Istoric si productia de gheata carbonica

0
541

Astazi, foarte multi dintre noi stim ce este gheata carbonica, asociind acest produs cu petrecerile sau nuntile la care am participat si unde este de multe ori folosita in circumstante precum:

– la nunti pentru crearea efectului de fum greu, in cazul dansului mirilor sau in alte momente importante
– la petreceri pentru pastrarea alimentelor cand acestea nu pot fi pastrate la frigider
– in cazul petrecerilor de Haloween, pentru crearea de efecte inspaimantatoare
– pentru bauturile invitatilor, pentru a le face sa para mai deosebite

Insa nu multi dintre noi stiu cu adevarat istoricul ghetii carbonice: in anul 1966, in urma expeditiei Mariner 4 de pe planeta Marte, cercetatorii au stabilit ca calotele polare ale acestei planete erau constituite integral din gheata carbonica.

Cercetatorii de la Institutul Tehnologic din California si-au manifestat interesul deosebit legat de acest aspect astfel ca, in 2003, au aratat ca de fapt gheata carbonica era prezenta doar la suprafata calotelor polare, acestea fiind de fapt alcauite in intregime din apa.

Pe planeta Marte exista astfel un fenomen denumit de catre cercetatori furtuna de gheata uscata, fenomen comparabil cu furtunile de pe Pamant, cu distinctia ca in loc de apa in nori exista dioxid de carbon.

Insa cum se produce gheata carbonica pe Pamant ? Mai intai, dioxidul lichid este directionat printr-o valva criogenica spre o camera de expansiune unde in conditii normale de presiune se va produce o pulverizare rapida trecand din stare lichida in cea de gaz.

Aceasta trecere se face cu o puternica scadere a temperaturii. Aproximativ 45% din dioxidul de carbon gaz va ingheta rezultand zapada carbonica. Restul de gaz se recupereaza si se reintroduce in circuitul de productie.

Gheata carbonica astfel produsa poate fi folosita in mai multe domenii, incepand de la petreceri, la aplicatii medicale, aplicatii in domeniul comercial si chiar aplicatii in domeniul stiintific sau cel industrial.