Legatura dintre durerile abdominale si excesul sau deficitul de vitamine

0
164

Cavitatea abdominala contine organe importante cum ar fi stomacul, intestinele, rinichii, ficatul, splina, pancreasul si vasele meri de sange (aorta).

Durerea abdominala poate varia de la cea surda, persistenta, pana la crampe intense si poate indica o gama foarte variata de afectiuni, inclusiv unele probleme legate de nutritie, exces sau deficit de vitamine.

Deficienta de potasiu

Potasiu sustine unele procese biologice cum ar fi comunicarea nervilor sau contractiile musculare si ajuta la mentinerea functiilor mai multor enzime.

Deficienta de potasiu poate afecta tesutul nervos responsabil de tranzitul intestinal, provocand balonare, constipatie si dureri abdominale. Lasata netratata, deficienta severa de potasiu poate afecta si alte organe vitale.

Deficienta de niacina

Una din functiile primare ale niacinei este aceea de a ajuta organismul sa descompuna nutrientii pentru a genera energia necesara functionarii celulare.

Deficienta de niacina poate afecta o serie de celule si tesuturi si poate provoca stres stomacal si dureri abdominale. De asemenea, poate duce la depresie, eruptii cutanate si subtierea parului.

Deficienta de vitamina B12

Vitamina B12 ajuta la producerea hemoglobinei, fiind esentiala pentru functionarea corespunzatoare a globulelor rosii. Deficitul de vitamina B12 duce la anemie pernicioasa care se menifesta prin faptul ca sangele nu mai transporta eficient oxigenul catre tesuturi.

Persoanele care sufera de aceasta forma de anemie dezvolta o acumulare de gaze abdominale si pot simti dureri. In plus, deficitul vitaminei B12 poate provoca tulburari ale stomacului si marirea ficatului.

Excesul de vitamina D

Vitamina D ajuta la intretinerea mai multor tesuturi, mentinand oasele puternice, echilibrul electrolitic al corpului si ajutand functionarea nervilor. Excesul de vitamina D poate afecta sanatatea ducand la o serie de reactii adverse cum ar fi crampele stomacale si durere abdominala.

Si acest lucru nu este totul. Un efect secundar major al excesului de vitamina D este crearea unui dezechilibru de lichide in corp, ceea ce afecteaza tractul digestiv.

Multi pacienti cu exces de vitamina D sufera de constipatie si deshidratare, ambele provocand disconfort abdominal si balonare, ceea ce poate genera crampe foarte dureroase la stomac.

Deficitul de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate provoca, de asemenea, crampe stomacale. Contractiile musculare se bazeaza pe un anumit nivel de calciu – mineral care interactioneaza cu proteinele contractile din celulele musculare.

O deficienta de vitamina D poate modifica nivelul de calciu din corp, afectand muschii, inclusiv muschii abdominali. Desi multi pacienti cu deficienta de vitamina D prezinta slabiciune musculara si dureri ale extremitatior, exista si cazurile in care pacientii prezinta dureri musculare abdominale si crampe severe stomacale.

Concluzii

Desi multe deficiente sau excese de vitamine pot provoca dureri abdominale, acest simptom este foarte general si poate indica prezenta unei game variate de tulburari, de la intoleranta la lactoza pana la pietre la rinichi si boli severe cum ar fi cancerul de colon.

Asa ca, daca aveti dureri abdominale dese si intense, apelati cat mai repede la asistenta medicala de specialitate. Pentru a preveni disconfortul si suferinta suplimentara, puteti face chiar acum o programare pentru o ecografie abdominala Cluj Medimages.