Intelegerea sistemelor de rezervoare septice

0
482

Canalele si efluentii pot contine o varietate de microorganisme si paraziti care cauzeaza boli umane. Boala poate fi raspandita la oameni din acest material prin contact direct sau indirect prin consumul de alimente sau apa contaminate.

Prin urmare, eliminarea in siguranta a apelor reziduale si a efluentilor este esentiala pentru a proteja sanatatea comunitatii.

Sisteme de rezervoare septic.

Sistemele de rezervoare septice constau, in general, dintr-una sau doua rezervoare cilindrice etanse la apa, numite rezervoare septice, si una sau doua seturi de recipiente de drenaj care au gauri in partile laterale si care nu au baze.

Cum functioneaza un sistem de rezervoare septice

Atunci cand apele uzate trec prin rezervoarele septice, solidele mai grele se scufunda in fund si sufera digestie bacteriana. Acest lucru reduce cantitatea de solide si, de asemenea, modifica compozitia sa la namol, care se acumuleaza in fundul rezervorului.

Materiale precum grasimea si uleiul plutesc la suprafata in rezervoare pentru a forma o crusta peste lichid. Lichidul ramas, denumit efluent, curge din rezervoare in recipientele de drenare pentru a se inmuia in solul inconjurator unde poate suferi procese naturale de tratare.

Majoritatea sistemelor de cisterne septice de uz casnic au fost instalate fie cu doua canale de scurgere, fie cu doua seturi de puturi de inmuiere.

Aceste sisteme sunt numite sisteme alternative deoarece au o cutie de deviere care poate schimba fluxul efluentului, permitand ca oricare jumatate din puturile de inmuiere sau unul dintre canalele de scurgere sa fie inchise in orice moment. Acest lucru permite ca portiunea neutilizata sa se usuce, ceea ce intareste capacitatea solului de a primi efluenti.

Amplasarea sistemelor de rezervoare septice

Rezervoarele septice sau sistemele lor de eliminare trebuie instalate pentru a asigura distante minime de la:

  • cel mai inalt nivel al apelor subterane;
  • aprovizionarea cu apa, cum ar fi puturi, creeks, baraje etc.
  • cladiri si granite;
  • subsolul si canalele de scurgere deschise.

Rezervoarele septice nu ar trebui sa fie situate in cazul in care vehiculele vor trece peste ele. Greutatea unui vehicul poate deteriora componentele sistemului si poate compacta solul inconjurator, ceea ce reduce capacitatea acestuia de a absorbi efluentul.

Caracteristicile de scurgere a solurilor sunt importante atat in ​​dimensionarea, cat si in amplasarea recipientelor de drenaj. In solurile drente slabe, cum ar fi argila, sunt necesare recipiente de drenaj mai mari pentru a creste suprafata solului in care pot fi absorbite efluentii.

Spre deosebire de acestea, unele nisipuri grosiere pot fi atat de libere de golire, incat ofera putine capacitati de filtrare a poluantilor. In aceste cazuri, ar putea fi de dorit sa inconjoara partile laterale si baza scurgerilor cu pamant sau alte soluri cu granulatie fina.

In zonele cu apa subterana putin adanca si / sau in cazul in care doar un strat subtire de sol vegetal liber se acopera cu soluri mai putin absorbante, este posibil ca recipientele de drenaj sa fie instalate complet sau partial deasupra suprafetei naturale.

Aceasta este de a atinge cerintele necesare pentru apele subterane si / sau pentru a permite ca efluentul sa fie dispersat si absorbit de solurile inconjuratoare.

Intretinerea sistemelor de rezervoare septice

Functia majora a unui rezervor septic este de a separa solidele, grasimile si uleiurile din apele uzate inainte de a intra in recipientele de drenaj.

Atunci cand un sistem de rezervoare septice este instalat si intretinut corect, acesta ar trebui sa functioneze eficient timp de multi ani, iar din cand in cand pot fi necesare servicii de vidanjare separatoare de grasimi in Bucuresti.

Daca rezervoarele septice acumuleaza prea mult namol si spuma, volumul efectiv al rezervorului este redus, ceea ce, la randul sau, reduce timpul de separare. Aceasta inseamna ca nu toate solidele, grasimile si uleiurile se vor separa si vor trece din rezervoarele septice si in recipientele de drenaj.

Acest lucru va infunda solul care inconjoara recipientul de drenaj si ar trebui evitat. Pentru a impiedica acest lucru, este necesar ca rezervoarele septice sa fie deshidrateaza (pompate) in mod regulat.

Indepartarea necesita ca un antreprenor licentiat de deseuri lichide sa fie angajat sa deschida rezervoarele septice si sa pompeze continutul. Frecventa de deslucrare dorita depinde de numarul de persoane care contribuie la incarcarea apelor reziduale.

Ca ghid, la fiecare opt ani pentru o gospodarie cu doua persoane, la fiecare patru ani pentru o gospodarie cu patru persoane si mai des pentru gospodariile cu un numar mai mare, este recomandata.

Rezervoarele alternative de drenare trebuie schimbate regulat (anual). Aceasta necesita deschiderea cutiei de deviere si rotirea manetei de efluent in pozitia corespunzatoare.

Probleme

Defectarea sistemelor de rezervoare septice inseamna, in general, defectarea recipientelor de drenaj. Defectiunea este intalnita cel mai frecvent in sistemele mai vechi, construite cu un singur recipient de drenaj non-alternativ, mai ales daca sunt frecvent utilizate cantitati mari de apa sau in sisteme care nu au fost instalate sau intretinute corect.

In sistemele care au fost folosite de ceva timp, solul care inconjoara recipientul de drenaj poate incepe sa se infunde. Efluentul este mai putin capabil sa se inmoaie liber in solul inconjurator si incepe sa se acumuleze in recipientul de drenaj pana se umple.

Cand se intampla acest lucru, pot aparea urmatoarele:

  • Canalizarea incepe sa revina in conductele de uz casnic. Acest lucru este intalnit mai intai cand dispozitivele de uz casnic, cum ar fi toaleta sau chiuveta de bucatarie, nu se vor scurge cu usurinta, sau veti observa ca scurgerile de canalizare care se deplaseaza dintr-o teava mica asezata in exteriorul cladirii, denumita declivor de scurgere a scurgerilor.
  • Pamantul devine infundat in jurul recipientului de drenaj, iar efluentul poate sa se scurga de pe sol la suprafata. Acest lucru miroase neplacut si reprezinta un risc pentru sanatate.

In ambele cazuri, trebuie angajat un lucrator de instalare sau de drenare pentru lucrari de reparatii.

Cand solurile care inconjoara dopul recipientului de drenaj, sunt necesare masuri de remediere. Acestea pot include pomparea din intregul sistem si inlocuirea pamantului infundat sau instalarea unui recipient suplimentar de drenaj si a unei cutii de deviere pentru a permite retinerea vechiului recipient de drenaj.