Informatii de siguranta despre parfumuri si produse de machiaj

0
418

Parfumurile ingredientelor din cosmetice printre care si cele care se regasesc in compozitia din farduri de obraz, trebuie sa indeplineasca aceleasi cerinte de siguranta ca si celelalte ingrediente cosmetice: trebuie sa fie in siguranta pentru consumatori atunci cand sunt utilizate in conformitate cu instructiunile etichetate sau cand oamenii le folosesc in mod obisnuit.

Aceasta este o responsabilitate pe care producatorii de parfumuri si companiile care folosesc parfumuri in produsele lor iau foarte in serios.

Siguranta ingredientelor de parfum este evaluata printr-un program cuprinzator, operat de Asociatia Internationala de Parfumuri (IFRA).

Acest program cuprinzator, care functioneaza inca din 1973, include un Cod de practica (Codul) care ofera recomandari pentru bune practici de fabricatie si orientari privind evaluarea sigurantei ingredientelor parfumate, inclusiv standardele de siguranta ale parfumurilor care limiteaza sau interzic utilizarea anumitor materiale de parfumare.

IFRA supravegheaza colectarea de informatii despre siguranta ingredientelor individuale de parfum si analizeaza aceste informatii pentru a determina siguranta in conditiile preconizate de utilizare a produsului.

Concluziile revizuirii sigurantei IFRA sunt publicate in Codul de Practica al IFRA, care ofera indrumari esentiale formatorilor si utilizatorilor de parfumuri pentru stabilirea sigurantei produselor.

Revizuirea stiintifica a ingredientelor de parfum este efectuata, de asemenea, de Institutul de Cercetare pentru Materialele de Parfum (RIFM). RIFM este un institut stiintific non-profit, fondat in 1966, in scopul generarii si evaluarii datelor privind siguranta ingredientelor de parfumare.

RIFM evalueaza si distribuie date stiintifice privind evaluarea sigurantei materiilor prime de parfumare gasite in parfumuri, farduri de obraz si alte produse cosmetice, sampoane, creme, detergenti, odorizante, lumanari si alte produse personale si de uz casnic.

Baza de date a parfumurilor RIFM este cea mai cuprinzatoare sursa din lume pentru toxicologie, date, literatura si informatii privind evaluarea sigurantei materialelor de parfumare.

Fundatia stiintifica a RIFM este construita in jurul grupului independent de experti (REXPAN), alcatuit din toxicologi, farmacologi, dermatologi si cercetatori de mediu, dintre care niciuna nu are alta legatura cu industria parfumurilor si a carei activitate implica evaluarea sigurantei ingredientelor de parfum in conditii de utilizare preconizata.

Rezultatele evaluarilor Panelului Expertilor RIFM sunt publicate in reviste stiintifice evaluate de colegi, iar deciziile lor privind restrictiile de utilizare sunt publicate in standardele IFRA.

Alergii si sensibilitati la parfumuri

Asa cum este descris in sectiunile de siguranta de mai sus, producatorii de parfumuri si cosmetice / de ingrijire personala sunt diligenti in evaluarea sigurantei parfumurilor si a ingredientelor acestora.

Un procent foarte mic de persoane poate fi alergic sau sensibil la anumite ingrediente din produsele cosmetice, alimente sau alte produse, chiar daca aceste ingrediente sunt sigure pentru majoritatea oamenilor.

Desi unele substante pot avea potentialul de a provoca reactii alergice, ele pot fi totusi formulate in produse de consum la niveluri sigure. Acesta este cazul ingredientelor de parfumare.

Unele componente ale formulelor de parfumare pot avea un potential de a provoca reactii cutanate alergice (de exemplu sensibilizare dermica) sau sensibilitati pentru unii oameni.

Pe baza intelegerii chimice, celulare si moleculare a sensibilizarii dermice, este posibila efectuarea unei evaluari a sigurantei utilizand o metoda cunoscuta sub numele de Evaluare cantitativa a riscurilor (QRA) pentru a determina nivelurile de utilizare in siguranta a ingredientelor de parfumare intr-o varietate de tipuri de produse de consum. Mai multe informatii despre QRA pot fi gasite pe ambele IFRAsi RIFM site-uri web.

FDA nu necesita etichetarea alergenelor pentru produsele cosmetice, asa cum fac ele pentru unele produse alimentare. Deci, daca stiti ca aveti anumite alergii la parfum, este posibil sa doriti sa alegeti produse care nu contin parfumuri si sa verificati lista ingredientelor cu atentie.

Daca consumatorii au intrebari specifice, acestia pot alege sa contacteze direct producatorul. Cele mai multe companii ofera un numar de telefon gratuit sau un site web unde consumatorii pot obtine mai multe detalii despre produs.