Cum se utilizeaza ingrasamant lichid?

0
259

Inainte de a discuta despre cum se utilizeaza un ingrasamant lichid, cu siguranta este indicat sa aflati ce sunt acele ingrasaminte lichide.

Ei bine, un ingrasamant lichid este un amestec nutritional excelent care asigura micro-nutrientii primari si secundari, cum ar fi potasiu si calciu, si chiar si alte micro-nutrienti, cum ar fi zinc si fier, in intregime, ideal pentru plante si culturi.

Prin urmare, ingrasamintele lichide sunt utilizate pe scara larga de fermieri pentru a-si cultiva culturile si exista diferite modalitati de aplicare a acestora. Iata cateva metode diferite despre utilizarea unui ingrasamant lichid.

Pasul 1- Alegeti un ingrasamant

Ingrasamintele lichide sunt adesea criticate, deoarece exista o idee gresita ca se spala din sol dupa ceva timp. Totusi, acest lucru nu este complet adevarat si depinde daca alegeti un ingrasamant natural sau un produs chimic.

Un ingrasamant lichid natural nu este solubil in apa si va ramane in cele din urma pentru a hrani culturile. Mai mult, un ingrasamant organic natural este cel mai bun ingrasamant lichid pe care il puteti utiliza, deoarece ofera nutrienti adecvati, in timp ce nu dauneaza mediului.

Pasul 2 – Pulverizarea unui ingrasamant

Unul dintre cele mai frecvente moduri de utilizare a unui ingrasamant lichid este prin pulverizarea acestuia pe frunzele plantelor. Acest procedeu este, in general, denumit fertilizare foliara si se poate realiza folosind diferite pulverizatoare, cum ar fi un capat de furtun sau un pulverizator cu tractiune mai mare.

Mai mult decat atat, se recomanda sa nu aplicati acest tip de fertilizare intr-o zi cu vant, ci in conditii de vreme umeda pentru a facilita absorbtia nutrientilor pentru plante.

Pasul 3 – Aplicatie de bandaj

Un alt mod de a-ti fertiliza culturile este folosind sistemul de aplicatii pentru benzi. Acest sistem este utilizat in general la insamantare si implica rularea ingrasamantului direct catre samanta cu ajutorul unei mici „benzi”.

Astfel, aceasta metoda grabeste cresterea plantei, dar in acelasi timp, daca nu este acordata o atentie atenta, poate deteriora planta daca banda este prea aproape de radacini.

Pasul 4 – Sistem de fertilizare

Pentru aceasta metoda, trebuie sa utilizati un ingrasamant solubil in lichid, deoarece va fi amestecat cu apa. Dupa cum sugereaza si numele, aceasta metoda implica fertilizarea culturilor in timp ce irigati si este folosita in mod obisnuit in sere.

Prin urmare, un controlor de irigare va controla cantitatea de ingrasamant amestecata cu apa. In plus, aceasta metoda nu necesita niciun utilaj si nu asigura pierderi de timp. Mai mult, sistemul de fertilizare nu garanteaza nicio pierdere de ingrasaminte din moment ce este injectat in sol si este intotdeauna acolo cand plantele au nevoie.

Beneficiile ingrasamintelor chimice lichide

Ingrasamintele chimice lichide au o serie de beneficii pentru sol, plante si utilizatori. Aceste produse sunt usor de aplicat si ofera rezultate rapide. Mai mult decat atat, ingrasamintele lichide echilibreaza de asemenea substantele chimice care apar in mod natural in sol si creeaza un mediu de crestere ideal pentru plante.

Aplicatie usoara

Ingrasamintele lichide sunt usor de aplicat in diferite etape ale cresterii plantelor. Acestea pot incuraja semintele sa incolteasca si sa se radacineze si mai tarziu ajuta la dezvoltarea fructelor si florilor.

Daca o planta trebuie transplantata, aplicati ingrasamant lichid direct la radacina pentru a incuraja planta sa se stabileasca in noua sa casa.

Atunci cand utilizati solutii de irigare ca intr-un sistem de picurare, ingrasamantul lichid este un insotitor ideal. Irigarea prin picurare se bazeaza pe furtunuri specializate care permit apei sa se scurga in sol, la baza unei plante, acolo unde este cea mai necesara.

Prin adaugarea ingrasamintelor lichide la sursa de alimentare cu apa, fiecare planta primeste o fertilizare egala. Odata ce ingrasamantul este folosit, recipientul poate fi indepartat din aprovizionare pana cand este timpul sa fertilizam din nou.

Sisteme radiculare sanatoase

Plantele beneficiaza aproape instantaneu de ingrasaminte chimice lichide aplicate corect. De fapt, beneficiile pentru dezvoltarea radacinilor plantelor sunt atat de bine documentate incat multi fermieri folosesc ingrasamant lichid atunci cand planteaza culturi pentru a ajuta semintele sa germineze si sa stabileasca sisteme puternice de radacini.

In timp ce nivelurile de azot sunt importante in sol, prea mult sau prea putin azot poate ucide o planta. Pentru a asigura sanatatea generala, ingrasamintele chimice lichide sunt concepute pentru a promova pH-ul general al ingrasamantului.

In mod ideal, solul trebuie sa aiba un pH cuprins intre 5 si 7, iar un ingrasamant lichid poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de pH.

Atunci cand sunt expuse la aceste niveluri de pH ideal echilibrate, semintele si plantele tinere vor pune la dispozitie sisteme puternice si sanatoase de radacini care mentin planta hranita si ofera rezistenta impotriva vantului si a vremii furtunoase.

Potasiu pentru sanatatea plantelor

Ingrasamantul cu potasiu este dovedit ca face ca plantele sa se maturizeze mai repede, sa imbunatateasca calitatea generala a unei plante si chiar sa lupte impotriva bolilor.

Potasiul este mai putin acid decat ingrasamantul cu azot, dar un echilibru puternic intre aceste minerale este vital.

Ingrasamintele uscate pot parasi o curte cu prea mult azot – o problema de potasiu ajuta la ameliorarea. Prea mult potasiu poate provoca deteriorarea sarii, dar ingrasamintele lichide fac acest lucru putin probabil.

Ingrasamantul cu potasiu este echilibrat cu celelalte componente pentru a asigura un nivel de pH sanatos, dar ingrasamintele lichide se scurg din sol cu ​​udare regulata, ceea ce ajuta la prevenirea acumularii excesive de potasiu in timp.

Ca in orice substanta chimica sau aditiv pentru gazon, ingrasamintele lichide trebuie utilizate cu grija. Atentie la starea solului dvs. inainte de aplicare. Urmati instructiunile producatorului sau cele recomandate de pepiniera locala.