Tigla ceramica si originea sa ca si material folosit la acoperisuri

0
750

Tigla ceramica este un tip de tigla foarte des folosita in ziua de astazi, din motive foarte clare : este un material solid, economic si foarte durabil. Insa cati dintre noi stiu cu adevarat cum este fabricata tigla ceramica si de unde provina aceasta ca si istoric?

Ca istoric, primele atestari ale tiglei ceramice provin din anul 800 inainte de Hristos, cand etruscii au descoperit ca ceramica poate fi utilizata nu numai pentru vase, ci si la acoperisuri.

Din acest moment, totul s-a schimbat pentru constructia de case – fiind vorba despre un material de origine naturala, a fost cu atat mai usor de implementat la constructia caselor.

Fabricata din argila amestecata cu apa, uscata la aer si arsa in foc, tigla ceramica a rezistat pe piata acoperisurilor si continua sa o faca datorita faptului ca poate fi folosit pentru orice fel de acoperis, fie ca acesta este nou sau refacut.

Tigla ceramica este coapta la 1000 de grade Celsius si este apoi lasata sa se raceasca in incaperi bine aerisite, cu ajutorul unor ventilatoare uriase.

Tiglele ceramice isi reduc dimensiunile in timpul procesului de coacere si racire, iar o parte dintre aceste tigle chiar se sparg, insa aceste fapte asigura rezistenta pe termen lung a tiglelor ceramice ramase dupa racire.

Mediul inconjurator are o influenta redusa asupra lor, datorita rezistentei mecanice mari (poate suporta greutatea zapezii sau a ghetii), rezistentei la foc, inghet, acizi, baze, materiale alcaline si radiatii ultraviolete.

Printre calitatile numeroase ale tiglei ceramice merita sa mentionam si faptul ca nu are emisii poluante, asigura o aerisire buna, permite evacuarea vaporilor de apa si are o durata de viata de pana la 150 de ani.

Montarea acestui tip de tigla este realizata pe sipci orizontale, iar datorita greutatii ei (pana la 5 kg/bucata), capacitatea portanta a sarpantei trebuie sa fie mare.

Ca urmare a numeroaselor avantaje pe care le prezinta utilizarea tiglei ceramice, dar si din cauza faptului ca aceasta reprezinta o investitie foarte buna pe termen lung cand discutam despre viitorul caminului nostru, este evident ca aceasta va fi prima alegere pentru acoperisul casei noastre.

Asadar, va asteptam la firma noastra de tigla ceramica din Iasi, sa alegem impreuna cea mai buna varianta pentru dumneavoastra si sa punem la punct toate detaliile suplimentare.