Pasunatul vacilor – sfaturi practice si importanta adapatorilor

0
468

Fermierii asteapta nu mai tarziu de perioada de primavara pentru a reintroduce in rutina vacilor pasunatul. Pana toamna tarziu aceasta va fi hrana animalelor. Este sursa de nutrienti, intrucat iarba verde are de zece ori mai multe vitamine, clorofila sporeste hemoglobina si in plus masa verde se digera mai usor.

Suprafata de pasunat

Fiecare vaca are nevoie in medie de 0,3 hectare de pasune. Pentru ca o parte trebuie lasata sa se refaca, in medie 10%, este recomandat pasunatul pe parcele.

Sursa de apa

Este extrem de important sa existe sursa de apa.  Sunt recomandate adapatoare pentru pasune de la Superfarmland. Sunt utile pentru ca prezinta rezistenta la rupere si alti factori. In plus, dispun de protectie UV, iar forma ovala permite amplasare in orice tip de spatiu.

Amplasate direct afara, acestea dispun de suport, pentru stabilitate. In functie de numarul de animale se poate alege volumul necesar, existand adapatori de minim 550 litri sau maximum 1000 litri. Astfel de adapatori se pot comanda usor, din cadrul magazinului online Superfarmland.

Sursa de apa, respectiv adapatorile, trebuie sa fie accesibile ca distanta – maximum 100 de metri de locul de pasunat, daca se tine cont de o zona umbroasa. Consumul va fi mare, mai ales in zile calduroase. O vaca poate consuma in jur de 150 de litri de apa.

Vacile de lapte se vor adapa de pana la 6 ori pe zi, tinand cont ca la un litru de lapte sunt necesari 2, 3 litri de apa consumati. Nici sarea nu trebuie sa le lipseasca, pentru ca vor elimina prin transpiratie mai multa apa.

Sanatatea vacilor la pasunat

Trebuie avut in vedere ca in zone umede, pe capetele de pasune spre exemplu, se dezvolta cel mai bine larvele de paraziti. Pentru protectie se va verifica starea vacilor, administrand la nevoie si sub supraveghere tratamentul specific. Produse de acest gen, la indemana, se regasesc si la https://www.superfarmland.com/. Ingrijirea pielii, suplimente nutritive sau alte produse specifice se pot comanda online.

Pentru fermieri

In perioada de pasunat forta fizica la ingrijirea vacilor este mai redusa. Asta nu inseamna ca se exclud anumite griji. Pentru siguranta vacilor este de preferat un gard electric. Acesta va mentine vacile in perimetru, descurajeaza ca acestea sa depaseasca parcela de pasunat, desi nu sunt tinute in lant sau funie, fiind asadar limitate in miscari.

In plus reprezinta si un sistem de securitate fata de cei din exterior. Gardul electric se poate demonta si muta la nevoie. Se vor achizitiona in acest sens toate componentele, in mod individual.

La achizitie se va oferi si consiliere la nevoie, precum si schema de montaj. Preturile variaza, in functie de tipul de generator, de puterea acestuia, de inaltime si cat de mare este perimetrul ce trebuie imprejmuit.

Pasunatul este avantajos intrucat ofera hrana necesara pentru vaci, asigura hrana de calitate, nutritiva, dar pentru ca totul sa se desfasoara in siguranta este nevoie de cateva masuri si de investitii. Superfarmland este locul potrivit pentru achizitiile necesare.