Cine ar trebui sa poarte ciorapi de compresie?

0
490

Probabil exista persoane care au auzit discutandu-se despre ciorapi de compresie sau ciorapi medicinali, insa nu detin prea multe cunostinte despre acestia. Tocmai de aceea, in continuare vom discuta despre acesti ciorapi speciali.

O pereche de ciorapi compresivi este ideala in cazul persoanelor care se confrunta cu anumite probleme la nivelul piciorului sau cu risc de formare a cheagurilor de sange la nivelul picioarelor, cunoscut sub numele de tromboza venoasa profunda (DVT).

Multi factori pot creste riscul formarii acestor cheaguri, inclusiv repausul prelungit al patului (cum ar fi dupa interventie chirurgicala), mai multe ore de stat jos sau chiar si in picioare, utilizarea pilulelor contraceptive sau a terapiei de substitutie hormonala, sarcina, boala intestinului inflamator si anumite tulburari de coagulare genetica.

Ciorapii de compresie sunt, deasemenea utilizati uneori de catre persoanele care au o TVP acuta, pentru a preveni un grup de simptome cunoscute sub denumirea de sindrom post-trombotic care include dureri de picioare si umflaturi.

Alte categorii persoane care pot beneficia de ciorapi de compresie includ persoanele cu vene varicoase, ulceratii ale piciorului sau edemul piciorului (edem), precum si cele cu probleme circulatorii. Oamenii care isi petrec mult timp pe picioare pot simti ca ciorapii imbunatatesc confortul, chiar daca nu au un beneficiu clar pentru sanatate in aceste cazuri.

Cum functioneaza?

Sangele din vene trebuie sa actioneze impotriva gravitatiei pentru a curge inapoi in inima. Tot ceea ce impiedica acest flux – cum ar fi problemele de circulatie, lipsa miscarii (mai ales dupa o leziune sau o interventie chirurgicala) sau slabirea peretilor venelor picioarelor (denumita insuficienta venoasa), umflarea piciorului, sau durerea si oboseala piciorului; ar putea deasemenea, sa va predispuna la cheaguri venoase.

Prin stoarcerea tesuturilor picioarelor si peretilor venelor, ciorapii de compresie pot ajuta sangele din venele sa se intoarca in inima. Acestia pot deasemenea imbunatati fluxul de lichid (numit limfa) care curge prin celulele din picioare. Imbunatatirea fluxului limfatic poate ajuta la reducerea umflarii tesuturilor.

Ciorapii pot imbunatati confortul pentru unii purtatori sanatosi, chiar daca nu au un beneficiu pentru sanatate. De exemplu, imbunatatirea fluxului de sange si a limfei poate face ca picioarele sa se simta mai putin obosite in cazul unor anumiti oameni.

Desi alergatorii si alti sportivi poarta uneori ciorapi de compresie pentru a imbunatati performantele atletice sau pentru a preveni ranirea, exista putine dovezi ca acestia ajuta in acest fel.

Cat timp trebuie sa fie purtati ciorapii?

Nu exista niciun raspuns categoric pentru aceasta intrebare. Depinde de motivele purtarii lor in primul rand.

Daca se intampla ca acestia sa fie purtati din cauza problemelor legate de vene, atunci facem precizarea ca ciorapii pot fi purtati toata ziua si scosi din picioare doar atunci candva puneti la somn sau atunci cand optati pentru cateva clipe de relaxare acasa, cu picioarele in sus.

In cazul in care trebuie sa ii purtati postoperator, de obicei se recomanda ca acestia sa fie purtati daca stati la pat o perioada indelungata de timp.

In orice caz, daca trebuie sa purtati ciorapii medicinali dupa o interventie chirurgicala, atunci cu siguranta veti primi mai multe informatii de la medic.