De ce sa folosesti peleti si nu lemne pentru incalzire

0
299

Sunt foarte multe persoane care nu au acces la o retea de gaze, astfel incat sa poata utiliza o centrala termica pe gaz pentru incalzirea locuintelor. In conditiile date, majoritatea apeleaza la folosirea combustibilului solid, deoarece se dovedeste a fi o solutie de incalzire ieftina dar si de o eficienta satisfacatoare.

Doar ca si la capitolul combustibil solid pot aparea foarte multe dileme. Iar una dintre ele este legata de tipul combustibilului solid pe care ar trebui sa il foloseasca. Exista posibilitatea de utiliza carbuni, lemne, peleti dar si alte tipuri de combustibil solid, fiecare prezentand atat avantaje cat si dezavantaje.

De cele mai multe ori, batalia finala se da intre centrale pe peleti si centrale pe lemne. Astfel, ne-am propus sa aflam care este cel mai avantajos combustibil solid pentru incalzire dintre acestea doua, pentru a le face alegerea mai usoara celor care nu stiu ce ar trebui sa foloseasca in sezonul rece.

Lemne de foc sau peleti – care este combustibilul cel mai avantajos?

Lemnele de foc se folosesc inca din cele mai vechi timpuri pentru incalzire. Inca de cand a fost descoperit focul, lemnul a reprezentat materia prima principala pe care oamenii o foloseau pentru a se incalzi in zilele reci.

Cu toate acestea, trecerea timpului a dus la aparitia mai multor tipuri de combustibil solid pentru incalzire mult mai eficiente. Iar peletii sunt cel mai bun exemplu in acest sens.

O prima problema cu lemnele de foc este faptul ca necesita pregatirea si depozitarea cu mult timp inainte de sezonul de incalzire.

Este nevoie asadar de un spatiu pentru depozitarea lor in conditii optime, fara umiditate, dar si de timp pentru ca lemnul sa se usuce cat mai bine. Mai mult decat atat, insusi alimentarea centralei poate fi foarte dificila.

Va trebui sa introduci lemnele in casa sau in camera centralei, ceea ce necesita efort si totodata riscuri, deoarece odata cu lemnele pot patrunde in locuinta daunatorii pe care cu siguranta nu ii doresti in casa ta.

In schimb, peletii ocupa mai putin spatiu si sunt mult mai usor de depozitat. Vin gata impachetati si ambalati in mod corespunzator, pentru a se pastra in cea mai buna stare.

Dar, poate cel mai important este randamentul pe care fiecare tip de combustibil il ofera. In cazul lemnului de foc, randamentul este influentat de foarte multe aspecte. Umiditatea si esenta lemnului sunt doua aspecte foarte importante in acest sens. Practic, nu se poate garanta un randament ridicat de fiecare data cand este utilizat lemnul de foc.

In schimb, peletii prezinta o putere calorica mult mai mare decat cea a lemnelor, ceea ce recomanda din nou peletii ca fiind combustibilul solid ideal pentru incalzire.

Mai mult decat atat, arderea peletilor este considerata a fi o ardere complet ecologica, care nu lasa in urma prea multa cenusa. Iar cenusa rezultata in urma arderii poate fi folosita pe post de ingrasamant natural.

Mai mult decat atat, arderea peletilor garanteaza o autonomie indelungata, astfel incat se obtine un plus de confort foarte placut pentru proprietarul centralei pe peleti.

Prin urmare, este destul de limpede faptul ca peletii reprezinta cel mai bun combustibil pentru centrale. Iar numarul mare de avantaje pe care le-am prezentat mai sus reprezinta cel mai bun motiv pentru a utiliza si tu o centrala pe peleti de pe centrale-seminee.ro.