Moduri surprinzatoare in care stresul ne afecteaza creierul

0
442

Suntem cu totii familiarizati cu stresul. Acest stres se intampla in fiecare zi si vine intr-o mare varietate de forme: stresul de a incerca sa jonglezi intre angajamente familiale, de munca sau de scoala; stresul care implica probleme cum ar fi sanatate, bani si relatii. In fiecare caz in care ne confruntam cu o amenintare potentiala, mintea si corpul nostru intra in actiune, mobilizarea fiind ori in lupta cu problemele ori in evitarea lor. La fel de probabil, ati auzit deja despre cat de rau este stresul pentru minte si corp. Acesta poate duce la simptome fizice, cum ar fi dureri de cap si dureri in piept sau poate produce probleme in starea de spirit, cum ar fi anxietatea sau tristetea. Stresul poate duce chiar la probleme de comportament, cum ar fi izbucniri de furie sau mancatul in exces.

Ceea ce ar putea sa nu stii inca, este ca stresul poate avea, de asemenea, un impact grav asupra creierului tau. In fata stresului, creierul tau trece printr-o serie de reactii, unele bune si altele rele, concepute pentru a mobiliza si a se proteja de potentialele amenintari.

Cercetatorii au descoperit ca, uneori, stresul poate ajuta in ascutimea mintii si in a imbunatati capacitatea de a ne aminti detalii despre ceea ce se intampla. In alte cazuri, stresul poate produce o gama larga de efecte negative asupra creierului, acestea variind de la unele care contribuie la boli mintale pana la unele care duc la diminuarea in volum a creierului.

stres