Ce este Bitcoin?

0
317

Probabil ati auzit discutandu-se in cercul dvs. de prieteni despre Bitcoin, sau probabil ati citit pe internet ca foarte multe persoane cumpara bitcoin si ethereum, sau vand bitcoin si ethereum. In cazul in care nu stiti ce inseamna bitcoin, veti afla in urmatoarele randuri mai multe lucruri interesante despre acesta.

Pentru a rezolva o parte din confuzia din jurul bitcoinului, trebuie sa il separam in doua componente. Pe de o parte, aveti bitcoin-the-token, un fragment de cod care reprezinta proprietatea unui concept digital – un fel de IOU virtual.

Pe de alta parte, aveti protocolul bitcoin, o retea distribuita care mentine un registru al soldurilor bitcoin-the-token. Ambele sunt denumite „bitcoin”.

Sistemul permite platile sa fie trimise intre utilizatori fara a trece printr-o autoritate centrala, cum ar fi o banca sau o poarta de plata. Este creat si tinut electronic. Bitcoins-urile nu sunt tiparite, cum ar fi dolari sau euro – sunt produse de computere din intreaga lume, folosind software gratuit.

A fost primul exemplu de ceea ce astazi numim criptomonede, o clasa de active in crestere care impartaseste unele caracteristici ale monedelor traditionale, cu verificare bazata pe criptografie.

Cine a creat-o?

Un dezvoltator de software pseudonim care poarta numele de Satoshi Nakamoto a propus bitcoin in anul 2008, ca un sistem de plata electronica bazat pe dovezi matematice.

Ideea era sa produca un mijloc de schimb, independent de orice autoritate centrala, care sa poata fi transferat electronic intr-un mod sigur, verificabil si imuabil. Pana in ziua de azi, nimeni nu stie cine este cu adevarat Satoshi Nakamoto.

In ce moduri este diferit de monedele traditionale?

Bitcoin poate fi folosit pentru a plati electronic lucrurile, daca ambele parti sunt doritoare. In acest sens, este ca dolari conventionali, euro sau yen, care sunt de asemenea, tranzactionate digital. Dar, trebuie facuta precizarea ca aceasta criptomoneda difera de monedele digitale fiat in mai multe moduri importante:

1 – Descentralizare

Cea mai importanta caracteristica pe care o detine Bitcoin, este ca este descentralizat. Nici o institutie nu controleaza reteaua bitcoin.

Este intretinut de un grup de codificatori voluntari si este condus de o retea deschisa de calculatoare dedicate raspandite in intreaga lume. Acest lucru atrage indivizi si grupuri incomode cu controlul pe care bancile sau institutiile guvernamentale il au asupra banilor lor.

Bitcoin rezolva „dubla problema de cheltuieli” a monedelor electronice (in care activele digitale pot fi usor copiate si reutilizate) printr-o combinatie ingenioasa de criptografie si stimulente economice.

In monedele electronice fiat, aceasta functie este indeplinita de banci, ceea ce le ofera controlul asupra sistemului traditional. Cu bitcoin, integritatea tranzactiilor este pastrata de catre o retea distribuita si deschisa, detinuta de nimeni.

2 – Oferta limitata

Monedele Fiat (dolari, euro, yen, etc.) au o oferta nelimitata – bancile centrale pot emite cate astfel de monede doresc si pot incerca sa manipuleze valoarea unei monede in raport cu altele. Detinatorii de moneda (si in special cetatenii cu putine alternative) suporta costurile.

Pe de alta parte, cu bitcoin, oferta este strict controlata de algoritmul de baza. Un numar mic de bitcoins noi elimina in fiecare ora si vor continua sa faca acest lucru intr-un ritm in scadere, pana la un maxim de 21 de milioane. Acest lucru face ca bitcoin sa fie mai atractiv ca un atu in teorie, daca cererea creste si oferta ramane aceeasi, valoarea va creste.

3 – Pseudonimie

In timp ce expeditorii platilor electronice traditionale sunt identificati de obicei (in scopuri de verificare si pentru a respecta anti-spalarea banilor si alte legislatii), utilizatorii bitcoinului teoretic opereaza in semi-anonimat. Deoarece nu exista un „validator” central, utilizatorii nu trebuie sa se identifice cand trimit bitcoin catre un alt utilizator.

Cand este trimisa o cerere de tranzactie, protocolul verifica toate tranzactiile anterioare pentru a confirma ca expeditorul are bitcoinul necesar, precum si autoritatea de a le trimite. Sistemul nu trebuie sa-i cunoasca identitatea.

In practica, fiecare utilizator este identificat prin adresa portofelului sau. Tranzactiile pot fi urmarite in felul acesta. De asemenea, fortele de ordine au dezvoltat metode de identificare a utilizatorilor, daca este necesar.

Mai mult, majoritatea schimburilor sunt obligate prin lege sa efectueze verificari de identitate la clientii lor inainte de a li se permite sa cumpere sau sa vanda bitcoin, facilitand un alt mod in care utilizarea bitcoinului poate fi urmarita.

Deoarece reteaua este transparenta, progresul unei anumite tranzactii este vizibil pentru toti.Acest lucru face ca bitcoinul sa nu fie o moneda ideala pentru infractori, teroristi sau spalatori de bani.

4 – Imuabilitate

Tranzactiile Bitcoin nu pot fi inversate, spre deosebire de tranzactiile electronice fiat. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu exista un „adjudecator” central care sa spuna „ok, returneaza banii”. Daca o tranzactie este inregistrata in retea si daca a trecut mai mult de o ora, este imposibil de modificat.

5 – Divizibilitate

Cea mai mica unitate a unui bitcoin se numeste satoshi. Este o suta milionime dintr-un bitcoin (0,00000001) – la preturile de astazi, aproximativ o sutime de cent. Acest lucru ar putea permite imaginile microtransactii pe care banii electronici traditionali nu le pot.