Ce este un manometru?

0
372

Un manometru este un dispozitiv de masurare a intensitatii fluidului. Manometrele de presiune pe care le gasiti si pe internet sunt necesare pentru instalarea si reglarea masinilor cu putere de fluid si sunt indispensabile in rezolvarea problemelor.

Fara masuratori de presiune, sistemele de alimentare cu fluide ar fi atat imprevizibile, cat si nesigure. Calibrele ajuta sa se asigure ca nu exista scurgeri sau schimbari de presiune care ar putea afecta starea de functionare a sistemului hidraulic.

Sistemul hidraulic este proiectat sa functioneze intr-un domeniu de presiune setat, astfel incat indicatorul trebuie sa fie evaluat pentru acest interval. Manometrele de presiune hidraulice sunt disponibile pentru a masura pana la 10.000 psi, desi presiunea hidraulica maxima se situeaza de obicei intre 3.000 si 5.000 psi.

Manometrele hidraulice sunt adesea instalate la orificiul de presiune al pompei sau langa acesta pentru indicarea presiunii sistemului, dar pot fi instalate oriunde pe masina unde trebuie monitorizata presiunea – mai ales daca sub-circuitele functioneaza la o viteza de presiune diferita de presiunea pompei, cum ar fi dupa o supapa de reducere.

Adesea, supapele de reducere a presiunii au un port de manometru in care va puteti atinge, permitandu-va sa monitorizati direct setarea presiunii in aval.

Manometrele au fost utilizate in sistemele de alimentare cu fluide de mai bine de o suta de ani, astfel incat poate fi o surpriza faptul ca modelele de manometru continua sa evolueze. Evolutia manometrelor pentru aplicatiile de alimentare cu fluide a fost, in general, o crestere a caracteristicilor specifice aplicatiei.

De exemplu, manometrele pe care le puteti gasi si pe https://www.atsol.ro, sunt acum proiectate mai mult cu conexiuni de presiune hidraulice prietenoase (cum ar fi filetele drepte SAE / metrice) pentru a preveni scurgerile sistemului.

Manometrele analogice cu cantare personalizate sunt mai frecvente, iar manometrele digitale cu un firmware personalizabil permit masurarea procesului masurarii pe presiune a scurgerilor sau a altor parametri precum cuplul, sarcina, forta si duritatea.

Sistemele pneumatice si de aer comprimat sunt de asemenea umplute cu calibre, deoarece presiunea este masurata si in multe locatii din intregul sistem. Presiunea este masurata la receptor (e), precum si la fiecare FRL sau regulator independent din sistem.

Uneori, presiunea este masurata si la actuatoarele pneumatice. In mod obisnuit, manometrele de presiune sunt evaluate la nu mai mult de 300 psi, desi sistemele obisnuite au aproximativ 100 psi.

Presiunea este masurata in trei moduri – absolut, ecartament si vid. Presiunea absoluta este o masura a presiunii efective, inclusiv aerul din mediul inconjurator, la care se face referire la zero cu un vid perfect, dar poate ajunge la 14,7 psi la nivelul marii.

Citirile de presiune absoluta sunt luate in considerare in aplicatiile care interactioneaza cu aerul inconjurator, cum ar fi calculul raportului de compresie pentru cerintele debitului (cfm).

Presiunea de masurare este referita zero fata de presiunea ambianta si este utilizata in majoritatea aplicatiilor care opereaza in, dar nu cu, aerul ambiant, cum ar fi in sistemele de alimentare cu fluide.

Deconectat de echipament, presiunea gabaritului va citi zero. In final, „presiunea” vidului este exprimata in Torr sau referita la presiunea ambianta, la fel ca in unitatile „in.-Hg” (centimetri de mercur), care masoara presiunea sub temperatura ambientala.

