari mici din Transilvania, timpul pare a fi diferit de vremea cu care suntem obisnuiti.

In sate va puteti bucura de liniste, deoarece oamenii se ingrijesc  de animale, de familie, de cei din jur.

Daca sunteti un fotograf avid, nu veti putea lasa aparatul foto jos. Fiecare fereastra, fiecare copac, fiecare moment este acolo pentru a fi fotografiat pentru amintiri.

Nu pot sta departe de locurile in care aproape totul a ramas exact ca in copilarie. Si mi se pare extraordinar.

Vad ca barbatii cosesc si femeile adunand fan. Animalele care se intorceau de la pasune incet, seara, in zgomotul clopotelor atarnate in jurul gatului; aceasta este o imagine de zi cu zi. Imi place sa renunt la masina si ocazional sa iau mijloacele de transport atat de vechi ca si omenirea, o caruta plina de fan nou incarcat si trasa de un cal.

Toate aceste simple scene, de un farmec nemaipomenit, te vor incanta.

Ar trebui sa spun ca imi plac bucataria transilvaneana insa in cazul meu este o problema. Si asa este, doar cu o mica nota personala: fiind in special bazata pe carne, nu toate felurile de mancare sunt in preferintele mele. Desi, inainte de a renunta la carne, a ocupat un loc de onoare in meniul meu!

Indiferent daca va place sa mancati carne sau nu, bucataria transilvaneana este atat de variata incat veti gasi fara indoiala vasul preferat. Dar nu va asteptati la specialitati deosebite. Nu este deloc o bucatarie sofisticata; este un amestec de arome romanesti, maghiare, sasesti din Transilvania, dar cu un gust deosebit, delicios.

Supele acre (recomandat: supa acrisoara de fasole gustata cu sunca afumata), varza umpluta, torturile de nuca doar scoase din cuptor sunt introduse cu usurinta in lista preferintelor culinare ale calatorilor.

Tot ceea ce ma face sa ma intorc din nou in Transilvania indica atmosfera: traditionala, simpla, profund spirituala.