Unde folositi furtunul si tubul pneumatic?

0
289

Functia de baza a tubului si furtunului pneumatic este de a transmite aer sub presiune la actuatoare, supape, scule si alte dispozitive. Exista insa nenumarate tipuri si dimensiuni de tuburi si furtunuri pe piata, astfel incat inginerii ar trebui sa ia in considerare o serie de factori importanti pentru a-l selecta pe cel potrivit de pe http://www.atsol.ro pentru o anumita sarcina.

Incepeti cu constructia. Tubul pentru aplicatii de aer poate fi extrudat dintr-un singur material sau armat intern, de obicei cu fibre textile, pentru o rezistenta mai mare.

Furtunul pneumatic este alcatuit in general, dintr-un tub interior, unul sau mai multe straturi de fibre de intarire impletite sau spiralate si un invelis de protectie exterior. In linii mari, furtunul este mai robust decat tubulatura, dar costa mai mult.

Alimentarea si aplicatia de aer au stabilit o baza de referinta pentru performanta necesara a produsului. Cerintele de debit ajuta la determinarea dimensiunii furtunului sau a tubului. Tubul este, in general, specificat prin OD si grosimea peretelui, in timp ce furtunul este specificat prin ID.

Indiferent, alegerea unui debit de „sufocare” de diametru interior prea mic si duce la pierderi de presiune, ineficienta si viteza excesiva a fluidului care pot scurta durata de functionare. Pe de alta parte, un diametru prea mare are ca rezultat greutatea, dimensiunea si costul mai mari decat cele necesare.

De asemenea, asigurati-va ca produsele functioneaza sub presiunea maxima de lucru indicata. In general, producatorii evalueaza tubul masurand presiunea de rupere la 75 ° F si apoi o impart printr-un factor de siguranta adecvat (de obicei 3: 1 sau 4: 1) pentru a determina presiunea maxima de lucru.

Retineti ca valorile de presiune de explozie publicate sunt destinate numai testelor de fabricatie si nu indica in niciun fel ca un produs poate manipula in siguranta varfurile de presiune sau altfel functioneaza peste presiunea maxima de lucru. De asemenea, retineti ca unele produse gestioneaza vidul la aproximativ 28 in.-Hg fara colaps.

Tubulatura termoplastica este realizata din mai multe materiale obisnuite. Dar producatorii ofera nenumarate variante de formulari de polimeri pentru a se potrivi nevoilor specifice.

Materialele tipice pentru tuburi utilizate in aplicatii pneumatice includ: tubulatura din poliuretan este rezistenta, flexibila, rezistenta la rupere si la abraziune si rezista la contactul cu combustibilii si uleiurile.

Este utilizat in mod obisnuit in sisteme de actionare pneumatica si logica, robotica si echipamente de vid si intr-o varietate de aplicatii de fabricare a semiconductorului, medicale si de laborator.

Tubul din nylon este dur, usor si stabil dimensional. Poate fi formulat pentru pneumatice de inalta presiune, flexibilitate pentru dirijarea in spatii stranse, rezistenta flexibila la oboseala ridicata si absorbtie redusa a apei.

Tubul din polietilena este adesea utilizat in pneumatici de joasa presiune si control pneumatic. Are o rezistenta larga la substante chimice si solventi, o flexibilitate buna si un cost relativ redus. Tubul din HDPE vine in versiuni semi-rigide, care rezista la taieri si daune fizice si are o presiune de rupere mai mare decat tubul din polietilena.

Tubul din policlorura de vinil (PVC) este usor si, in general, mai flexibil decat nylonul si polietilena, ofera o buna rezistenta chimica si poate fi sterilizat in mod repetat.

Este potrivit pentru aplicatii medicale de joasa presiune si poate fi formulat pentru a respecta specificatiile FDA pentru contactul cu alimentele si medicamentele. In mod obisnuit, tubul din PVC este clar si, astfel, este potrivit atunci cand este necesara o indicatie vizibila a debitului.

Tubul din polipropilena poate fi formulat pentru aplicatii cu contact alimentar, rezista la atacul chimic si rezista radiatiilor UV in aplicatii exterioare.

