Cum pot divorta romanii din strainatate?

0
570

Odata cu trecerea timpului, tot mai multi romani au ales sa plece in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca bine platit. Unii au plecat alaturi de familiile lor si au realizat lucruri minunate, la care au visat mereu.

Altii au plecat singuri, iar dupa ce si-au gasit un job bun si au reusit sa isi gaseasca o chirie convenabila, si-au dus si sotiile si copiii.

Au existat si exista situatii in care unii romani plecati la munca in strainatate, au intrat in diferite anturaje, si au ales sa divorteze. Au existat si exista situatii in care deasemenea unul dintre soti a fost sau este plecat in strainatate, iar celalalt sot aflat acasa, din diferite motive a decis sa divorteze.

In cele ce urmeaza vom discuta despre divort romani strainatate, si vom vedea care sunt posibilitatile pentru ca romanii din strainatate sa poata divorta.

De exemplu, in cazul in care un cetatean roman solicita divortul in fata unei alte instante in afara de instanta romana, sunt sanse mari ca legea aplicabila sa nu fie cea romana.

In cazul in care cei doi soti aleg sa divorteze iar unul este de cetatenie romana iar celalalt este de o alta cetatenie, si locuiesc in tari diferite fata de cele unde domiciliaza, atunci cetateanul roman poate sa aleaga legea pe care o doreste pentru a se aplica in procesul sau de divort.

Cetatenii romani pot obtine divortul atunci cand apeleaza la instanta de judecata, fie pe cale administrativa, fie in fata ofiterului starii civile sau chiar si in fata notarului public.

Cetatenii romani care se afla in strainatate, pentru a putea divorta se pot adresa instantelor din Romania, dar si instantelor din tarile in care locuiesc sotii sau intantelor din tarile in care acestia au locuit ultima data impreuna, in cazul in care inca unul dintre soti locuieste in tara respectiva.

Se poate solicita incheierea casatoriei si in tara in care locuieste unul dintre soti, in cazul in care acestia aleg sa divorteze de comun acord.

De mentionat este faptul ca se poate depune cererea de divort si in tara in care locuieste sotul impotriva careia este depusa cererea de divort.

Un aspect foarte important este acela ca daca sunt mai multe tari implicate in divort, legislatia care se aplica nu este neaparat legislatia tarii in care se inainteaza cererea de divort.

Astfel, daca exista un acord exprimat in scris intre sot si sotie, acestia pot opta sa se aplice legislatia din Romania pentru divort, sau legislatia tarii in care ambii soti isi au resedinta atunci cand completeaza formularul de divort.

Acestia pot alege sa se aplice si legislatia tarii in care au locuit impreuna ultima data, insa doar cu conditia ca unul dintre ei sa mai fi locuit acolo la momentul exprimarii acordului.

In cazul in care cei doi soti nu incheie un astfel de acord, se aplica legislatia din tara in care soti locuiesc in momentul in care depun cererea de divort. Daca ei nu mai locuiesc impreuna, se aplica legislatia din tara in care acestia au locuit ultima data, insa doar daca unul dintre acestia mai are acolo resedinta atunci cand se completeaza cererea de divort.

In cazul in care legea straina nu permite divortul, sau il pronunta in conditii deosebit de restrictive, conform Codului Civil Roman, daca unul dintre soti este cetatean roman sau are resedinta in Romania, se aplica legea romana pentru pronuntarea divortului.

Asadar, concluzia este ca romanii aflati in strainatate au la dispozitie si ei, la fel ca si cei care se afla in tara, mai multe posibilitati pentru a divorta.