Sa fii parinte vitreg – la ce sa te astepti si cum te poate ajuta psihoterapia

0
155

Sa fii parinte vitreg vine la pachet cu o sumedenie de provocari. Cresterea si educarea in sine a unui copil este o provocare, dar totul devine mai dificil cand vorbim despre a fi parinte vitreg.

Un test suprem al stimei de sine, presupune adesea o relatie defectuoasa intre adult si copil. Pare ca indiferenta copiilor exista in orice context, indiferent cate eforturi sunt depuse.

La un context de acest gen se adauga si viata dictata de un fost sot/sotie, de faptul ca societatea eticheteaza si astfel un parinte vitreg are si statut de distrugator de casnicii si familii. Este evident ca stima de sine poate fi puternic afectata.

Ce este de facut?

Poti apela la sedinte de psihoterapie. Cel putin ai sansa de a invata mai multe despre tine. Devine relevanta aceasta abordare privind maniera sanatoasa in care incerci sa iti traiesti viata de familie. O recomandare in acest sens este Psihart, unde vei gasi optiuni de genul terapiilor individuale sau de familie.

Nu te simti vinovat ca nu iubesti copilul ca fiind al tau – un astfel de sfat ii face pe parintii vitregi neputinciosi. Pentru ca, ce-i drept, nu exista garantia ca iubind partenerul ii vei iubi si copiii la fel de mult ca si cum ar fi ai tai, iar acest aspect nu poate fi o conditie a relatiei de succes parinti vitregi-copii. Totusi trebuie sa existe efortul de a actiona cu blandete, de a fi amabil si respectuos.

O decadere, o situatie limita este atunci cand copilul invinovateste pe parintele vitreg de noua formula a familiei. De aici pornesc si multe dispute. Este o batalie de orgolii din care se pare nu are nimeni de castigat.

Relatii armonioase in familie extinsa

Un aspect pe care psihoterapeutul te va ajuta sa il intelegi este mai intai de toate despre legaturile cu fostul sau fosta partener/a. Copilul va fi mereu legatura intre fosti soti. Iar parintele vitreg este la mijloc. Nu va tine loc de mama sau tata, nu va putea vreodata sa ii inlocuiasca pe unul din cei doi.

O relatie armonioasa intre toti cei implicati porneste de la relatia adultilor, actuali si fosti parteneri. Iar statutul de parinte vitreg nu asigura autoritate, copilul nu trebuie sa fie supus, obedient.

Despre eforturile de a trai iubirea sincera si neconditionata alaturi de partenerul care are un copil, despre cum sa fii parinte vitreg, multumit de sine in primul rand, despre cum sa cladesti o relatie buna parinte vitreg-copil descoperi gradual, din sedintele de psihoterapie.

Afla cum poti programa o sedinta de terapie din cadrul paginii oficiale, psihart.ro.