Vestimentatia traditionala romaneasca si rochiile traditionale

0
848

Atat femeile cat si barbatii aveau elemente specifice in tinuta. Barbatii de exemplu purtau pantalonii si camasa pana la talie, centura sau brau, palarii sau caciuli, cojoace sau veste.

Femeile insa aveau o camasa mai lunga brodata peste care puneau fota si poalele. Acesta este un costum de baza pentru oameniidin Balcani, in mare masura neinfluentat de moda din vest sau est.

Barbatii maghiari si saxoni care traiesc in Romania poarta pantaloni cu un croi mai modern, adesea facuti din material intunecat, mai degraba decat alb. Acest lucru reflecta legaturile lor mai stranse si comunicarea mai frecventa cu vestul.

Imbracamintea exterioara purtata atat de barbati cat si de femei este similara, principalele diferente fiind in croi si decor, care depind in principal de regiunea de provenienta. Aceste articole de imbracaminte sunt, de obicei, confectionate din piele de oaie sau din tesaturi de lana, impodobite cu aplicatii din piele si broderii de matase.

Hainele traditionale purtate in zilele de lucru si in sarbatori erau asemanatoare, principala diferenta fiind ca rochia festiva, in special cele purtate pentru nunti, era mai bogat brodata. In trecut, hainele purtate de mirese erau deosebit de ornamentate cu stiluri locale specifice.

In zonele mai sarace, imbracamintea de baza cu broderie putina sau deloc a fost purtat intotdeauna. Diferitele piese de costum au iesit din uz in momente diferite in timpul secolului al XX-lea.

Primul element care a disparut au fost opincile din piele, desi acestea s-au vazut din nou in satele mai sarace in anii imediat dupa caderea regimului comunist. In cele mai multe zone rurale, pantalonii traditionali au fost inlocuiti cu pantaloni moderni fabricati pana la jumatatea secolului, iar in anii post-comunism blugii au devenit universal obisnuiti.

Articolele de imbracaminte traditionale au devenit un lux scump, articole de imbracaminte noi fiind achizitionate numai de oameni care traiesc in satele foarte bogate. Mai recent, producatorii traditionali de jachete din multe zone au murit si au ramas cativa artizani care incearca sa le continue munca.

Cu toate acestea, daca va uitati atent in zonele mai indepartate ale Romaniei, oamenii in varsta inca mai poarta articole de imbracaminte traditionala. Aceasta poate fi pentru femei o fusta neagra lunga si in culori inchise alaturi de o bluza de tricot local, cu sau fara vesta de piele.

In Oas si Maramures chiar si fetele tinere poarta adesea costumul traditional local duminica. Acesta este in mod normal facut din material viu colorat, sub forma de rochie in Oas, sau fusta in Maramures.

Adaugat la costumul local este cea mai recenta moda in bluze si incaltaminte, cum ar fi bluze de culoare albastra din Maramures si pantofi cu platforma sau stileto, in ambele regiuni.

Barbatii au, de obicei, pantaloni sau blugi “occidentali”, dar pot avea o camasa locala sau o palarie in forma locala, desi, din pacate, moda le inlocuiesti rapid. Anumite articole de costum, specifice ocupatiilor, sunt inca uzate, de exemplu barbatii care lucreaza in industria forestiera poarta centurile largi de piele (chimire), de obicei cu un tricou si blugi.

Pentru femei cele mai comune piese vestimentare sunt reprezentate de o rochie de zi cu motive traditionale imbinand astfel moda cu traditia si cu simbolurile regasite pe costumul popular.