Care este legatura dintre Mos Craciun si Mos Nicolae?

0
316

Foarte multa lume, de la cei mici si pana la cei mari asteapta Craciunul cu sufletul la gura, iar unul dintre motive este acela ca stim cu totii ca in dimineata zilei de Craciun, gasim sub brad cadourile lasate de catre Mos Craciun.

Ei bine, dar cine a fost sau mai bine spus cine este cu adevarat Mos Craciun? Odata cu trecerea timpului au aparut atat de multe povesti si legende, astfel incat oamenii sunt cu adevarat derutati. Unii nici nu stiu sa raspunda la intrebarea “Cine este Mos Craciun?”, in timp ce altii sustin ca mosul nu a existat niciodata.

Ati fi oare suprinsi sa aflati ca Mos Craciun chiar a existat si exista, si ca e fapt era Sfantul Nicolae, pe care cu totii il cunoastem ca Mos Nicolae, si care vine cu sacul cu daruri in noaptea de 5 spre 6 Decembrie? Veti descoperi mai multe informatii in randurile care urmeaza?

Sfantul Nicolae a fost un episcop crestin care a dat asigurari saracilor si bolnavilor si este baza popularului personaj al lui Mos Craciun.

Cine a fost Sfantul Nicolae?

Sfantul Nicolae a fost un episcop crestin care i-a ajutat pe cei nevoiasi. Dupa moartea sa, legenda daruirii sale de cadouri a crescut. Sfantul Nicolae s-a transformat in legendarul personaj numit Mos Craciun, care aduce cadouri de Craciun copiilor din intreaga lume.

Tinerete

Sfantul Nicolae s-a nascut in jurul anului 280 in Patara, Lycia, o zona care face parte din Turcia actuala. El si-a pierdut pe ambii parinti inca de tanar si, dupa aceea a folosit mostenirea pentru a ajuta saracii si bolnavii. Crestin devotat, el a slujit mai tarziu ca episcop al Myra, oras care acum se numeste Demre.

Reputatie

Exista multe legende despre Sfantul Nicolae din Myra. O poveste spune cum a ajutat trei surori sarace. Tatal lor nu avea suficienti bani pentru a-si plati zestrea si s-a gandit sa le vanda in servitute.

De trei ori, Sfantul Nicolae a mers in secret noaptea in casa lor si a pus cate o punga de bani inauntru. Barbatul a folosit banii pentru ca una dintre fiicele sale sa se poata casatori.

La a treia vizita, barbatul l-a vazut pe Sfantul Nicolae si i-a multumit pentru bunatatea sa. De asemenea, el a salvat trei barbati care au fost inchisi in fals si condamnati la moarte.

Moartea si mostenirea

Cateva surse afirma ca Sfantul Nicolae a murit la 6 decembrie 343. De-a lungul anilor, povesti despre minunile sale si despre lucrarile pentru cei saraci s-au raspandit in alte parti ale lumii.

A devenit cunoscut ca protectorul copiilor si marinarilor si a fost asociat cu daruirea de cadouri. El a fost un sfant popular in Europa pana in momentul Reformei in anii 1500, miscare religioasa care a dus la crearea protestantismului, care s-a abatut de la practica onorarii sfintilor. Cu toate acestea, Sfantul Nicolae a ramas o figura importanta in Olanda.

Olandezii au continuat sa sarbatoreasca ziua de sarbatoare a Sfantului Nicolae, 6 decembrie. Era o practica obisnuita pentru copii sa-si puna pantofii cu o seara inainte in fata semineului pentru a astepta cadourile.

Dimineata, aveau sa descopere darurile pe care Sfantul Nicolae le-a lasat acolo pentru ei. Imigrantii olandezi au adus in America legenda Sfantului Nicolae, cunoscuta lor ca Sint Nikolaas sau prin porecla sa, Sinterklaas, in America anilor 1700.

Sfantul Nicolae a trecut prin multe transformari in America: Sinterklaas a devenit Mos Craciun si, in loc sa dea cadouri pe 6 decembrie, a devenit parte a sarbatorilor de Craciun.

In poezia din 1820, „O relatare a unei vizite de la Sfantul Nicolae” de Clement Clarke Moore, este descris ca un barbat vesel si greoi, care coboara pe cosul de fum pentru a lasa cadouri pentru copii care merita si conduce o sanie trasa de renii zburatori.

Caricaturistul Thomas Nast s-a adaugat la legenda Sfantului Nicolae, cu un desen al lui Mos Craciun din 1881, purtand un costum rosu, cu tuns din blana alba. Candva un episcop bun, caritabil, Sfantul Nicolae a devenit Mos Craciun pe care il stim astazi.

Aceasta este asadar cunoscuta legenda a lui Mos Craciun, care de fapt era Sfantul Nicolae. Dat fiind insa faptul ca este mai de numit “Mos Craciun” decat “Mos Nicolae”, acest personaj este mult mai indragit si ne bucuram mult mai mult cand ne gandim la Mos Craciun decat la Mos Nicolae.

Copiii din toate colturile lumii il iubesc pe Mos Craciun, si in fiecare an asteapta cu mare nerabdare cadourile de la acesta.

De Craciun, parintii vor sa inchirieze Mos Craciun rapid si ieftin, care sa le aduca acasa cadourile celor mici. Cu siguranta nu ar exista o mai mare bucurie pentru cei mici, ca aceea de a-l vedea pe Mos Craciun cum le pune cadourile sub brad.

Ei bine, in concluzie precizam faptul ca desi il sarbatorim pe Mos Nicolae in data de 6 Decembrie si il asteptam pe Mos Craciun in 24 spre 25 Decembrie, de fapt Sfantul Nicolae a devenit Mos Craciun. Cei care primesc cadouri si in 5 spre 6 Decembrie, dar si in 24 spre 25 Decembrie sunt cu adevarat norocosi.