Tehnologia externalizarii si cum poate aceasta afecta o cariera in IT

0
686

In Statele Unite si nu numai, corporatiile au externalizat o imensa cantitate de informatii, creand astfel locuri de munca la birourile din afara tarii. Multe dintre aceste locuri de munca fac parte din asa numitele organizatii offshore din Europa si Asia. Vezi peĀ nstiri.ro cele mai noi stiri.

Noutatile media si impulsul corporativ din jurul IT a atins un varf la mijlocul anilor 2000, dar continua sa fie un subiect de discutie in industria de azi.

Daca activezi in mod curent ca profesionist in tehnologia informatiei sau esti un student care are in vedere o viitoare cariera in domeniu, externalizarea este o tendinta de afaceri care trebuie inteleasa pe deplin.

Nu va asteptati ca tendinta sa se inverseze in orice moment din viitorul apropiat, dar pregateste-te sa faci fata schimbarilor.

Schimbarea insoteste extrenalizarea in IT

In anii nouazeci, muncitorii au fost atrasi in domeniul tehnologiei informatiei oferind un mediu de lucru provocator si plin de satisfactii, o plata buna, numeroase oportunitati, promisiunea de crestere viitoare si stabilitatea locului de munca pe termen lung.

Outsourcing-ul a afectat fiecare dintre aceste fundamente de cariera in IT desi masura a fost puternic dezbatuta:

Natura muncii se schimba dramatic cu odata cu offshoring-ul. Pozitiile viitoare din IT pot fi la fel de pline de satisfactii sau se poate dovedi total nedorite in functie de interesele si obiectivele individuale ale fiecaruia.

Salariile din tehnologia informatiei au fost in crestere in tarile care primesc contracte de outsourcing.

De asemenea, numarul total de locuri de munca din IT au crescut in unele tari si au scazut in SUA, ca urmare a externalizarii. Stabilitatea locului de munca variaza mult de la tara la tara in functie de maturitatea modelelor de afaceri.

Cum sa faci fata externalizarii

Lucratorii din domeniul IT au asistat deja la unele efecte ale outsourcing-ului, dar impactul viitor va fi, eventual, chiar mai mare. Ce puteti face pentru a va pregati? Luati in considerare urmatoarele idei:

Nu te panica. Perspectiva cautarii unui loc de munca sau a schimbarii de cariera poate fi destul de stresanta, iar elevii care vizeaza IT-ul pentru o eventuala cariera pot incepe sa puna la indoiala alegerea facuta. Cu toate acestea, mai mult stres si grijile are in mod paradoxal un rol crucial in a ajunge la succes in obiectivele privind cariera.

Nu conta pe fazele de crestere economica de piata. Expertii au prezis un progres puternic al economiei americane si cresterea locurilor de munca de mai multe ori, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Devin-o generalist. Cu ani in urma, in IT, specializarea era rege. In prezent insa, o persoana este mult mai bine pozitionata in cazul in care este calificata in mai multe domenii ale tehnologiei, iar flexibilitatea a fost incoronata.