Manometrul hidraulic poate rezista la diferite domenii de presiune, in functie de tipul de stil al gabaritului si din ce material este confectionat. Din aceasta cauza, stilul gabaritului si materialul alcatuiesc doua dintre cele mai importante criterii de selectie pentru calibre.

Sunt multe tipuri de stiluri de calibru, cele mai frecvente fiind tuburile Bourdon si indicatoarele de jos.

Tuburile Bourdon functioneaza prin preluarea presiunii si transformarea acesteia in energie mecanica. Aceasta energie misca un cadran in gabarit, afisand cantitatea curenta de presiune din sistem.

Calibrele de tub Bourdon sunt in prezent unele dintre cele mai frecvente calibre si au configuratii diferite, precum curb, elicoidal si spiral. Stilul diferit de tub, dimensiunea tubului si materialul din care este confectionat variaza in functie de domeniul de presiune.

O caracteristica importanta de remarcat este sectiunea transversala a schimbarilor de tuburi cu cresterea presiunii.

In general, pe masura ce presiunea de lucru a gabaritului creste, forma sectiunii transversale a designului tubului se va schimba treptat de la o forma ovala la una circulara.

Functionarea tubului Bourdon este simpla. Ele constau dintr-un tub de metal semicircular si plat, fixat la un capat si atasat la un mecanism de parghie sensibil la celalalt.

Pe masura ce presiunea creste in interiorul tubului, forta fluidului incearca sa indrepte tubul curbat. Tubul apoi se indeparteaza de parghie, care este conectat la acul de pe afisaj, arata presiunea la portul fluidului.

In timp ce manometrele inferioare functioneaza similar cu tuburile Bourdon, acestea difera prin faptul ca folosesc un arc pentru a evalua cantitatea de energie pentru a impinge cadranul. Arcul este extins si comprimat de presiunea din tuburi si energia creata de acea miscare este transferata in angrenaje care misca cadranul de presiune.

Majoritatea manometrelor sunt dotate cu 1⁄4-in. NPT mascul, dar firul SAE castiga popularitate. Utilizarea adaptoarelor punctelor de testare in diferite locatii ale sistemului hidraulic permite masurarea in timpul depanarii, fara a fi nevoie sa cumparati zeci de manometre.

Montarea punctului de incercare se ataseaza de gabarit, care poate fi insurubat pe punctele de incercare pe intregul circuit, permitandu-va sa va conectati sub presiune pentru a masura in diferite puncte din sistem.

Majoritatea calibrelor au un diametru de 21⁄2 inci si pot fi fie stiluri de montare pe partea de sus sau de panou, dar calibrele sunt disponibile in orice dimensiune, material si constructie imaginabile.

Indiferent daca este folosit pentru testarea echipamentelor sau a utilajelor de operare, manometrul potrivit ajuta la reducerea timpului de oprire costisitor.

In aplicatiile cu ecartament mecanic pentru sisteme hidraulice, amenintarile comune cu privire la fiabilitatea calibrului sunt vibratiile, pulsurile si varfurile de presiune. Prin urmare, este mai bine sa cautati calibre proiectate special pentru aplicatii hidraulice.

Aceste caracteristici includ: o carcasa din alama forjata pentru a preveni distrugerea componentelor interne ale frecventelor rezonante; o carcasa plina de lichid pentru a proteja ecartamentul de ciclurile de vibratii si presiuni extreme; si un restrictionant pentru a preveni deteriorarea gabaritului de la varfurile de presiune.

Desi lichidul utilizat in gabarit variaza de la aplicare la aplicatie, glicerina este frecvent utilizata si functioneaza bine in multe conditii. Cu cat este mai mare vascozitatea lichidului, cu atat amortizeaza vibratiile.

In cele din urma, in functie de cerintele aplicatiei, este posibil sa fie necesare accesorii de calibru de pe https://www.atsol.ro, cum ar fi restrictii specializate, snubbers cu piston sau chiar etansari cu diafragma pentru a preveni defectarea calibrului prematur.