Care sunt cele mai frecvente boli intalnite la porumbei?

0
527

Porumbeii pot sa se imbolnaveasca in lipsa unei igiene necorespunzatoare. Cresterea pasarilor trebuia sa fie facuta in locuri curate, ferite de umiditate crescuta.

Este important ca si crescator sa verifici starea de sanatate a acestora, sa le faci vaccinurile periodic ori de cate ori este necesar. Intr-adevar anumite simptome nu o sa le poti depista din timp si nu o sa poti preveni aparitia unei boli.

Insa exista tratamente si medicamente porumbei care pot sa trateze boala respectiva. Mai jos o sa iti prezint o lista de boli frecvente la porumbei, gradul lor de severitate, simptomele corespunzatoare aparitiei bolii si modalitatea de tratament.

Coccidioza – nu este o boala atat de grava, dar este des intalnita. Este declansata prin aparitia de coccidili in organism ce pot sau nu sa afecteze vizibil starea de sanatate. Simptomele pe care le poti observa sunt starile de apatie, nevoie consistenta de apa, slabire vizibila, penaj zburlit si diaree, uneori poate fi prezent si sangele.

Tratamentul nu este intotdeauna medicamentos daca se pastreaza igiena in crescatorii si umiditatea este mica, insa daca se agraveaza se administreaza medicamente porumbei precum B.S. sau Coccicure.

Ornitoza –  se incadreaza in categoria bolilor infectioase si este cauzata de aparitia unei bacterii numite chlamydia. Poate fi usor luata aceasta boala prin contact direct cu praful, apa sau hrana infectata.

Simptomele prezente sunt urmatoarele: sensibilitate la lumina, apatie, sete consistenta, lipsa poftei de mancare, se scarpina in cap, stranuta, are un lichid galben pe nari, respira mai mult pe cioc din cauza nasului infundat.

In cazul in care porumbelul participa la concursuri performanta lui este afectata. Tratamentul pentru ornitoza este urmatorul ORNI 1 ONE, Ornisol.

Tricomonoza – mai poarta denumirea de malai si este una dintre cele mai raspandite boli la porumbei.

Poti observa manifestarea acestei boli prin vizibilitatea simptomelor precum penaj zburlit, slabire in greutate si in forta, depuneri de culoare galbena in interioarul gatului si in cioc, nevoie consistenta de hidratare si vei observa ca dupa un zbor va inghiti in sec repetat, motiv pentru care si ezita sa zboare.

Boala poate fi gasita in mai multe forme:

  • Faringeala – este forma pe care o vei intalni cel mai des. Daca porumbelul evita sa manance si bea apa foarte des atunci trebuie sa verifici daca nu are in gat depuneri de culoare galbena care sa ii ingreuneze functiile de masticatie si inghitire.
  • Pe organe – organul tinta afectat cel mai frecvent care reprezinta si forma cea mai grava este ficatul. Atunci cand depunerile pe acest organ se manifesta pot sa cauzeze chiar si moartea pasarii din cauza disfunctionalitatii ficatului.
  • Ombilicala – aceasta forma afecteaza porumbeii nou nascuti, tineri care pot lua boala atunci cand cuibul in care cresc este infectat.

Medicamentele pentru porumbei precum Avidress, Kombi mix ajuta la tratarea tricomonozei. Iti recomand sa administrezi aceste medicamente cu prescriptie deoarece exista posibilitatea ca porumbei sa isi creasca imunitatea fata de aceasta boala, iar in a doua infectare medicamentul sa nu mai faca fata chiar daca vei mari doza.

Daca doresti sa tratezi bolile de mai sus atunci intra pe produsecolumbofile.ro si achizitioneaza medicamentul necesar.