Inginerii ar trebui sa cantareasca caracteristicile, beneficiile si dezavantajele fiecarui material. Un factor important este compatibilitatea fluidelor transportate prin conducta. De exemplu, in cazul sistemelor de aer, uleiul de la lubrifiantii de aer, precum si fumurile sau alte substante ingerate de compresor, ar putea afecta tubul interior.

De asemenea, amintiti-va de expunerea la mediul exterior. Ansamblurile de furtunuri si tuburi pot fi atacate de substante chimice, ozon, radiatii UV, apa sarata, poluanti ai aerului si alte substante care duc la degradare si esec prematur.

Influentele mecanice externe pot, de asemenea, sa grabeasca defectarea furtunului si a tubului. Sarcinile de care trebuie sa tineti cont includ flexibilitatea excesiva, rasucirea, incovoierea si vibratiile.

Protejati-va si de uzura abraziva, de blocare sau indoire dincolo de raza minima de indoire, toate acestea putand duce la o defectiune prematura. Inlocuiti si aruncati orice furtun sau tub care este taiat, uzat sau deteriorat.

Doua caracteristici fizice obisnuite de luat in considerare la selectarea tubului sunt flexibilitatea si rezistenta la prindere. Acestea sunt adesea subiective si este mai bine sa compari esantioane decat sa te bazezi pe literatura producatorului. Un alt atribut fizic este culoarea. Tubul vine intr-o gama larga de culori, precum si clar, in functie de compus.

Si nu treceti cu vederea efectul temperaturii si caldurii asupra materialelor din tuburi, atat in ​​interiorul cat si in exteriorul ansamblului. Operati intotdeauna in limitele de temperatura minime si maxime.

In special, retineti ca temperaturile ridicate vor avea impact asupra presiunii de lucru, mai ales ca materialele din tuburi ajung la limita lor superioara de temperatura. De exemplu, o versiune a tubului din nylon cu un 0,25 in. ID are o presiune de explozie nominala de 1.250 psi la 75 ° F, dar numai 600 psi la 200 ° F.

Multe fitinguri sunt disponibile pentru a construi ansambluri de tuburi si furtunne pneumatice pentru conectarea la componentele de imperechere. Acestea includ versiunile ghimpate, push-to-connect, sertizate si reutilizabile; si vin din plastic, alama, otel, otel inoxidabil si alte materiale.

In primul rand, proiectantii ar trebui sa se asigure ca montajul si tubulatura sau furtunul sunt compatibile intre ele, intrucat nu orice proiect de montaj este potrivit pentru fiecare tip de tub sau furtun. Alte aspecte importante pentru armaturi includ capacitatea de retinere a presiunii, usurinta de instalare, dimensiunea si greutatea, rezistenta la coroziune si, desigur, costul.

Tubul este extrudat in lungimi drepte si pastrat pe tamburi, dar poate fi modelat si in bobine cu arc. Acest lucru permite cs tubul sa se extinda considerabil in functie de necesitati, apoi sa se retraga la o configuratie compacta pentru depozitare in afara drumului. Diametrul bobinei, diametrul tubului, grosimea peretelui si tipul de material afecteaza retractabilitatea.

Bobinele mai mici si mai stranse genereaza mai multa forta de retragere decat bobinele mai mari; poliuretanul si nylonul ofera in general caracteristici mai bune de memorie a materialelor. Acestea tind sa lase produsul sa se prabuseasca mai usor.

In plus fata de produsele standard, exista multe variante. Acest lucru poate include produse facute pentru atribute speciale, precum rezistenta mare, rezistenta la abraziune sau compatibilitate cu un anumit produs chimic; caracteristici precum rezistenta la flacara, rezistenta la sudura si conductivitatea electrica sau non-conductivitatea; produse coextruse care combina proprietatile a doua materiale intr-un singur tub; si mai multe tuburi legate intre ele intr-un singur ansamblu sau tuburi formate in coturi si indoituri.

In cele din urma, furtunul si tubulatura trebuie sa respecte uneori reglementarile sau standardele de la agentii precum FDA, DoT, UL si ISO. Atunci cand apar intrebari cu privire la conformitatea produsului, expertii recomanda intotdeauna sa solicite sfaturi de la inginerii de aplicatii de la producatori de renume.