Nu-ti pierde timpul si banii cu un management slab de mediu

0
309

Exista o mare varietate de concepte care sunt intelese de unii ca sisteme de management de mediu sau EMS si acest lucru variaza in diferite industrii. Conceptul a evoluat de-a lungul timpului. In esenta, numele spune totul – un sistem pentru gestionarea problemelor de mediu reale si potentiale.

In timp ce oamenii doresc sa aiba o afacere ecologica, ceea ce realizeaza nu este intotdeauna legat de durabilitatea mediului, reducerea amprentei de carbon si un bun management al energiei in cadrul unui sistem practic de management de mediu.

Multe grupuri industriale au dezvoltat programe simpliste in intreaga industrie, pe care le numesc EMS, si unii au intr-adevar doar o abordare de verificare care se bazeaza pe o afacere „medie” sau „tipica” din acea industrie.

Deci, in mod eficient, le lipseste si o mare parte din mediu. Multe nu implica niciun fel de management. Unele sunt foarte superficiale in modul in care selecteaza aspectele de mediu pe care le gestioneaza, deoarece au fost concepute pentru a fi generice si au eliminat nevoia ca proprietarul afacerii sa se opreasca si sa se gandeasca. In acest caz, este dificil sa intelegem cum poate rezulta orice proces de imbunatatire continua.

Unele dintre aceste programe sunt la fel de simple ca o lista de verificare sau ceea ce multi implicati numesc un exercitiu de „ocheste si trage”. Acestea sunt abia educative pentru proprietarul afacerii si nu au beneficii continue, cum ar fi reducerea costurilor sau protectia legala.

Problema chiar si cu programele in care proprietarii de afaceri si / sau managerii isi petrec mult timp completand formularele si comunicand cu vecinii, ramane lipsa unei intelegeri reale a modului de a identifica si de a vedea de ce intreprinderile individuale trebuie sa gestioneze riscurile variate pentru mediu, si se pot pune in pericol implicatii legale in domenii care nu sunt tipice si nu sunt acoperite de asa-numitul sistem.

Un sistem eficient de management are nevoie de intreprinderi individuale pentru a identifica si a intelege care sunt sau care pot fi riscurile lor pentru mediu. Acestea necesita gestionarea unor riscuri si un sistem de feedback real si de imbunatatire continua.

Acest lucru poate fi imbunatatit printr-un audit de mediu efectuat de catre auditori independenti calificati, interni sau externi; desi cel mai mare beneficiu vine prin angajarea unei companii de audit extern independent, cum ar fi o firma certificata.

Unele sisteme de management de mediu si, in special, unele sisteme ISO 14001 vechi s-au bazat pe inginerie invechita si abordari agresive ale sistemelor ISO, ceea ce duce la ceva inadecvat pentru intreprinderile mici. Aceste sisteme au creat un nume prost pentru ISO 140001 in unele cercuri.

Din pacate, multi consultanti au provenit dintr-un cadru vechi de management al calitatii, fara nici o intelegere reala sau formare in mediul inconjurator. Ei fac doar un seminar de trei zile si o evaluare minima cu un mare organism de audit. Apoi auditeaza cu o abordare rigida bazata pe hartie si incearca sa ofere un serviciu serios atat clientilor, cat si industriei de audit.

Intreprinderile mici si mijlocii beneficiaza de o abordare mai simpla bazata pe o intelegere reala a problemelor implicate si o intelegere reala a riscurilor. Astfel de sisteme se bazeaza pe ISO 14001 si pun un accent real pe mentinerea lucrurilor simple si pe minimizarea documentelor. Acestea ofera beneficii reale afacerilor implicate.