Tot ce trebuie sa stiti despre Delta Dunarii

0
232

Puternicul rau care este Dunarea, curge 1.788 mile de la izvoarele sale din Padurea Neagra a Germaniei pana la Marea Neagra.

Chiar inainte de a ajunge la mare, el este cel de-al doilea cel mai mare si cel mai bine pastrat dintre deltele Europei: 2.200 de mile patrate de rauri, canale, mlastini, lacuri cu copaci si insule de stuf. Delta Dunarii este un paradis al pasionatului de animale salbatice (in special al unui observator de pasari).

Calatorii care deja au gasit cazare Delta Dunarii, pot petrece trei sau mai multe zile explorand pasajele sale, facand echipa cu cea mai mare concentrare de colonii de pasari din toata Europa.

Labirintul de canale marginite de paie, salcie si stejari infasurati in liane, ofera terenul de reproducere perfect pentru nenumarate specii de pasari, unele dintre ele atat de indepartate precum China si Africa.

Milioane de pelicani albi egipteni ajung aici in fiecare primavara pentru a-si creste tinerii, in timp ce un numar egal de gaste arctice vin aici pentru a scapa de iernile dure ale Europei de Nord.

Aproximativ 300 de specii de pasari fac din Delta Dunarii casa lor, inclusiv cormorani, vulturi cu coada alba si ibise lucioase.

Sezonul de observare a pasarilor dureaza de la inceputul primaverii pana la sfarsitul verii, timp in care iubitorii de pasari cauta cele mai bune oferte de cazare Delta Dunarii pentru a vizita delta si pentru a vedea pasarile.

Pasarile nu sunt singurii locuitori ai Deltei. Exista, de asemenea, o comunitate bogata de pesti si animale; de la pisici, vulpi si lupi, pana la mistreti sau un cerbi ocazional. In total, aici pot fi vazute 3.450 de specii de animale, precum si 1.700 de specii de plante.

Delta poate fi explorata ca parte a unei croaziere pe Dunare sau in excursii de o zi si excursii cu barca din Tulcea, care are hoteluri bune, restaurante specializate in preparate din peste si Muzeul Deltei Dunarii.

Curiozitati despre Delta Dunarii

  • Dunarea este cel mai international rau de pe planeta – cursul sau traverseaza – sau face parte din granitele mai multor tari: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ucraina si patru capitale, iar acestea sunt: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.
  • Formata pe o perioada de peste 10.000 de ani, Delta Dunarii continua sa creasca din cauza celor 67 de milioane de tone de aluviune depuse in fiecare an de Dunare.
  • Delta se formeaza in jurul celor trei canale principale ale Dunarii, numite dupa porturile respective: Chilia (in nord), Sulina (la mijloc) si Sfantu Gheorghe (in sud).
  • Rezervatia Biosferei Delta Dunarii are a treia cea mai mare biodiversitate din lume (peste 5.500 de specii de flore si fauna), depasita doar de Marea Bariera de Corali din Australia si Arhipelagul Galapagos din Ecuador.
  • Delta Dunarii gazduieste peste 60% din populatia mondiala de cormorani pigmei (phalacrocorax pygmeus), 50% din gaste cu san rosu (branta ruficollis) si cel mai mare numar de pelicani albi (pelecanus onocrotalus) si pelicani dalmatiĀ  Pelecanus crispus) in Europa.
  • Aproximativ 15.000 de oameni locuiesc in zona Deltei, care traiesc in 28 de sate si intr-un oras (Sulina).
  • Zona a fost atestata pentru prima data de Herodot din Halicarnas (484 – 425 i.Hr.).
  • Mai mult de jumatate din rezervatia biosferei Delta este practic intacta.

Delta Dunarii este alcatuita dintr-o retea complexa de cai navigabile si lacuri impartite intre cele trei canale principale ale estuarului.

Aceasta zona de insule plutitoare de stuf, paduri, pasuni si dune de nisip acopera 3.000 de mile patrate si gazduieste un amestec fascinant de culturi si oameni, precum si o gama vasta de animale salbatice. Situat in varful celor trei canale, Tulcea face un punct de plecare excelent pentru a explora Delta Dunarii.

Vizitati situri istorice, explorati caile navigabile intr-o canota sau o barca traditionala pentru pescari, prindeti un apus de soare pe care nu-l veti uita niciodata, probati vin din podgoriile care dateaza din Imperiul Roman si savurati unele dintre cele mai bune caviar din lume, sturionul beluga din Marea Neagra!

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai interesante lucruri pe care cu siguranta fiecare dintre dvs. trebuie sa le cunoasteti despre Delta Dunarii.

In cazul in care se apropie perioada concediului si inca nu aveti planuri, cu siguranta cel mai indicat ar fi sa cautati cat mai repede cele mai bune oferte de cazare Delta Dunarii, pentru a petrece un sejur alaturi de familie in Delta.

Dat fiind faptul ca aici puteti participa la diferite activitati, precum pescuit, vizualizarea pasarilor din delta, puteti vedea rasaritul si apusul soarelui, plus ca aveti posibilitatea de a vedea satele pescaresti din zona Deltei, se poate spune ca Delta Dunarii reprezinta o destinatie de vacanta ideala.

In conditiile in care atat de multi straini ne viziteaza tara si aleg ca destinatie de vacanta Delta Dunarii, ar fi pacat sa nu cautati cele mai bune locuri de cazare Delta Dunarii, pentru a petrece cateva zile in delta.