Ce sunt implanturile dentare?

0
498
Young doctor in a dental clinic

Implantul dentar este o piesa din titan care are forma unui surub si care are rolul de a inlocui radacina unui dinte natural lipsa.

Exista situatii in care din cauza unei igiene orale deficitare sau din cauza unei boli parodontale sau din cauza fumatului excesiv, dintii au de suferit. Toate aceste situatii pot cauza caderea dintilor, iar pentru inlocuirea lor sunt necesare implanturile dentare.

Plasarea unui implant dentar se poate face dupa ce locul extractiei s-a vindecat complet, sau se poate face si imediat dupa extractia dintelui, printr-o interventie chirurgicala care nu este complicata, si care din punct de vedere al agresivitatii se aseamana cu extractia.

Dupa ce se va integra in os, implantului ii va fi atasata o piesa metalica importanta, cunoscuta sub denumirea de bont metalic, iar deasupra acestei piese medicul va putea plasa coroana sau va putea pune proteza care va inlocui dintele lipsa.

Persoanele care isi doresc implanturi dentare trebuie sa stie ca pretul acestora difera de la un cabinet stomatologic la altul, in functie de calitatea titanului din care este realizat implantul.

Multe persoane opteaza pentru un implant dentar ieftin, insa faptul ca un implant dentar este mai ieftin decat altul, nu inseamna ca nu are o calitate buna.

Exista situatii in care costul total al unui implant este foarte mare pentru ca se plateste renumele firmei si se plateste foarte mult manopera, in timp ce implantul in sine nu are un pret iesit din comun.

In ceea ce priveste interventia, aceasta se realizeaza doar cu anestezie locala, care este suficient de puternica pentru ca pacientul sa nu simta durere. Cu siguranta acesta va simti o usoara senzatie de disconfort, va simti putina presiune si va simti deasemenea vibratii, insa va putea suporta fara probleme munca facuta de catre dentist.

Dupa ce se pune implantul in os, acesta va fi acoperit de catre gingie, iar pacientul in afara firelor de sutura nu va simti nimic. Dupa aproximativ 3 ore se va simti o durere usoara, pentru ca atunci anestezia isi va pierde efectul.

Dupa aceea urmeaza perioada de vindecare, care de la caz la caz dureaza intre 3 si 6 luni, iar apoi se ataseaza pontul protetic. De precizat este faptul ca protezarea prin coroane, punti sau proteze reprezinta operatiuni care au nevoie de alte sedinte. Dintii sustinuti de implanturi vor arata la fel si vor functiona la fel ca si dintii naturali.

Este important de precizat faptul ca implanturile dentare au si cateva contraindicatii, iar aici amintim dependenta de alcool si de tigari, dependenta de droguri, bolnavii cardiaci si care sufera de hipertensiune arteriala majora, bonnavii cu tare sanguine si cu tulburari endicrine, diabetul insulino – dependent, reumatismul arterial acut, deficitele imunitare, bolnavii cu neoplasme, bolnavii iradiati, afectiunile psihotice si igiena deficitara.

In afara persoanelor care se confrunta cu astfel de probleme, orice persoana are dinti lipsa, poate opta pentru implanturi dentare. De precizat este faptul ca dupa efectuarea implanturilor, dintii se ingrijesc la fel ca si inainte, nu au nevoie de ingrijire speciala.