Iata ce trebuie sa stiti daca vreti sa lucrati in Vietnam!

0
490

Dupa anul 1989, o multime de cetateni romani si-au facut bagajele si au ales sa paraseasca tara, nemultumiti fiind de conditiile de trai avute in Romania. Unii au ales sa plece singuri, altii au plecat alaturi de intreaga familie.

Cei mai multi romani au optat pentru tarile latine precum Spania, Franta sau Italia, in timp ce alti romani au mers in tari precum Austria, Germania, tarile scandinave, Marea Britanie.

Au existat romani care si-au dorit sa traiasca visul american si au plecat in SUA, altii au ales sa isi incerce norocul in Asia. Referitor la acest continent, chiar si in prezent exista tari foarte bine dezvoltate care atrag cetatenii romani.

Exista insa si tari care de-abia acum incep sa se dezvolte, printre care si Vietnamul, insa sunt tari care le trag cu ochiul romanilor care vor sa plece la mai bine.

In urmatoarele randuri veti afla mai multe detalii interesante, care sunt utile pentru toti cei care intentioneaza sa plece la munca in Vietnam.

Piata fortei de munca vietnameza nu este intotdeauna in mod special deschisa strainilor; totusi, este posibil ca un expatriat sa-si gaseasca un loc de munca acolo. Iata cateva informatii generale despre climatul oportunitatilor de angajare in intreaga tara.

In unele industrii, piata fortei de munca vietnameza nu este foarte deschisa strainilor, cu exceptia cazului in care acestea sunt abordate direct de companii internationale sau multinationale situate in tara. In altele, se prefera abilitatile straine.

Multe companii si intreprinderile locale sunt incurajate de guvernul vietnamez sa recruteze cetateni locali.

Pentru a putea recruta profesionisti straini, companiile trebuie sa demonstreze ca abilitatile necesare pentru aceste locuri de munca specifice nu sunt disponibile la nivel local. Companiile straine pot recruta doar 3% din angajatii straini, in conformitate cu prevederile legale.

Bine de stiut:

Pentru a putea lucra in Vietnam ca un strain, este de asteptat sa aveti o buna cunoastere a limbii engleze si cel putin cateva cunostinte de conversatie vietnameza.

Aplica pentru un loc de munca

Cand aplicati pentru un loc de munca, trebuie sa va prezentati CV-ul complet, impreuna cu o scrisoare de intentie si o fotografie cu dimensiuni de pasaport.

De asemenea, de obicei, trebuie sa depuneti o copie a cazierului judiciar, un certificat medical eliberat in tara de origine, precum si copii ale diplomelor si alte certificate care sa ateste calificarile si abilitatile dumneavoastra.

Este important sa cunoasteti aceste detalii daca alegeti sa mergeti pe cont propriu la munca in Vietnam, insa daca mergeti prin intermediul JR recrutare, totul va fi pus la punct de catre agentie, si veti putea incepe lucrul in cel mai scurt timp.

Sectoare cu potential

In ultimii ani, multe companii specializate in diferite sectoare, si anume industria agroindustriala, distributie, servicii, sanatate si tehnologia informatiei si comunicatiilor, au fost infiintate in Vietnam.

Veti avea sanse relativ mai mari de a fi recrutati in aceste domenii specializate, mai ales daca ati fost instruiti in domeniu si / sau aveti experienta relevanta. Alte sectoare pentru oportunitati de angajare includ ospitalitate, catering, agricultura si servicii financiare.

Disponibilitatea pozitiilor difera pentru diferite domenii din intreaga tara. Unul dintre domeniile omniprezente este educatia, in special predarea limbii engleze, care este foarte solicitata aproape peste tot.

Conditii de lucru

Prin lege, saptamana de lucru in Vietnam se ridica la 48 de ore pe parcursul a cinci zile si jumatate.

Aveti dreptul sa efectuati ore suplimentare pentru care veti avea dreptul la o remuneratie suplimentara. Cei care lucreaza noaptea sunt platiti cu 30% in plus. Aveti dreptul sa efectuati pana la maximum 200 de ore suplimentare pe an.

Veti avea dreptul la un concediu platit de cel putin 12 zile pe an si la 9 sarbatori legale.

Tipuri de contracte

Contractele de munca mentioneaza, in general, salariul angajatului, locul de munca si orele de lucru, obligatiile profesionale care trebuie indeplinite si asigurarea sociala.

Dreptul muncii in Vietnam recunoaste trei tipuri de munca contractuala: permanenta, pe durata determinata si sezoniera. Un contract sezonier are o durata mai mica de 12 luni. In mod obisnuit, se refera la locurile de munca disponibile intr-o anumita perioada de timp.

Un contract permanent are o durata cuprinsa intre 12 si 36 de luni (in functie de valabilitatea permisului dvs. de munca), conform unui acord incheiat intre angajat si angajator.