Transportul de marfuri capata o noua conotatie atunci cand vorbim despre domeniul constructiilor. Astfel, daca la transportul de marfuri ne descurcam cu o simpla remorca sau cu o semiremorca, atunci cand avem de-a face cu materiale de constructii, lucrurile se schimba.
In primul rand, vorbim despre un gabarit aparte, mai ales cand vorbim despre transportul unor placi din beton sau alte materiale de constructii, precum caramida sau fier-beton. De asemenea, avem de-a face cu transportul cimentului si al betoanelor la locul de punere in opera a lucrarilor de constructii.
Din acest punct de vedere, logistica este mai mult decat necesara, in conditiile in care turnarea si prepararea betoanelor la locul de executie presupun de obicei eforturi greu de imaginat, daca nu chiar imposibile.
Intretinerea parcului de betoniere
Unul dintre autovehiculele esentiale intr-un parc auto al unei firme de constructii este betoniera. Aceasta asigura transportul betonului preparat de la locul de fabricatie pana la locul de punere in practica, fiind modalitatea unica de transport a acestui material pe transporturi lungi.
Aici, trebuie sa tinem cont ca viteza de pietrificare a betonului este una ridicata, aceasta crescand odata cu aparitia temperaturilor ridicate.
Din acest punct de vedere, betoniera trebuie sa functioneze la parametri optimi, astfel incat aceasta sa asigure nu doar simplul transport, ci si amestecul continuu al continutului, astfel incat acesta sa ajunga la parametri optimi la locul de punere in practica.
In alegerea unei betoniere trebuie sa tinem asadar cont nu doar despre cabina tractoare, ci si despre rezervorul malaxor. Acesta poate fi de diferite dimensiuni, cuprinse de obicei intre 4 si 12 metri cubi.
Autobasculantele, esentiale in transportul agregatelor
Un alt tip de autovehicule esentiale in activitatea de constructii sunt autobasculantele. Acestea sunt concepute pe principiul autocamioanelor, cu remorca lipita de acelasi corp cu capul tractor.
Si in alegerea basculantei, trebuie sa tinem cont de facilitatile si de capacitatea acesteia, care poate ajunge la 20 sau 40 de tone. De asemenea, trebuie sa alegem, pe cat posibil, autobasculante cu bena incapatoare si usor de rasturnat.
Din acest motiv, o autobasculanta cu bena actionata hidraulic poate reprezenta solutia optima oentru o companie de transport materiale de constructii. Nu in ultimul rand, trebuie vazut materialul din care e construita bena.
Acesta trebuie sa fie cat mai rezistent, pe cat posibil sa fie conceput si pentru temperaturi mari, astfel incat basculatna sa poata fi capabila sa transporte atat agregate simple, precum nisip sau balast, dar si agregate mai complexe, precum mixturi asfaltice calde sau chiar amestecuri bituminoase.